Az autókölcsönzőket büntetik gyorshajtás miatt! Megússza a bérlő...

Pénzcentrum
2008. október 2. 09:15

Az objektív felelősség elve miatt az autókölcsönzők jártak rosszul, így a Magyar Autókölcsönzők Szövetsége azt ajánlotta a 40 tagvállalatának, hogy csakis akkor adjanak ki gépkocsit, ha a bérlő nyilatkozik, hogy vállalja a felelősséget a büntetésekért - írja a Világgazdaság.

A kölcsönzők így megadhatják a rendőrségnek a bérlő adatait, amivel áthárítják a szabálytalanságokért kiszabott büntetéseket. Más a helyzet viszont a külföldi ügyfelekkel, mivel a bírságot a rendőrség tőlük nem tudja behajtani, az unió csak tervezi ennek a kérdésnek a rendezését. Ilyenkor az üzemben tartónak, vagyis az autókölcsönzőnek kell megfizetnie a bírság összegét.

A Hertz Magyarországnál a bérlések 5-7 százalékát teszik ki évente a rendőrségi megkeresések, a bírságok 90 százalékát gyorshajtás miatt szabják ki, viszont a külföldiek ebben csak nagyon kis százalékban vétkesek.

Az objektív felelősség elve miatt azonban sokszor a kölcsönző kénytelen fizetni. A rendőrség a május óta alkalmazott elv alapján 105 ezer esetben, több mint 4 milliárd forint értékben szabott ki büntetést, ebből 93 ezer gyorshajtás volt. Emiatt a szövetség kezdeményezte a jogszabály módosítását. Szeretnék elérni, hogy az üzemben tartó felelősségére vonatkozó részt kiegészítsék azzal, hogy ez a csereautókra nem vonatkozik, illetve a bérbeadókra sem.

Az ágazat jövőjét az is befolyásolja, hogy 2009-től szélesedik a céges kocsi magáncélú használata után fizetendő cégautóadó, ráadásul vagyoni jellegű teherré alakul át. Abban az esetben viszont, ha a tervet úgy fogadják el, ahogyan most áll, akkor a kölcsönzők kénytelenek lesznek beépíteni azt a bérleti díjba, így várhatóan emelkedni fognak az árak, ami a forgalom csökkenéséhez vezet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakmát még az ág is húzza, az erős forint miatt 10 százalékkal kevesebb forintot kapnak a külföldiek által euróban fizetett bérleti díjakért cserébe...

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM