16 °C Budapest

Merész húzás a Fordtól - nem hoz hibrideket Európába

Pénzcentrum
2007. november 7. 11:00

Az Európai Unió fokozott törekvésein is lemérhető, hogy a kontinens lakosságát valóban érdekli környezetének védelme, a klímaváltozás megfékezése. Az Európai Bizottság nemrégiben ismételten elkötelezettségének adott hangot a kiotói protokollban rögzített célok elérése mellett. A tervek szerint a megadott 2020-as dátumra az EU nem az eredetileg meghatározott 20, hanem 30 százalékkal csökkentené a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.

Ennek egyik legfontosabb eszközét a lakossági szén-dioxid emisszió visszafogása adja, mely főként a lakóingatlanok energiaigényének csökkentésén keresztül valósulna meg, de a folyamatban fontos szerepet játszik majd a tudatos vezetésre való nevelés és a minél kevésbé szennyező közlekedési eszközök használata is.

A környezetbarát autómodellek csúcsát jelenleg a hibridek jelentik, ezért is váltott ki megdöbbenést az amerikai Ford azon bejelentése, hogy nem készül hibrid modellel piacra lépni Európában. Az autógyártó döntését azzal indokolta, hogy előzetes felmérései szerint az európai állampolgárok, bár környezettudatosabban gondolkodnak, állami támogatás hiányában nem lennének hajlandóak a hibrid modellek építésével járó többletköltséget megfizetni.
A Ford számításai szerint az Escape hibrid változatát csakis 1940 eurós felárral tudná piacra vinni Európában, ezt azonban a gyár becslései szerint az európai lakosság már nem viselni el. A második legnagyobb amerikai gyártó elemzői úgy vélik, hogy kontinensünkön a lakosság elvárja, hogy a környezetbarát megoldásokért ne kelljen anyagi áldozatot hozni.

A hibrid elektromos-benzines motorok helyett a Ford hatékony, de kevésbé költséges megoldások alkalmazásával szeretné csökkenteni az üzemanyag-hatékonyságot. A gyártó számára ezen kívül az európaiak által oly kedvelt dízeltechnológia jelenthet jó megoldást az európai piac megtartásáért folytatott versenyben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?