13 °C Budapest

Újraélednek a céges flottavásárlások

Pénzcentrum
2009. július 30. 09:17

A teljes magyarországi autópiac első féléves visszaeséséhez képest csak hajszállal alakultak jobban a flottaeladások. A vállalati költségcsökkentéseket ez a piac is megszenvedte, bár egyesek szerint már látszanak az élénkülés jelei.

Az év első felében 39 százalékkal csökkentek a flottaeladások Magyarországon, ez némileg szerényebb visszaesés a teljes autópiac 40,1 százalékos zsugorodásánál. A magánszemélyek vásárlásaiban megfigyelhető trendhez hasonlóan a nagy flottavásárlók is sokáig halogatták beszerzéseiket és a tervezettnél tovább használják meglévő járműveiket. A céges beszerzések aránya az összes flottaértékesítésen belül a tavalyi első hat hónap 36 százalékos arányához képest 2009. január-júniusi időszakában 50 százalékra emelkedett.

A magánszemélyek vásárlásainak háttérbe szorulásával egyre hangsúlyosabbá válnak a flottaértékesítések - állítják a Magyar Suzuki Zrt.-nél, ahol a közszféra érdeklődésében bíznak az év hátralévő részében. Az Opel és Chevrolet márkákat forgalmazó GM Hungary Kft. tapasztalata szerint egyre jellemzőbb, hogy a flottavásárlók alacsonyabb felszereltségű gépkocsik beszerzésével próbálják csökkenteni költségeiket.

Ezt a tendenciát a Porsche Hungaria Kft. is megerősítette a Napi Gazdaságnak. A Porsche, a VW, az Audi, a Skoda és a SEAT márkákat forgalmazó társaság esetében a flottaértékesítések arányában nem történt komolyabb változás az év első felében, sőt az alacsonyabb járműkategóriákban még növekedést is sikerült elérni. Jelenleg azonban nincsenek több száz darabos megrendelések, számos cég pedig csak részben újítja meg járműparkját - közölte Vérten Sándor kommunikációs igazgató.

A kis- és középvállalati szektor a gazdasági helyzet bizonytalansága miatt nem mer új autókat beszerezni, miután nem látják biztosítottnak azt, hogy a járműveket hosszú távon is fenn tudják majd tartani - mondta a Peugeot Hungária vállalati értékesítési menedzsere. Seres László szerint az elmúlt egy-másfél hónapban némileg megélénkült a flották iránti érdeklődés és az ajánlatkérések száma.

A Ford Közép- és Kelet-Európai Értékesítő Kft.-nél viszont úgy látják, hogy az év eleji kivárás után mára számos flottavásárló beindította a beszerzést, bár ez Varga Zsombor pr- és kommunikációs igazgató szerint a devizaárfolyamok változása és az áfaemelés miatt most nagyobb költségeket jelent, mint az év első hónapjaiban. Az első félév tapasztalatai szerint a kis és nagy flottákkal szemben a közepes méretű flották piacát kisebb mértékű gyengülés jellemezte.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Stabil maradt a flottakezelési piac, állítja a LeasePlan Hungária kereskedelmi igazgatója, sőt, akár még növekedést is produkálhat ez a szegmens az idén. Jókuti Gábor szerint egyre több flottafelhasználó lát azonnal realizálható tőkefelszabadítási megoldást az operatív lízingben. A társaság jelenleg 9 ezer járművet üzemeltet, amely a teljes flottakezelési piac mintegy harmadát jelenti.

Kevesebb mint felére esett vissza az idén a regisztrációs adóból befolyt bevétel az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest: míg tavaly hat hónap alatt 46 milliárd forint adót fizettek be ezen a címen az autósok a vám- és pénzügyőrségnek, addig az idén ez csak 21,9 milliárd forintot ért el. Tavaly az egész évben 86,7 milliárd forintra rúgott a bevétel, az idei előirányzat 82 milliárd forintról szólt. Kisebb mértékben esett vissza a visszterhes gépjármű-átruházási illetékek összege, júniusban 1,44 milliárd forintot tett ki a befizetett illeték, az egy évvel korább több, mint kétmilliárd forint volt. A csökkenés jelentős részben a háztartásoknál és nem a cégeknél mutatkozott meg.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm