20 °C Budapest

Idén is drágább az élet: lássuk, mennyivel!

Pénzcentrum
2009. január 6. 05:55

Január elsejével szinte már kötelező jelleggel szokott beköszönteni a különböző áruk és szolgáltatások árainak emelkedése, így a villanyé, a gázé, a bkv bérleté, vagy a postai levélfeladásé. Nincs ez másként idén sem, bár a drágulás mértéke csekélyebb!

Az új év beköszöntével csokorba szedtük azokat az alapvető termékeket, illetve szolgáltatásokat, melyek árai jellemzően év elején szoktak változni. Ezek némelyike hatóságilag szabályozott, vagyis az egyes minisztériumok döntik el, hogy mikor és mennyivel emelik az adott termék, vagy szolgáltatás árát.

A fővárosban drágul a közlekedés

Jó hír azoknak, akik a fővároson kívül tömegközlekedve, vagyis vonattal, vagy autóbusszal utaznak munkába, iskolába; hogy sem a Volán, sem a MÁV nem emelt jegyárain, vagyis még mindig a 2008-as tarifák érvényesek.

Nem igaz ez azonban a fővárosban utazókra, a BKV ugyanis jócskán az inflációt meghaladó mértékben emelt a jegyek, illetve bérletek árain, miközben számos egyéb változtatást is bevezetett a tarifákat illetően.

Így a BKV-bérlet és a Budapesti Egyesített Bérlet (BEB) összeolvadásával január elsejétől havi 9000 ezer forintért - tanulók, nyugdíjasok és kisgyerekesek 3550 forintért - utazhatunk a főváros közigazgatási határáig a Volán- és a MÁV-járatokon egyaránt. Ez tehát a korábbi havi bérlet 8250 forintos árához képest több, mint 9 százalékos áremelkedést jelent.

Szintén változást jelent az úgynevezett negyedéves bérletet bevezetése, amely tetszőleges kezdőnappal váltható és a kezdőnaptól számított 100 napig érvényes. Ennek teljes ára 27 000 forint, tanulók, nyugdíjasok számára 10 650 forint.

Az éjszaka utazók örömére megszűnt a drágább éjszakai jegy, vagyis a vonaljegy is érvényes az éjszakai járatokon, hasonlóan az átszálló-, a gyűjtő- és a környéki vonaljegyekhez, továbbá a vonal- és a 10 db-os gyűjtőjegyek az éjszakai járatokon 60 helyett 90 percig érvényesek.

Változott a vonal- és az átszállójegyek valamint a 10 db-os gyűjtőjegyek érvényességi ideje is, melyeket a metró területén 60 percig lehet használni úgy, hogy a metróvonalak közötti átszálláskor ezentúl nem kell új jegyet lyukasztani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az autósok számára is jó hír, hogy januártól nem drágultak az autópálya-matricák sem, vagyis a négynapos személyautó matrica 1170 forintba, az egyheti 2550 forintba, a havi 4200 forintba, míg az éves matrica 37 200 forintba kerül.

Már a posta sem a régi...

A lakosság által leggyakrabban igénybevett postai szolgáltatások árai januártól mintegy 5-10 forinttal emelkedtek, így levelezőlap és a 30 grammos szabványlevél feladási díja 70 ről 75 forintra, az 50 grammos szabványlevélé pedig 100 forintról 105-re nőttek. Nem változtak azonban az elsőbbségi levelek tarifái, szemben a tértivevényes és az ajánlott különszolgáltatások díjtételeivel, melyekért 5, illetve 10 forinttal kell idén többen fizetni, mint tavaly.

Az említett szolgáltatások mellett nőtt a fővárosban a szemétdíj is 14,1 százalékkal, a kéményseprésért 7 százalékkal kell többet fizetni idén, míg a vízdíj 8,4, a csatornadíj pedig 9,9 százalékkal drágább a tavalyi tarifánál.

Gáz van...

A január idén ugyan gázáremelést nem hozott, helyette a már lassan szokásosnak nevezhető orosz-ukrán gázvita borzolja egész Európa idegeit. A lakossági áram ára ezzel szemben megnőtt, méghozzá átlagosan 2,9 százalékkal, annak ellenére, hogy a szolgáltatók olcsóbban jutnak áramhoz a Magyar Villamos Művektől. Ennek az az oka, hogy nőtt a villamosenergia-rendszer használati díja, így ez egy átlagos háztartás számára havi 180 forintos többletkiadást eredményez.

Ilyen tételek elsősorban a kifejezetten alacsony fizetésből élők számára jelentenek anyagi megterhelést, így például a minimálbérből tengődők számára, akik 2009-ben 3,6 százalékkal többet, 71500 forintot vihetnek haza, de ezzel, mint az az árak emelkedéséből kiderül, nincsenek igazán kisegítve.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 2. 15:34
A HVG nemrég távozó újságírója csatlakozik az egykori indexes munkatársai által alapított Telexhez.
Holdblog  |  2024. május 2. 08:54
Nem egyszerű szakma a jegybankárság, pláne most, pláne Magyarországon vélte Zsiday Viktor. A HOLD-ná...
Bankmonitor  |  2024. május 1. 11:51
Napvilágot láttak az új otthonfelújítási támogatás pályázati feltételei, amelyből számos olyan részl...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem