1 °C Budapest

Hull a hó, fagy az út - mit tegyél, hogy ne kerüljön sokba?

Pénzcentrum
2006. december 14. 16:00

Bár gyönyörű és a megszokotthoz képest nagyon meleg ősz áll a hátunk mögött, lassan beköszönt a tél, és a hideggel együtt megérkezik a hó és a jég is. Így legfőbb ideje, hogy felkészüljünk az "ítéletidőre", hogy ne érhessen minket meglepetésként a befagyott kocsiajtó és a jégbarázdás aszfalt.

Mindennek a lelke, az aksi

A szakértő szerint fontos, hogy odafigyeljünk az korára és állapotára, mert a magas viszkozitású olajak használata esetén a motor nehezebben indul, és ez akár 30 százalékkal is csökkentheti annak kapacitását.

Az akkumulátorok élettartama általában 3-5 év között van, így ha az akkumulátorunk már életkora már meghaladta az 5 évet, akkor fennáll a veszélye, hogy a megnövekedett energiaigényt már nem fogja bírni, és feladja a szolgálatot, méghozzá télen a legnagyobb hidegben.

Hogyan induljunk reggelente?

Kishazánkban is élénken él még az előmelegítés hagyománya, ám erre napjaink személygépkocsijánál már nincs szükség, nyugodtan elindulhatunk melegítés nélkül. Sőt sokkal jobbat tesz autónknak, ha előmelegítés nélkül lassan tesszük meg az első kilométereket, mintha ugyan előmelegítés után, de tövig tapossuk a gázpedált.

Fagyálló folyadék

A hűtőfolyadék esetében főként arra kell odafigyelnünk, hogy annak fagytűrő képessége megfeleljen a magyar klímának, ezért érdemes minden évben ellenőriztetni azt, és ha szükséges utántölteni.

Emellett a hűtőfolyadék 2-3 évente elhasználódik, így azt bizonyos időközönként cserélni kell.

Motorolaj

A motorolaj viszkozitására leginkább akkor kell figyelmet fordítanunk, ha autónk már túl van fiatalságán vagy ha az alacsonyabb hőmérséklet esetén a gyorsabb indulás kedvéért elgondolkodunk szintetikus termékek használatán. Egyéb esetben mindenképpen a gyártó által ajánlott viszkozitású olajat használjunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Gumiabroncs

Még csak véletlenül se dőljünk be annak a régi hagyománynak miszerint a nyári gumi is jó télre, csak egy kicsit le kell ereszteni, hogy nagyobb legyen a tapadó felület. A múlt század elejének tudományos szintjét mutató próbálkozás fájdalmas károkhoz vezethet, amelyek így karácsony előtt megvékonyíthatják az egyébként sem túl vastag pénztárcákat.

Ha négy kerék vagy összkerék meghajtású kocsid van, semmi esetre sem próbálkozz azon spórolni, hogy csupán az első tengelyre veszel téli gumit. Az első kerekek jobb tapadása miatt ugyanis jelentős mértékben csökken az autó stabilitása, amely könnyen faroláshoz vezethet.

Nem csak a fémtanknak kell teli lenni

Melegen ajánlott a nagy hidegben teli tankkal szaladgálni, mert ellenkező esetben a fagy kellemetlen következményekkel járhat a benzincsőre nézve.

Hólapátolás és lyukkeresés

Ne csak a szélvédőt tisztítsd meg a hótól, hiszen a nagyobb fékezéskor a tetőn maradó hó bezúdulhat a szélvédőre, és károkat okozhat az ablaktörlődben, amellett, hogy balesethez vezethet.

Ha azonban a jegesedés már belülről emészt, mindenképpen kezdj neki a lyukkeresésnek, mert a karosszériával lesznek gondok.

Túlélőcsomag

Fontos, hogy télen megfelelő védelem mellett induljunk csak útnak, ez alatt a plusz téli ruházatot, takarókat, fényvisszaverő mellényt, hólapátot, egy kiló sót és a megfelelő szerszámokat értjük. Mindezek az életedet menthetik meg, ha elakadsz a hóban.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?