5 °C Budapest

Tinédzserek gázoltak gyalogosokat: sms-eztek vezetés közben

2009. május 6. 14:02

A gázolásokra szerencsére csak egy számítógépes szimuláció során került, amikor friss jogosítvánnyal rendelkező tinédzsereket kértek fel arra, hogy írjanak egy sms-t miközben vezetnek. Egy korábbi tanulmány bebizonyította, hogy az sms írás veszélyesebb lehet az ittas vezetésnél, a jelenlegi teszteket pedig a virtuális gyalogosok testi épsége bánta.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a tiltás ellenére sokan képtelenek letenni a mobiltelefonjukat vezetés közben és kihangosító nélkül beszélnek, szöveges üzenetet írnak, vagy a naptárukat böngészik. A probléma a rutin hiánya miatt különösen veszélyes a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok körében.

A technikai kütyük használata könnyen eltereli a sofőr figyelmét a vezetésről és az - ahogy a tanulmány is bizonyítja - akár halálos gázoláshoz is vezethet. Sms írás közben a vezető nehezebben tud alkalmazkodni a forgalmi változásokhoz, legyen szó gyorsításról, lassításról, kanyarodásról, vagy sávváltásról.

A tesztek felhívták a fiatal autósok figyelmét az ilyen cselekmények veszélyeire, egy ártalmatlannak hitt üzenet könnyen tragédiához vezethet. A törvényhozók szigorításokat szorgalmaznak, súlyosabb büntetéseket helyeztek kilátásba. A felmérés szerint a kevesebb, mint fél éves vezetői gyakorlattal rendelkező autósok a legveszélyeztetettebbek.

A tesztek során egy sms-t kellett írni a fiataloknak, miközben a szimulátor autót vezették, a végeredmény lehangoló volt. Az autósok közül többen is elgázolták a virtuális gyalogosokat, a szimuláció szerint sokszor halálos sérülést okozva. A vizsgálat rávilágított a megfelelő sebesség megválasztásának fontosságára, valamint arra, hogy a sofőrnek a vezetésre kell koncentrálni, különben könnyen megvan a baj.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?