7 °C Budapest

Börtön jár érte, ha nincs téligumi az autódon

Pénzcentrum
2007. november 28. 08:30

Európa-szerte általános, hogy szélsőséges időjáráskor szüneteltethetik a kamionok, a buszok, a személyautók egyes országokba történő beléptetését. Amennyiben egy autó nem az adott országban érvényben lévő szabályok alapján van felkészítve a közlekedésben való részvételre, annak tulajdonosa, illetve vezetője mindenhol büntetésre számíthat. Van ahol egy figyelmeztetés is elég de van olyan ország is ahol börtön jár az egyáltalán nem- vagy rosszul felkészített autóért - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ausztriában november 15-től március 15-ig a teherkocsiknál és a buszoknál legalább az egyik meghajtott tengely kerekeire minimálisan 5-6 milliméteres futófelületű téli gumikat kell felszerelni, és kötelező tartozék a hólánc. Ez a szabály a három és fél tonnánál nagyobb összsúlyú tehergépkocsikra, illetve a kilencnél több személyt szállító autóbuszokra érvényes, de nem vonatkozik a személyautókra. Igaz, a felmérések szerint nincs is szükség szabályozásra, mert szomszédainknál a téligumi-használat aránya 95 százalékos. Ausztriában a határon alkalomszerűen ellenőrzik a téli gumit és a hóláncot, országon belül pedig - ahol táblák köteleznek - bárhol büntethet a rendőr.

Szlovéniában a határnál nem szankcionálnak, de közlekedési balesetnél a téli felszerelés hiánya vagy nem megfelelő állapota súlyosbító körülményt jelent. Horvátországban az előírt téli felszereléseket beléptetéskor és országon belül is ellenőrzik. A többi szomszédos országban (Szerbia, Románia, Ukrajna, Szlovákia) a téli gumi használata nem kötelező, ám ha a határátkelőhelyeken tábla jelzi, megkövetelhetik, hiánya esetén visszafordíthatják az autót.
Itthon a téli gumi használata belépéskor nem kötelező, de a gumiabroncs nem megfelelő állapota miatt visszafordítható a jármű. A hólánc megléte abban az esetben feltétel, ha a téli, csapadékos időjárás megköveteli.

Ha nem is egyforma szigorral, de több országban azt is büntetik, ha koszos az autó. A kilátás miatt nemcsak ajánlott, de kötelező is a szélvédő letisztítása a kosztól, fagytól. A biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen a megfelelő gumiélű törlőlapát és mosószerkezet, amelynek tartályát fagyálló mosófolyadékkal kell feltölteni, indulás előtt meg kell tisztítani az ablakokat és a visszapillantó tükröket. Jeges szélvédőt ne az elektromos ablaktörlővel és az oldalüvegeket se letekeréssel próbáljuk meg letisztítani, mert az erőltetéstől tönkremehet a villanymotor és a mechanikus szerkezet is. Sokan álló helyzetben járó motorral próbálkoznak, ám ez drága és káros is, mert terheletlenül, tehát álló helyzetben nem éri el az üzemi hőmérsékletet sem a benzines, sem a dízelmotor, ráadásul ilyenkor aránytalanul jobban kopik, többet fogyaszt, és szennyezi a környezetet. Az üvegek tisztításának leghatásosabb módja persze fárasztó, mert a vezetőnek kell lekaparnia a jeget, a havat, ehhez pedig megfelelő szerszám és kesztyű kell.

Vannak országok, ahol még azért is büntetnek, ha havas a kocsi. Bostonban például börtönbe zárhatják a havas autók tulajdonosait, ha lusták lekotorni a havat és a jeget kocsijukról. Az amerikai Massachusetts állam törvényének célja, hogy csökkenjen az autókról lezúduló hó- és jégtömbök által okozott baleset: rendőrségi jegyzőkönyvek szerint a kocsiról leszakadó jégdarab többször törte már össze a mögötte haladó szélvédő üvegét, és arcsérüléseket okozott a vezetőnek. Különösen a teherautók ponyvájáról nagy sebességnél lezúduló fagyos hó- és jégdarabok veszélyesek a mögötte haladókra. A rendelet szerint ötszáz dollár bírsággal vagy fél év börtönnel is sújthatják a törvényszegőket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06