Hull a hó, fagy az út - mit tegyél, hogy ne kerüljön sokba?

Pénzcentrum
2006. december 14. 16:00

Bár gyönyörű és a megszokotthoz képest nagyon meleg ősz áll a hátunk mögött, lassan beköszönt a tél, és a hideggel együtt megérkezik a hó és a jég is. Így legfőbb ideje, hogy felkészüljünk az "ítéletidőre", hogy ne érhessen minket meglepetésként a befagyott kocsiajtó és a jégbarázdás aszfalt.

Mindennek a lelke, az aksi

A szakértő szerint fontos, hogy odafigyeljünk az korára és állapotára, mert a magas viszkozitású olajak használata esetén a motor nehezebben indul, és ez akár 30 százalékkal is csökkentheti annak kapacitását.

Az akkumulátorok élettartama általában 3-5 év között van, így ha az akkumulátorunk már életkora már meghaladta az 5 évet, akkor fennáll a veszélye, hogy a megnövekedett energiaigényt már nem fogja bírni, és feladja a szolgálatot, méghozzá télen a legnagyobb hidegben.

Hogyan induljunk reggelente?

Kishazánkban is élénken él még az előmelegítés hagyománya, ám erre napjaink személygépkocsijánál már nincs szükség, nyugodtan elindulhatunk melegítés nélkül. Sőt sokkal jobbat tesz autónknak, ha előmelegítés nélkül lassan tesszük meg az első kilométereket, mintha ugyan előmelegítés után, de tövig tapossuk a gázpedált.

Fagyálló folyadék

A hűtőfolyadék esetében főként arra kell odafigyelnünk, hogy annak fagytűrő képessége megfeleljen a magyar klímának, ezért érdemes minden évben ellenőriztetni azt, és ha szükséges utántölteni.

Emellett a hűtőfolyadék 2-3 évente elhasználódik, így azt bizonyos időközönként cserélni kell.

Motorolaj

A motorolaj viszkozitására leginkább akkor kell figyelmet fordítanunk, ha autónk már túl van fiatalságán vagy ha az alacsonyabb hőmérséklet esetén a gyorsabb indulás kedvéért elgondolkodunk szintetikus termékek használatán. Egyéb esetben mindenképpen a gyártó által ajánlott viszkozitású olajat használjunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gumiabroncs

Még csak véletlenül se dőljünk be annak a régi hagyománynak miszerint a nyári gumi is jó télre, csak egy kicsit le kell ereszteni, hogy nagyobb legyen a tapadó felület. A múlt század elejének tudományos szintjét mutató próbálkozás fájdalmas károkhoz vezethet, amelyek így karácsony előtt megvékonyíthatják az egyébként sem túl vastag pénztárcákat.

Ha négy kerék vagy összkerék meghajtású kocsid van, semmi esetre sem próbálkozz azon spórolni, hogy csupán az első tengelyre veszel téli gumit. Az első kerekek jobb tapadása miatt ugyanis jelentős mértékben csökken az autó stabilitása, amely könnyen faroláshoz vezethet.

Nem csak a fémtanknak kell teli lenni

Melegen ajánlott a nagy hidegben teli tankkal szaladgálni, mert ellenkező esetben a fagy kellemetlen következményekkel járhat a benzincsőre nézve.

Hólapátolás és lyukkeresés

Ne csak a szélvédőt tisztítsd meg a hótól, hiszen a nagyobb fékezéskor a tetőn maradó hó bezúdulhat a szélvédőre, és károkat okozhat az ablaktörlődben, amellett, hogy balesethez vezethet.

Ha azonban a jegesedés már belülről emészt, mindenképpen kezdj neki a lyukkeresésnek, mert a karosszériával lesznek gondok.

Túlélőcsomag

Fontos, hogy télen megfelelő védelem mellett induljunk csak útnak, ez alatt a plusz téli ruházatot, takarókat, fényvisszaverő mellényt, hólapátot, egy kiló sót és a megfelelő szerszámokat értjük. Mindezek az életedet menthetik meg, ha elakadsz a hóban.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem