Börtön jár érte, ha nincs téligumi az autódon

Pénzcentrum
2007. november 28. 08:30

Európa-szerte általános, hogy szélsőséges időjáráskor szüneteltethetik a kamionok, a buszok, a személyautók egyes országokba történő beléptetését. Amennyiben egy autó nem az adott országban érvényben lévő szabályok alapján van felkészítve a közlekedésben való részvételre, annak tulajdonosa, illetve vezetője mindenhol büntetésre számíthat. Van ahol egy figyelmeztetés is elég de van olyan ország is ahol börtön jár az egyáltalán nem- vagy rosszul felkészített autóért - írja a Népszabadság.

Ausztriában november 15-től március 15-ig a teherkocsiknál és a buszoknál legalább az egyik meghajtott tengely kerekeire minimálisan 5-6 milliméteres futófelületű téli gumikat kell felszerelni, és kötelező tartozék a hólánc. Ez a szabály a három és fél tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsikra, illetve a kilencnél több személyt szállító autóbuszokra érvényes, de nem vonatkozik a személyautókra. Igaz, a felmérések szerint nincs is szükség szabályozásra, mert szomszédainknál a téligumi-használat aránya 95 százalékos. Ausztriában a határon alkalomszerűen ellenőrzik a téli gumit és a hóláncot, országon belül pedig - ahol táblák köteleznek - bárhol büntethet a rendőr.

Szlovéniában a határnál nem szankcionálnak, de közlekedési balesetnél a téli felszerelés hiánya vagy nem megfelelő állapota súlyosbító körülményt jelent. Horvátországban az előírt téli felszereléseket beléptetéskor és országon belül is ellenőrzik. A többi szomszédos országban (Szerbia, Románia, Ukrajna, Szlovákia) a téli gumi használata nem kötelező, ám ha a határátkelőhelyeken tábla jelzi, megkövetelhetik, hiánya esetén visszafordíthatják az autót.
Itthon a téli gumi használata belépéskor nem kötelező, de a gumiabroncs nem megfelelő állapota miatt visszafordítható a jármű. A hólánc megléte abban az esetben feltétel, ha a téli, csapadékos időjárás megköveteli.

Ha nem is egyforma szigorral, de több országban azt is büntetik, ha koszos az autó. A kilátás miatt nemcsak ajánlott, de kötelező is a szélvédő letisztítása a kosztól, fagytól. A biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen a megfelelő gumiélű törlőlapát és mosószerkezet, amelynek tartályát fagyálló mosófolyadékkal kell feltölteni, indulás előtt meg kell tisztítani az ablakokat és a visszapillantó tükröket. Jeges szélvédőt ne az elektromos ablaktörlővel és az oldalüvegeket se letekeréssel próbáljuk meg letisztítani, mert az erőltetéstől tönkremehet a villanymotor és a mechanikus szerkezet is. Sokan álló helyzetben járó motorral próbálkoznak, ám ez drága és káros is, mert terheletlenül, tehát álló helyzetben nem éri el az üzemi hőmérsékletet sem a benzines, sem a dízelmotor, ráadásul ilyenkor aránytalanul jobban kopik, többet fogyaszt, és szennyezi a környezetet. Az üvegek tisztításának leghatásosabb módja persze fárasztó, mert a vezetőnek kell lekaparnia a jeget, a havat, ehhez pedig megfelelő szerszám és kesztyű kell.

Vannak országok, ahol még azért is büntetnek, ha havas a kocsi. Bostonban például börtönbe zárhatják a havas autók tulajdonosait, ha lusták lekotorni a havat és a jeget kocsijukról. Az amerikai Massachusetts állam törvényének célja, hogy csökkenjen az autókról lezúduló hó- és jégtömbök által okozott baleset: rendőrségi jegyzőkönyvek szerint a kocsiról leszakadó jégdarab többször törte már össze a mögötte haladó szélvédő üvegét, és arcsérüléseket okozott a vezetőnek. Különösen a teherautók ponyvájáról nagy sebességnél lezúduló fagyos hó- és jégdarabok veszélyesek a mögötte haladókra. A rendelet szerint ötszáz dollár bírsággal vagy fél év börtönnel is sújthatják a törvényszegőket.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19