16 °C Budapest

600 ezer forintos kedvezmény jöhet az új autókra?

Pénzcentrum
2009. április 8. 09:00

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium használtautó-becserélési programon dolgozik. A készülő előterjesztés szerint a kilométerenként legfeljebb 140 gramm szén-dioxid-kibocsátású új autók vásárlását támogatnák.

Az elképzelés az, hogy az állam 300 ezer forint szja-kedvezménnyel ösztönözné a tíz évnél öregebb autók új, környezetbarát járműre cserélését, ehhez a kereskedők további 300 ezret adnának.

A minisztérium jelenleg a körülményeket figyelembe vevő, konszenzusos javaslat előkészítésén dolgozik, a költségvetésre gyakorolt hatás kiemelt figyelembevételével kialakított javaslatot fogják a kormány elé terjeszteni.

Egy ilyen programtól azonban - az eddigi fogyasztói-autóvásárlói szokásokból kiindulva - várhatóan csak minimális lehet a hazai gyártmányú személygépkocsi többleteladás (legfeljebb kétezer autó). A ma Magyarországon értékesített személygépkocsiknak mindössze mintegy tíz százaléka hazai gyártású, kilencven százalékuk importból származik. Egy hasonló konstrukció tehát nagy valószínűséggel - a behozatal magas aránya miatt - az Európai Unió más országainak foglalkoztatásához, munkahelyeinek megtartásához járulna hozzá, miközben a kereslet általános serkentése miatt akár áremelkedéshez is vezethet - vélik a minisztérium szakértői.

Úgy látják: Magyarországon a személygépkocsi-értékesítési hálózatban túlkapacitás van. A teljes magyar kereskedői hálózat értékesítési kapacitása 400 ezer jármű, ami a legnagyobb csúcseladások (mintegy 200 ezer jármű) idején is jelentősen meghaladta az igényeket.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05