Az autókölcsönzőket büntetik gyorshajtás miatt! Megússza a bérlő...

Pénzcentrum
2008. október 2. 09:15

Az objektív felelősség elve miatt az autókölcsönzők jártak rosszul, így a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége azt ajánlotta a 40 tagvállalatának, hogy csakis akkor adjanak ki gépkocsit, ha a bérlő nyilatkozik, hogy vállalja a felelősséget a büntetésekért - írja a Világgazdaság.

A kölcsönzők így megadhatják a rendőrségnek a bérlő adatait, amivel áthárítják a szabálytalanságokért kiszabott büntetéseket. Más a helyzet viszont a külföldi ügyfelekkel, mivel a bírságot a rendőrség tőlük nem tudja behajtani, az unió csak tervezi ennek a kérdésnek a rendezését. Ilyenkor az üzemben tartónak, vagyis az autókölcsönzőnek kell megfizetnie a bírság összegét.

A Hertz Magyarországnál a bérlések 5-7 százalékát teszik ki évente a rendőrségi megkeresések, a bírságok 90 százalékát gyorshajtás miatt szabják ki, viszont a külföldiek ebben csak nagyon kis százalékban vétkesek.

Az objektív felelősség elve miatt azonban sokszor a kölcsönző kénytelen fizetni. A rendőrség a május óta alkalmazott elv alapján 105 ezer esetben, több mint 4 milliárd forint értékben szabott ki büntetést, ebből 93 ezer gyorshajtás volt. Emiatt a szövetség kezdeményezte a jogszabály módosítását. Szeretnék elérni, hogy az üzemben tartó felelősségére vonatkozó részt kiegészítsék azzal, hogy ez a csereautókra nem vonatkozik, illetve a bérbeadókra sem.

Az ágazat jövőjét az is befolyásolja, hogy 2009-től szélesedik a céges kocsi magáncélú használata után fizetendő cégautóadó, ráadásul vagyoni jellegű teherré alakul át. Abban az esetben viszont, ha a tervet úgy fogadják el, ahogyan most áll, akkor a kölcsönzők kénytelenek lesznek beépíteni azt a bérleti díjba, így várhatóan emelkedni fognak az árak, ami a forgalom csökkenéséhez vezet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A szakmát még az ág is húzza, az erős forint miatt 10 százalékkal kevesebb forintot kapnak a külföldiek által euróban fizetett bérleti díjakért cserébe...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?