15 °C Budapest

Mikor jön az új KRESZ?

Pénzcentrum
2008. április 9. 09:15

Módosítások várhatók a KRESZ-ben. A legfontosabb változások az autósokat érintik majd. A sebességkorlátozás is szigorodik bizonyos út-, a forgalmi és az időjárási viszonyok esetén - írja a Népszabadság.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2009-től váltaná fel a most érvényben lévő szabályozást. A módosítás szükségességét azzal indokolják, hogy mára jelentősen megnőtt a forgalomban lévő autók száma, és jellege is a törvény megalkotása, 1975 óta.

A baleseti statisztikák alapján az is kiderült, hogy a gyorshajtás miatt okozott balesetek zöméért az felelős, hogy az autósok nem veszik figyelembe az út-, a forgalmi és az időjárási viszonyokat. Éppen ezért az új szabályozás értelmében keskeny utakon 90 helyett csak 70-nel, esős vagy vizes útburkolat esetén autópályán csak 110-zel, autóúton 90-nel, nem lakott területen lévő egyéb úton pedig 70-nel szabad majd haladni.

Autópályán a túl lassan közlekedő járművek is balesetet okozhatnak. Jelenleg a szabályozás úgy szól, hogy legalább 60-as sebességgel közlekedni tudó jármű vehet részt az autópálya forgalomban. Ezt is módosítani szeretné az NKH úgy, hogy az autónak emelkedőn is el kell tudni érnie ezt a sebességet. Kamionok esetében további korlátozásokkal is élhet majd a közútkezelő, nevezetesen megtilthatja nekik az előzést.

Szintén rengeteg balesetet okoznak autósok jelzőlámpával el nem látott zebrákon, ezért a jövőben a gyalogátkelőhelyek előtt 20 méterrel már 30 km/h-ra kell lassítaniuk az autósoknak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazánkban is egyre terjedő bicikli-láz miatt szükségessé vált a rájuk vonatkozó szabályok módosítása is. 12 év alatti gyerekek számára kötelezővé tennék a bukósisak használatát, de azoknak is fejvédőt kell majd hordaniuk, akik 30 km/h sebességgel tekernek. Engedmény lenne ugyanakkor számukra, hogy használatba vehetik majd a buszsávokat.

Horváth Zsolt Csaba, az NKH elnöke szerint az új szabály leghamarabb 2009 első félévében léphet életbe, addig azonban még számos társadalmi és szakmai vita kell, hogy megelőzze.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?