25 °C Budapest

Tinédzserek gázoltak gyalogosokat: sms-eztek vezetés közben

2009. május 6. 14:02

A gázolásokra szerencsére csak egy számítógépes szimuláció során került, amikor friss jogosítvánnyal rendelkező tinédzsereket kértek fel arra, hogy írjanak egy sms-t miközben vezetnek. Egy korábbi tanulmány bebizonyította, hogy az sms írás veszélyesebb lehet az ittas vezetésnél, a jelenlegi teszteket pedig a virtuális gyalogosok testi épsége bánta.

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a tiltás ellenére sokan képtelenek letenni a mobiltelefonjukat vezetés közben és kihangosító nélkül beszélnek, szöveges üzenetet írnak, vagy a naptárukat böngészik. A probléma a rutin hiánya miatt különösen veszélyes a friss jogosítvánnyal rendelkező fiatalok körében.

A technikai kütyük használata könnyen eltereli a sofőr figyelmét a vezetésről és az - ahogy a tanulmány is bizonyítja - akár halálos gázoláshoz is vezethet. Sms írás közben a vezető nehezebben tud alkalmazkodni a forgalmi változásokhoz, legyen szó gyorsításról, lassításról, kanyarodásról, vagy sávváltásról.

A tesztek felhívták a fiatal autósok figyelmét az ilyen cselekmények veszélyeire, egy ártalmatlannak hitt üzenet könnyen tragédiához vezethet. A törvényhozók szigorításokat szorgalmaznak, súlyosabb büntetéseket helyeztek kilátásba. A felmérés szerint a kevesebb, mint fél éves vezetői gyakorlattal rendelkező autósok a legveszélyeztetettebbek.

A tesztek során egy sms-t kellett írni a fiataloknak, miközben a szimulátor autót vezették, a végeredmény lehangoló volt. Az autósok közül többen is elgázolták a virtuális gyalogosokat, a szimuláció szerint sokszor halálos sérülést okozva. A vizsgálat rávilágított a megfelelő sebesség megválasztásának fontosságára, valamint arra, hogy a sofőrnek a vezetésre kell koncentrálni, különben könnyen megvan a baj.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem