Száguldás az autópályán - nem is olyan életveszélyes?

Pénzcentrum
2007. november 21. 11:00

Az idei év első kilenc hónapjában közel 10 százalékkal több közúti balesetet okoztak az ittas vezetők mint az előző év azonos időszakában, derül ki a KSH ma közzétett gyorsjelentéséből. A probléma nagyságát jelzi, hogy mindeközben alig változott a személysérüléssel járó közúti balesetek száma, a halálos kimenetelűeké pedig 1 %-kal csökkent.

Az ittas vezetők által okozott balesetek száma kivétel nélkül minden régióban emelkedett, a növekedés mértéke azonban erős eltéréseket mutat. A legtöbb ilyen baleset a Közép-magyarországi régióban történt. Az alkoholfogyasztás után volán mögé ülő és balesetet okozó vezetők számának bővülése azonban nem itt, hanem a Közép-dunántúli régióban volt a legmagasabb.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatosan tanúsított önfegyelem azonban nem csak itt, de az Észak-alföldi és Nyugat-dunántúli régióban is jelentősen romlott, itt a balesetek száma a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 10 %-kal növekedett. Az esetek jelentős többségében a személy-gépkocsi vezetője hibázott, de 28 %-kal nőtt azon motorosok száma, akik alkoholos befolyásoltság alatt ütköztek.

A KSH most nyilvánosságra hozott adatai arról tanúskodnak, hogy a legtöbben lakott területen belül sérülnek meg, itt a balesetek legfőbb okát a keresztező irányban haladó járművek ütközése adja, a második leggyakoribb típus pedig a gyalogosgázolás. Az idei év első kilenc hónapjában lakott területen belül mintegy 13 200 ember sérült meg.

A sebességkorlátozás miatt lakott területen belül nominális értékben is kevesebb a halálos baleset, mint a településtáblákat elhagyva. Az elmúlt háromnegyed évben lakott területen kívül 8200 személy sérült meg, 6,6 százalékukat nem lehetett megmenteni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Talán meglepő, de hazánkban a sérülések csupán 3 százaléka keletkezik autópályán, a súlyos vagy halálos sérülések aránya azonban jóval magasabb, mint ami a közutak esetében tapasztalható (Az összes sérült 6,4 százaléka meghal). A "legveszélyesebbnek" az M1-es autópálya minősíthető, itt sérültek meg a legtöbben, a számok azonban arról tanúskodnak, hogy az M3-on történtek a legsúlyosabb balesetek. Az autópályán történő szerencsétlenségek 40 százalékban külföldieket érintenek.

A vétkesek zömét továbbra is a személygépkocsi-vezetők adják: a balesetek 62 százalékát ők, 9-9 százalékát a kerékpárosok és a teherszállító járművek, míg 7 százalékát a gyalogosok okozták. A motorosok aránya nem csak az ittas vezetés terén növekedett, az egész országot megrázó motoros balesetek a KSH statisztikáiban is tetten érhetőek. Az okozott balesetek száma ugyanis pontosan a motorkerékpár-vezetők esetében növekedett a legnagyobb mértékben, arányuk összességében megközelíti a 11 százalékot.


Az országban összesen 15 500 személysérüléses közúti baleset történt, ennek 68 százaléka lakott területen belül. A balesetek 5 százaléka végződött halállal, 6000 súlyos és 14 ezer könnyű sérülés történt.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem