5 °C Budapest

Ember a GPS ellen: tragédiába torkollhat a verseny

Pénzcentrum
2009. május 29. 12:17

Egy tanulmány szerint az autósok 40 %-a kihívásnak veszi a GPS által feltüntetett becsült utazási időt és akár a megengedett sebesség átlépése árán is azon belül próbálnak célba érni. Óva intenek azonban, hogy a navigációs rendszer legyőzése egyrészt a szabályok megszegésével jár, másrészt veszélyezteti a közlekedésben résztvevőket.

10-ből négy autós elismerte, hogy megszegte a közlekedési szabályokat csak azért, hogy hamarabb érjen célba, mint azt a navigációs rendszer a megengedett sebesség és a távolság alapján kalkulálta. Különösen a 25 év alatti autósokra jellemző a gyorshajtás, mert az ebbe a korosztályba tartozó válaszadók 26 %-a elismerte, hogy szokott versenyezni a GPS-szel.

A 18 év alatti friss jogosítvánnyal rendelkező autósok hatoda akkor kapta első büntetését, amikor a navigációs rendszer által jelzett időtartamon belül próbált célba érni és átlépte a sebességhatárt. A 3 ezer brit válaszadóból 1200-an ismerték el, hogy vezetés közben versenyzett az órával.

A felmérést végző cég vezetője elmondta, hogy a sebességhatárok átlépése súlyos közúti vétség, ami a jármű vezetőjén túl a közlekedésben résztvevő többi autóst is különös veszélynek teszi ki. A GPS a megengedett sebesség és a távolság alapján kalkulál, az ilyen szempontok figyelembe vételével jelzett utazási idő megdöntése szabályszegéssel és mások veszélyeztetésével jár.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?