13 °C Budapest

Lenyűgöző dízel-hibrid: alig 3,5 literes fogyasztással!

Pénzcentrum
2009. február 5. 13:00

A francia PSA Peugeot Citroen konszern már jó ideje tervezi a hibrid autók piacára történő belépést, de a válság miatt egy rossz időpontválasztás könnyen szertefoszlathatja a nemrégiben bemutatott dízel-hibrid technológiához fűzött reményeket. Az autógyár vezetése szerint ők készen állnak, ám a jelenlegi piaci környezet miatt elhalasztják a Peugeot 3008-as alapokra épített, 3,5 literes fogyasztású Prologue HYmotion4 összkerék meghajtású dízel-hibrid piacra dobását.

A közelmúltban bemutatott tanulmányautó az alacsony fogyasztás mellett számos egyéb sajátossággal rendelkezik. Az erőátviteli eszközök fejlesztésére különös hangsúlyt fordító autógyár tervei szerint az első tengely meghajtásáért a dízelmotor, míg a hátsó kerekekért az elektromos motor felelne. Ezzel a megoldással kiküszöbölhetik az egyéb összkerekesekre jellemző nagy tömegű erőátviteli eszközöket és a felezőt.

Peugeot's HYmotion4 (Forrás: motorauthority.com)

Az autógyár tavaly decemberben szerződést kötött a világhírű Bosch gyárral, az dízel-hibrid alkatrészeinek szállítására. A hírek szerint a Bosch készíti az elektromos motort, az összkerék meghajtáshoz szükséges elektronikát, az ABS-t és az EPS-t. A tanulmányautó lenyűgöző eredményei ellenére a gyártó szerint az első sorozatgyártásra valószínűleg 2011-ig várni kell.

A piackutatások szerint a jelenlegi piaci környezetben alig néhány ezer dízel-hibrid találna gazdára, így a sorozatgyártás gazdaságtalanná válna, ami veszélyeztetné a teljes projektet. Az akadályok és az égbeszökő kiadások ellenére a gyár mérnökei továbbra is gőzerővel dolgoznak az új fejlesztéseken.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem