Hull a hó, fagy az út - mit tegyél, hogy ne kerüljön sokba?

Pénzcentrum
2006. december 14. 16:00

Bár gyönyörű és a megszokotthoz képest nagyon meleg ősz áll a hátunk mögött, lassan beköszönt a tél, és a hideggel együtt megérkezik a hó és a jég is. Így legfőbb ideje, hogy felkészüljünk az "ítéletidőre", hogy ne érhessen minket meglepetésként a befagyott kocsiajtó és a jégbarázdás aszfalt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mindennek a lelke, az aksi

A szakértő szerint fontos, hogy odafigyeljünk az korára és állapotára, mert a magas viszkozitású olajak használata esetén a motor nehezebben indul, és ez akár 30 százalékkal is csökkentheti annak kapacitását.

Az akkumulátorok élettartama általában 3-5 év között van, így ha az akkumulátorunk már életkora már meghaladta az 5 évet, akkor fennáll a veszélye, hogy a megnövekedett energiaigényt már nem fogja bírni, és feladja a szolgálatot, méghozzá télen a legnagyobb hidegben.

Hogyan induljunk reggelente?

Kishazánkban is élénken él még az előmelegítés hagyománya, ám erre napjaink személygépkocsijánál már nincs szükség, nyugodtan elindulhatunk melegítés nélkül. Sőt sokkal jobbat tesz autónknak, ha előmelegítés nélkül lassan tesszük meg az első kilométereket, mintha ugyan előmelegítés után, de tövig tapossuk a gázpedált.

Fagyálló folyadék

A hűtőfolyadék esetében főként arra kell odafigyelnünk, hogy annak fagytűrő képessége megfeleljen a magyar klímának, ezért érdemes minden évben ellenőriztetni azt, és ha szükséges utántölteni.

Emellett a hűtőfolyadék 2-3 évente elhasználódik, így azt bizonyos időközönként cserélni kell.

Motorolaj

A motorolaj viszkozitására leginkább akkor kell figyelmet fordítanunk, ha autónk már túl van fiatalságán vagy ha az alacsonyabb hőmérséklet esetén a gyorsabb indulás kedvéért elgondolkodunk szintetikus termékek használatán. Egyéb esetben mindenképpen a gyártó által ajánlott viszkozitású olajat használjunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gumiabroncs

Még csak véletlenül se dőljünk be annak a régi hagyománynak miszerint a nyári gumi is jó télre, csak egy kicsit le kell ereszteni, hogy nagyobb legyen a tapadó felület. A múlt század elejének tudományos szintjét mutató próbálkozás fájdalmas károkhoz vezethet, amelyek így karácsony előtt megvékonyíthatják az egyébként sem túl vastag pénztárcákat.

Ha négy kerék vagy összkerék meghajtású kocsid van, semmi esetre sem próbálkozz azon spórolni, hogy csupán az első tengelyre veszel téli gumit. Az első kerekek jobb tapadása miatt ugyanis jelentős mértékben csökken az autó stabilitása, amely könnyen faroláshoz vezethet.

Nem csak a fémtanknak kell teli lenni

Melegen ajánlott a nagy hidegben teli tankkal szaladgálni, mert ellenkező esetben a fagy kellemetlen következményekkel járhat a benzincsőre nézve.

Hólapátolás és lyukkeresés

Ne csak a szélvédőt tisztítsd meg a hótól, hiszen a nagyobb fékezéskor a tetőn maradó hó bezúdulhat a szélvédőre, és károkat okozhat az ablaktörlődben, amellett, hogy balesethez vezethet.

Ha azonban a jegesedés már belülről emészt, mindenképpen kezdj neki a lyukkeresésnek, mert a karosszériával lesznek gondok.

Túlélőcsomag

Fontos, hogy télen megfelelő védelem mellett induljunk csak útnak, ez alatt a plusz téli ruházatot, takarókat, fényvisszaverő mellényt, hólapátot, egy kiló sót és a megfelelő szerszámokat értjük. Mindezek az életedet menthetik meg, ha elakadsz a hóban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?