2 °C Budapest

600 ezer forintos kedvezmény jöhet az új autókra?

Pénzcentrum
2009. április 8. 09:00

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium használtautó-becserélési programon dolgozik. A készülő előterjesztés szerint a kilométerenként legfeljebb 140 gramm szén-dioxid-kibocsátású új autók vásárlását támogatnák.

Az elképzelés az, hogy az állam 300 ezer forint szja-kedvezménnyel ösztönözné a tíz évnél öregebb autók új, környezetbarát járműre cserélését, ehhez a kereskedők további 300 ezret adnának.

A minisztérium jelenleg a körülményeket figyelembe vevő, konszenzusos javaslat előkészítésén dolgozik, a költségvetésre gyakorolt hatás kiemelt figyelembevételével kialakított javaslatot fogják a kormány elé terjeszteni.

Egy ilyen programtól azonban - az eddigi fogyasztói-autóvásárlói szokásokból kiindulva - várhatóan csak minimális lehet a hazai gyártmányú személygépkocsi többleteladás (legfeljebb kétezer autó). A ma Magyarországon értékesített személygépkocsiknak mindössze mintegy tíz százaléka hazai gyártású, kilencven százalékuk importból származik. Egy hasonló konstrukció tehát nagy valószínűséggel - a behozatal magas aránya miatt - az Európai Unió más országainak foglalkoztatásához, munkahelyeinek megtartásához járulna hozzá, miközben a kereslet általános serkentése miatt akár áremelkedéshez is vezethet - vélik a minisztérium szakértői.

Úgy látják: Magyarországon a személygépkocsi-értékesítési hálózatban túlkapacitás van. A teljes magyar kereskedői hálózat értékesítési kapacitása 400 ezer jármű, ami a legnagyobb csúcseladások (mintegy 200 ezer jármű) idején is jelentősen meghaladta az igényeket.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?