29 °C Budapest

Miért kell mindig gumit cserélni?

Pénzcentrum
2006. november 20. 14:00

Kígyózó sorok állnak országszerte a gumiszerelő-műhelyek előtt és a keréktárolói szolgáltatások iránt is egyre nagyobb a kereslet. Aki még nem tette meg annak még nem késő lecserélni a kocsin lévő gumiabroncsokat téli változatra. Igaz, a kocsi "átgumizása" nem olcsó mulatság de még mindig kevesebbe kerül mint egy új lámpabúra vagy egy kórházi kezelés.

A téli gumik, gyártási technológia és az összetételük révén nem dermednek nulla fok alatt sem (hét fok alatt a nyári gumik rideggé válnak), ezáltal pedig megfelelő tapadást biztosítanak a hideg, vizes, havas aszfalton is. A felületükön található sok apró lamella miatt a gumi kipréseli a latyakot a futófelület alól, ezáltal az abroncs közvetlenül kapcsolódik az útfelülethez.

Mi mit jelent

Első lépésben az abroncs méretének a meghatározása történik. A túl nagy vagy túl kicsi gumi károsíthatja az alkatrészeket (nagyobb kopás), illetve ronthat a jármű menettulajdonságain is. A pontos méret meghatározása történhet a kocsi szervizkönyvéből vagy ennek hiányában szakszervizben szakemberek segítségével.

Azonban mielőtt nekilátnánk a megfelelő abroncs kiválasztásának nem árt ha tisztában vagyunk azzal, hogy miként jelzik a gumik méreteit. Ezeket az adatokat mindig a gumi oldalán lévő számsor tartalmazza. A 155/55 R13 T például azt jelenti: a gumi futófelületének a szélessége 155, az 55 az abroncs magassága a keréktárcsa méretéhez képest, százalékban. Az R 13 a kerék átmérőjét jelenti collban. A sor végén lévő betű pedig a gumi legnagyobb sebességét adja meg. A Q 160 kilométeres maximális sebességet jelent, az R 170-et, az S 180-at, a T 190-et, az U 200-at, a H 210-et, a V-240-et, a W pedig legfeljebb 270 kilométert óránként.

Ezen kívül van még úgynevezett váltóméretezés, aminek segítségével nagyobb átmérőjű de kisebb oldalfal vastagságú gumit lehet az autóra szerelni. Azonban azzal nem árt tisztába lenni, hogy a "peres" gumi használata, a hazai "tankcsapdákkal" tarkított utakon igencsak merész vállalkozás.

Mennyi az annyi?

Egy komplett téligumi-garnitúra megvásárlása és felszereltetése nem olcsó mulatság. Körülbelül 100 ezer forintba kerül egy-egy téli beruházás. Igaz, ez még mindig kevesebb, mint az autó "kikalapálása"

Tavalyhoz képest az árak csak kis mértékben emelkedtek. A tapasztalható 6 százalék körüli emelés is leginkább, a forint-euró árfolyamváltozásának következménye.

Már lehetőség van arra is, hogy hitelre vásároljuk meg a gumiba csomagolt téli biztonságot. Így sem kerül kevesebbe (sőt) de legalább nem egyszerre terheli meg a családi kasszát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új gumik helyett dönthetünk a használt vásárlása mellett is, az eredeti ár töredékéért. Ebben az esetben viszont mindenképpen kérjük ki szakember tanácsát.

Van ahol nem előny a téli gumi

Bár a téli gumik használata télen javasolt, a biztosítótársaságok mégsem regisztrálják az időjárásnak nem megfelelő abroncshasználat miatt bekövetkezett baleseteket. A biztosítók a kárstatisztikákban csak azokat az adatokat nézik - például kor, nem, autótípus, település - melyek alapján később összeállíthatják a tarifatáblázatukat.

Vannak azonban olyan európai országok, ahol a biztosítótársaságok nem is vállalják a kockázatot, ha az ügyfél nem az évszaknak megfelelő gumiabroncsot használ, de Magyarországon ez nem elvárás. Itthon a biztonságos vezetés "díjazása" inkább az alkalmazott bónuszrendszerbe épül be.

Amire még érdemes figyelni

A nyári és téli garnitúrát váltó autótulajdonosoknak érdemes figyelniük az abroncsok tárolására is. A nem használt gumikat mindig fektetve kell elhelyezni, ha felnire vannak szerelve akkor felfújt állapotban. Az abroncsokat célszerű időnként megfordítani, nehogy deformálódjanak, és száraz, árnyékos, szobahőmérsékletű helyen tárolni azokat.

Mindig fel kell írni a leszerelt abroncsokra, hogy honnan vették le. Így a szezon végén csakugyan eredeti helyükre kerülnek vissza. Néhány ezer forintért egyébként nagyon sok szerviz megőrzi az abroncsokat a következő szezonig.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22