F1-es alapokra épülne a McLaren utcai elektromos autója

Pénzcentrum
2009. november 9. 13:02

Ambiciózus tervekkel állt elő a McLaren autógyár, amely a száguldó cirkuszban versengő járgányokhoz hasonló ismertséget kíván kivívni a tervezés alatt álló utcai elektromos autóinak. A T.27-es modell világverő terveinek megalkotásában sokat segítettek a Forma-1-ben már kipróbált mérnökök tapasztalatai.

A gyártó bejelentése szerint egy teljesen új városi elektromos kisautó létrehozásán dolgoznak, mellyel egyértelműen a piacvezető pozíciót kívánják megcélozni. A tervezésben részt vesz a Forma-1-es istállónál korábban jó szolgálatot tette Gordon Murray és csapata, valamint a Zytek Automotive.


A sportkocsik után az új szegmensben is az élre tör a McLaren (Forrás: Which magazin)

A célkitűzés egyértelmű: kompromisszumok nélkül megalkotni a világ leghatékonyabb elektromos autóját. A papíron már felvázolt ívek szerint a háromüléses modell kisebb lesz mint a Smart, de nagyobb belső térrel rendelkezik majd.

Az első mintadarabok bemutatására 2011 februárjában kerülhet sor, a teszteket követően indulhat majd a sorozatgyártás. Becslések szerint a fejlesztési költségek elérik a 9 millió fontot, de a modell teljes életciklusára (a fejlesztésektől a használatig) vetített károsanyag-kibocsátás 27 %-kal alacsonyabb, mint amire a versenytársak képesek.

Az építés során minden olyan eddigi tapasztalatot felhasználnak, amely elősegíti a hatékonyság növelését. Ilyenek a felhasznált anyagok minősége és tömege, a biztonsági követelmények, az útfekvés, a felhasznált anyagok minősége, valamint a légellenállási mutatók.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem