21 °C Budapest

Nagyon sokan túl olcsón vonatoznak

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 08:30

Itthon a legtöbben kedvezménnyel, vagy ingyen utazhatnak a vonaton. A MÁV-Start Zrt. fizető utasainak csupán 16 százaléka fizet teljes áru jegyet. 70 százalék az állam által adott kedvezményeket élvezi, 9 százalékuknak pedig más kedvezményekből jut - írja a Világgazdaság.

Az utasok 5 százalékánál pedig éppen maga a MÁV-Start enged az árból üzletpolitikai megfontolásokból, vagyis az utazási kedv pezsdítése, a forgalom és az összbevétel növelése érdekében a MÁV Zrt. kommunikációs osztálya szerint.

Emellett akadnak olyan utasok, akik egyáltalán nem fizetnek a vonatútért, ilyenek Magyarországon a 65 év felettiek, a szolgálatot teljesítő rendőrök és meghatározott esetekben a katonák is. Ráadásul gyakoriak a bliccelők is, a lógósok aránya az elővárosi vonalakon a legnagyobb, becslések szerint eléri a 30 százalékot.

Az állam az általa meghatározott támogatást megtéríti a MÁV-Startnak, ahogy a Honvédelmi Minisztérium is azon katonákét, akiknek kedvezményes utazásáról szerződtek. Vagyis ezekért a kedvezményekért nem éri közvetlen kár a vasúttársaságot, igaz, azok mérsékelhetik a társaság üzleti alapon adott kedvezményeinek, akcióinak vonzerejét.

A támogatásokkal kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy azok eltorzítják az árviszonyokat, ráadásul általuk részben olyanok utaznak olcsóbban, akik nincsenek is arra rászorulva. Magyarországon 1990 óta csökken a vonaton utazók száma. Az akkori 208 millió utasfő után 2007-ben már csak 147 millió utasfőt számláltak.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM