15 °C Budapest

47 milliárdból újul meg a 4-es út Pest megyei szakasza

Pénzcentrum
2009. január 5. 09:45

Összesen csaknem 47 milliárd forintos, nagyobbrészt európai uniós támogatással 2011-re befejeződhet a 4-es főút Pest megyei szakaszának teljes rekonstrukciója.

A Monor-Pilis elkerülő szakasz megépítésének, az elkerülő út Pilis felőli végétől egy 5 kilométeres szakasz, valamint a főút Ceglédbercel és Cegléd közötti 9 kilométeres szakasza négynyomúsításának támogatásáról a napokban döntött a kormány. Ha a beruházásra az Európai Bizottság is rábólint, 2009 nyarán elkezdődhetnek a munkálatok.

Elsősorban Üllő, Gyömrő, Péteri, Monor, Gomba, Bénye, Pilis, Albertirsa, Ceglédbercel és Cegléd - és persze a keleti országrész - lakóinak az életét és közlekedését teszi könnyebbé és biztonságosabbá a 46,7 milliárdos beruházás, amellyel 2011-re végre befejeződik a nagy forgalmú 4-es főút Pest megyei szakaszának teljes rekonstrukciója.

A beruházást különösen indokolttá teszik az elmúlt évek forgalmi adatai, és az a becslés, miszerint az útszakasz jelenlegi forgalma 2012-re a másfélszeresére, 2018-ra pedig több mint a duplájára nő. Az útszakasz rekonstrukciója nélkül pedig ez a forgalomnövekedés jelentős környezeti terhelést, károsanyag- és zajkibocsátást, valamint állandó baleset¬veszélyt jelentene a 4-es főút e szakasza mentén lakóknak.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, jelentős európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként csaknem 26 kilométer hosszú, 2x2 sávos, autópályává fejleszthető elkerülő út épül Monor és Pilis térségében. Az elkerülő szakasz pilisi végétől - az 51,0 kilométerszelvénytől - 5 kilométer hosszan 2x2 sávossá szélesítik a főutat, a közepén elválasztó sávval. A beruházás harmadik elemeként a 60,6 kilométerszelvénytől - vagyis Ceglédbercel határától - Ceglédig végzik el az elkövetkező időszakban a 4-es főút 2x2 sávossá szélesítését.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem