2 °C Budapest

Repülnek a német menedzserek

2009. szeptember 21. 10:47

Meglehetősen gyakoriak az elbocsátások a DAX indexben szereplő 30 legnagyobb német tőzsdei cég vezetői körében. Az igazgatótanácsi tagok több mint fele veszítette el az állását az elmúlt három és fél év alatt - derül ki a Heidrick & Struggles tanácsadó cég friss felméréséből. Ráadásul az elbocsátott topmenedzserek túlnyomó többségének nincs rá esélye, hogy ismét egy másik DAX-konszernnél kapjon munkát.

A Heidrick & Struggles tanulmánya szerint - melyet a Világgazdaság idézett - 2006 eleje óta egyetlen igazgatósági tagnak sikerült egy DAX-cégtől történő távozása után egy másiknál állást szereznie: Lawrence A. Rosen a Freseniustól került át ugyanolyan szintű pozícióba a Deutsche Posthoz. Ez az arány meglepő, hiszen meglehetősen nagy volt a fluktuáció a DAX-konszernek vezetőségi szintjein: az összesen 198 topmenedzserből 98 hagyta el állását az elmúlt időszak alatt, így jelentős számú üres állás keletkezett. E téren egyébként a Siemens szolgáltatta a legextrémebb példát, ahol az óriásira dagadó korrupciós botrány miatt a teljes 11 tagú igazgatótanácsot lecserélték.

Az igazgatótanácsi elnökök helyzete is csak kevéssel stabilabb: a jelenleg hivatalban lévő 30 cégvezető közül 16 az, aki már 2006 elején is ugyanezt a pozíciót töltötte be. Feltűnő változás viszont a korábbi gyakorlathoz képest, hogy a 14 megüresedett elnöki állásból tízet cégen belülről töltöttek be. Csupán négyen érkeztek kívülről: Peter Löscher, a Siemens, Jürgen Grossmann, az RWE, Eckhard Cordes, a Metro, illetve Karl-Ludwig Kley, a Merck igazgatótanácsának elnöke. Ez a személyzeti politika meglehetősen eltér a 90-es évek gyakorlatától, amikor nagyon gyakran ültettek kívülről érkező jelöltet a főnöki székbe. Ezt szakemberek egyébként a kiegyensúlyozottság és folytonosság iránti igény növekedésével magyarázzák.

A topmenedzserek javadalmazását tekintve azonban egyértelműen érzékelhető a válság hatása. Egy a Der Spiegel által közölt tanulmány szerint már 2008-ban ötödével csökkent a DAX-cégek igazgatósági tagjainak összjavadalmazása. Míg 2007-ben ez az érték még 583,2 millió eurót tett ki, tavaly 440,6 millióra csökkent. Az igazgatók harmadának jövedelme viszont emelkedett a vizsgált időszakban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem