28 °C Budapest

Nagyon sokan túl olcsón vonatoznak

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 08:30

Itthon a legtöbben kedvezménnyel, vagy ingyen utazhatnak a vonaton. A MÁV-Start Zrt. fizető utasainak csupán 16 százaléka fizet teljes áru jegyet. 70 százalék az állam által adott kedvezményeket élvezi, 9 százalékuknak pedig más kedvezményekből jut - írja a Világgazdaság.

Az utasok 5 százalékánál pedig éppen maga a MÁV-Start enged az árból üzletpolitikai megfontolásokból, vagyis az utazási kedv pezsdítése, a forgalom és az összbevétel növelése érdekében a MÁV Zrt. kommunikációs osztálya szerint.

Emellett akadnak olyan utasok, akik egyáltalán nem fizetnek a vonatútért, ilyenek Magyarországon a 65 év felettiek, a szolgálatot teljesítő rendőrök és meghatározott esetekben a katonák is. Ráadásul gyakoriak a bliccelők is, a lógósok aránya az elővárosi vonalakon a legnagyobb, becslések szerint eléri a 30 százalékot.

Az állam az általa meghatározott támogatást megtéríti a MÁV-Startnak, ahogy a Honvédelmi Minisztérium is azon katonákét, akiknek kedvezményes utazásáról szerződtek. Vagyis ezekért a kedvezményekért nem éri közvetlen kár a vasúttársaságot, igaz, azok mérsékelhetik a társaság üzleti alapon adott kedvezményeinek, akcióinak vonzerejét.

A támogatásokkal kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy azok eltorzítják az árviszonyokat, ráadásul általuk részben olyanok utaznak olcsóbban, akik nincsenek is arra rászorulva. Magyarországon 1990 óta csökken a vonaton utazók száma. Az akkori 208 millió utasfő után 2007-ben már csak 147 millió utasfőt számláltak.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?