Száguldás az autópályán - nem is olyan életveszélyes?

Pénzcentrum
2007. november 21. 11:00

Az idei év első kilenc hónapjában közel 10 százalékkal több közúti balesetet okoztak az ittas vezetők mint az előző év azonos időszakában, derül ki a KSH ma közzétett gyorsjelentéséből. A probléma nagyságát jelzi, hogy mindeközben alig változott a személysérüléssel járó közúti balesetek száma, a halálos kimenetelűeké pedig 1 %-kal csökkent.

Az ittas vezetők által okozott balesetek száma kivétel nélkül minden régióban emelkedett, a növekedés mértéke azonban erős eltéréseket mutat. A legtöbb ilyen baleset a Közép-magyarországi régióban történt. Az alkoholfogyasztás után volán mögé ülő és balesetet okozó vezetők számának bővülése azonban nem itt, hanem a Közép-dunántúli régióban volt a legmagasabb.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatosan tanúsított önfegyelem azonban nem csak itt, de az Észak-alföldi és Nyugat-dunántúli régióban is jelentősen romlott, itt a balesetek száma a tavalyi év azonos időszakához képest több mint 10 %-kal növekedett. Az esetek jelentős többségében a személy-gépkocsi vezetője hibázott, de 28 %-kal nőtt azon motorosok száma, akik alkoholos befolyásoltság alatt ütköztek.

A KSH most nyilvánosságra hozott adatai arról tanúskodnak, hogy a legtöbben lakott területen belül sérülnek meg, itt a balesetek legfőbb okát a keresztező irányban haladó járművek ütközése adja, a második leggyakoribb típus pedig a gyalogosgázolás. Az idei év első kilenc hónapjában lakott területen belül mintegy 13 200 ember sérült meg.

A sebességkorlátozás miatt lakott területen belül nominális értékben is kevesebb a halálos baleset, mint a településtáblákat elhagyva. Az elmúlt háromnegyed évben lakott területen kívül 8200 személy sérült meg, 6,6 százalékukat nem lehetett megmenteni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Talán meglepő, de hazánkban a sérülések csupán 3 százaléka keletkezik autópályán, a súlyos vagy halálos sérülések aránya azonban jóval magasabb, mint ami a közutak esetében tapasztalható (Az összes sérült 6,4 százaléka meghal). A "legveszélyesebbnek" az M1-es autópálya minősíthető, itt sérültek meg a legtöbben, a számok azonban arról tanúskodnak, hogy az M3-on történtek a legsúlyosabb balesetek. Az autópályán történő szerencsétlenségek 40 százalékban külföldieket érintenek.

A vétkesek zömét továbbra is a személygépkocsi-vezetők adják: a balesetek 62 százalékát ők, 9-9 százalékát a kerékpárosok és a teherszállító járművek, míg 7 százalékát a gyalogosok okozták. A motorosok aránya nem csak az ittas vezetés terén növekedett, az egész országot megrázó motoros balesetek a KSH statisztikáiban is tetten érhetőek. Az okozott balesetek száma ugyanis pontosan a motorkerékpár-vezetők esetében növekedett a legnagyobb mértékben, arányuk összességében megközelíti a 11 százalékot.


Az országban összesen 15 500 személysérüléses közúti baleset történt, ennek 68 százaléka lakott területen belül. A balesetek 5 százaléka végződött halállal, 6000 súlyos és 14 ezer könnyű sérülés történt.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem