Új jogi biztosíték gépjármű-hitelezéshez

Pénzcentrum
2008. május 14. 10:14

A jogalkotás lomhasága 5 milliárd forintos kárt okoz évente a gépjármű-finanszírozási piacnak, a Magyar Lízingszövetség ezért a gépjármű-hitelezés során használt jogi biztosítéki rendszer reformját sürgeti.

Az elmúlt 3 évben több, mint 25.000 gépjárművet foglaltak le, amelyből csaknem 4.000-et el is árvereztek annak ellenére, hogy azokat gépjármű-hitel segítségével vásárolták meg, és a hitel biztosítékául szolgáltak. A finanszírozók emiatt csak 2007-ben 5 milliárd Ft kárt szenvedtek - ez a szám évről évre növekszik - s végső soron a magasabb árazáson keresztül a jól teljesítő ügyfeleket sújtja.

"A piac 90 százalékát lefedő Magyar Lízingszövetség tagjainak egyöntetű szakmai tapasztalata, hogy a gépjármű-finanszírozási tevékenység során jelenleg felhasználható jogi biztosítéki rendszer rossz hatékonysággal működik, és nem felel meg sem a jogbiztonság követelményeinek, sem pedig a piaci igényeknek." - fejtette ki Lévai Gábor a Lízingszövetség főtitkára és hozzátette: "a Lízingszövetség 2006 végén nyújtotta be javaslatát az illetékes Igazságügyi- és Rendészeti Minisztériumnak, és talán most lehetőség nyílik a reformok keresztülvitelére."

A jelenlegi jogszabályok a gépjármű-finanszírozási tevékenység biztosítékaként közjegyzői eljárást írnak elő, ami indokolatlanul hosszadalmassá és költségessé teszi az eljárást. A piac szereplői jelzálogjog helyett így jogi biztosítékként a vételi jog intézményét kényszerülnek - eredeti rendeltetésével ellentétesen - használni, ez pedig sem az adósok, sem a hitelezők szempontjából nem kielégítő megoldás. A jelzáloggal terhelt ingatlanokkal ellentétben ezeket a gépjárműveket az APEH, vagy a végrehajtók rendszeresen lefoglalják és elárverezik.

A Lízingszövetség álláspontja szerint kézenfekvő jogi megoldásként kínálkozik, és technikailag akár azonnal bevezethető, kezelhető lenne, hogy a hatósági gépjármű-nyilvántartásban és a forgalmi engedélyben tüntessék fel a gépkocsit terhelő jelzálogjogot, anélkül, hogy a szerződő feleknek ehhez közjegyzőt kelljen igénybe venni. A gyorsan és egyszerűen alapítható jelzálogjog biztonságosabbá és olcsóbbá tenné a gépjárműhiteleket. "Semmi nem indokolja ugyanis, hogy jelenleg egy kisebb összegű gépjárműhitel hitel esetében is akár 50.000.- forintot kelljen fizetni a közjegyző közreműködéséért." - hangsúlyozta Lévai Gábor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Lízingszövetség ingóságok jelzálogjogára vonatkozó reformelképzeléseit a Magyar Országos Közjegyzői Kamara is támogatja, hiszen hiába volt meg a törvényi lehetőség, költségessége miatt a gépjármű-hitelezés során az ügyfelek eddig se vették igénybe a közjegyzői eljárást. Ráadásul a reformok megnyitnák az utat, hogy a gépkocsival kapcsolatos más jogok, például az özvegyi haszonélvezet nyilvántartása felé is.

Az Igazságyügyi- és Rendészeti Minisztérium, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a három héttel ezelőtt lezajlott szakértői szintű egyeztetés során ugyan elfogadta a Lízingszövetség álláspontját, és ígéretet tett a technikai megvalósítás követelményeinek egy-két hónapon belüli feltérképezésére, de a Lízingszövetség megítélése szerint továbbra sem kezelik fontosságának megfelelően javaslatukat. Ezzel pedig minden egyes hitelfelvevőnek több tízezer forint költségnövekedést okoznak.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem