Fekete hónap az autóiparban

Pénzcentrum
2008. június 5. 08:15

Májusban hat százalékot esett Németországban az újonnan forgalomba helyezett gépkocsik száma, így 275 ezer darabot tett ki. A német autóipari szövetség, a VDA a magas üzemanyagárak, valamint a szén-dioxid kibocsátáson alapuló adózás körüli bizonytalanság számlájára írja a visszaesést - értesült a Világgazdaság.

Mindemellett az elmúlt hónapban 9 százalékkal rendeltek kevesebb új autót a német vásárlók, ez pedig a termelésre is negatív hatást gyakorolt, a megelőző évhez képest 5 százalékkal kevesebb, 452 ezer személygépkocsit gyártott a német autóipar májusban. 3 százalékkal mérséklődött az iparág öthavi exportja is.

Az Egyesült Államokban sem jobb a helyzet, itt ugyanis a szigorúbb hitelelbírálás és a benzin drágulása miatt 11 százalékkal szűkült a piac. A Big Three, azaz a Chrysler, a Ford és a General Motors (GM) alkotta nagy hármas májusi eladásai 16-27 százalékkal zuhantak, de a legnagyobb forgalmú külföldi gyártó, a Toyota is majdnem 8 százalékkal kevesebb kocsit értékesített, mint 1 évvel ezelőtt.

Az amerikai márkák és a Toyota egyébként nem a személyautókkal vesztettek piacot, hanem azért, mert a vevők elfordultak a nagyméretű pick-upoktól és a hatalmas terepjáróktól, ami pedig az üzemanyag-drágulás miatt következett be.

Természetesen erre reagálnak a gyártók, a GM például bejelentette, be fog zárni összesen négy észak-amerikai pick-up és SUV-gyárat, miközben 200 ezerrel növeli a személyautó-gyártást.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18