-1 °C Budapest

F1-es alapokra épülne a McLaren utcai elektromos autója

Pénzcentrum
2009. november 9. 13:02

Ambiciózus tervekkel állt elő a McLaren autógyár, amely a száguldó cirkuszban versengő járgányokhoz hasonló ismertséget kíván kivívni a tervezés alatt álló utcai elektromos autóinak. A T.27-es modell világverő terveinek megalkotásában sokat segítettek a Forma-1-ben már kipróbált mérnökök tapasztalatai.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A gyártó bejelentése szerint egy teljesen új városi elektromos kisautó létrehozásán dolgoznak, mellyel egyértelműen a piacvezető pozíciót kívánják megcélozni. A tervezésben részt vesz a Forma-1-es istállónál korábban jó szolgálatot tette Gordon Murray és csapata, valamint a Zytek Automotive.


A sportkocsik után az új szegmensben is az élre tör a McLaren (Forrás: Which magazin)

A célkitűzés egyértelmű: kompromisszumok nélkül megalkotni a világ leghatékonyabb elektromos autóját. A papíron már felvázolt ívek szerint a háromüléses modell kisebb lesz mint a Smart, de nagyobb belső térrel rendelkezik majd.

Az első mintadarabok bemutatására 2011 februárjában kerülhet sor, a teszteket követően indulhat majd a sorozatgyártás. Becslések szerint a fejlesztési költségek elérik a 9 millió fontot, de a modell teljes életciklusára (a fejlesztésektől a használatig) vetített károsanyag-kibocsátás 27 %-kal alacsonyabb, mint amire a versenytársak képesek.

Az építés során minden olyan eddigi tapasztalatot felhasználnak, amely elősegíti a hatékonyság növelését. Ilyenek a felhasznált anyagok minősége és tömege, a biztonsági követelmények, az útfekvés, a felhasznált anyagok minősége, valamint a légellenállási mutatók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?