28 °C Budapest

Az autókölcsönzőket büntetik gyorshajtás miatt! Megússza a bérlő...

Pénzcentrum
2008. október 2. 09:15

Az objektív felelősség elve miatt az autókölcsönzők jártak rosszul, így a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége azt ajánlotta a 40 tagvállalatának, hogy csakis akkor adjanak ki gépkocsit, ha a bérlő nyilatkozik, hogy vállalja a felelősséget a büntetésekért - írja a Világgazdaság.

A kölcsönzők így megadhatják a rendőrségnek a bérlő adatait, amivel áthárítják a szabálytalanságokért kiszabott büntetéseket. Más a helyzet viszont a külföldi ügyfelekkel, mivel a bírságot a rendőrség tőlük nem tudja behajtani, az unió csak tervezi ennek a kérdésnek a rendezését. Ilyenkor az üzemben tartónak, vagyis az autókölcsönzőnek kell megfizetnie a bírság összegét.

A Hertz Magyarországnál a bérlések 5-7 százalékát teszik ki évente a rendőrségi megkeresések, a bírságok 90 százalékát gyorshajtás miatt szabják ki, viszont a külföldiek ebben csak nagyon kis százalékban vétkesek.

Az objektív felelősség elve miatt azonban sokszor a kölcsönző kénytelen fizetni. A rendőrség a május óta alkalmazott elv alapján 105 ezer esetben, több mint 4 milliárd forint értékben szabott ki büntetést, ebből 93 ezer gyorshajtás volt. Emiatt a szövetség kezdeményezte a jogszabály módosítását. Szeretnék elérni, hogy az üzemben tartó felelősségére vonatkozó részt kiegészítsék azzal, hogy ez a csereautókra nem vonatkozik, illetve a bérbeadókra sem.

Az ágazat jövőjét az is befolyásolja, hogy 2009-től szélesedik a céges kocsi magáncélú használata után fizetendő cégautóadó, ráadásul vagyoni jellegű teherré alakul át. Abban az esetben viszont, ha a tervet úgy fogadják el, ahogyan most áll, akkor a kölcsönzők kénytelenek lesznek beépíteni azt a bérleti díjba, így várhatóan emelkedni fognak az árak, ami a forgalom csökkenéséhez vezet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szakmát még az ág is húzza, az erős forint miatt 10 százalékkal kevesebb forintot kapnak a külföldiek által euróban fizetett bérleti díjakért cserébe...

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05