16 °C Budapest

Ember a GPS ellen: tragédiába torkollhat a verseny

Pénzcentrum
2009. május 29. 12:17

Egy tanulmány szerint az autósok 40 %-a kihívásnak veszi a GPS által feltüntetett becsült utazási időt és akár a megengedett sebesség átlépése árán is azon belül próbálnak célba érni. Óva intenek azonban, hogy a navigációs rendszer legyőzése egyrészt a szabályok megszegésével jár, másrészt veszélyezteti a közlekedésben résztvevőket.

10-ből négy autós elismerte, hogy megszegte a közlekedési szabályokat csak azért, hogy hamarabb érjen célba, mint azt a navigációs rendszer a megengedett sebesség és a távolság alapján kalkulálta. Különösen a 25 év alatti autósokra jellemző a gyorshajtás, mert az ebbe a korosztályba tartozó válaszadók 26 %-a elismerte, hogy szokott versenyezni a GPS-szel.

A 18 év alatti friss jogosítvánnyal rendelkező autósok hatoda akkor kapta első büntetését, amikor a navigációs rendszer által jelzett időtartamon belül próbált célba érni és átlépte a sebességhatárt. A 3 ezer brit válaszadóból 1200-an ismerték el, hogy vezetés közben versenyzett az órával.

A felmérést végző cég vezetője elmondta, hogy a sebességhatárok átlépése súlyos közúti vétség, ami a jármű vezetőjén túl a közlekedésben résztvevő többi autóst is különös veszélynek teszi ki. A GPS a megengedett sebesség és a távolság alapján kalkulál, az ilyen szempontok figyelembe vételével jelzett utazási idő megdöntése szabályszegéssel és mások veszélyeztetésével jár.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05