4 °C Budapest

Itt a legkedveltebb autók listája - befürdenek a reklámokkal az autógyártók?

Pénzcentrum
2007. november 6. 15:00

Mint egy új autó boldog tulajdonosai, bizonyosan megvagyunk győződve arról, hogy a kiválasztott modell teljes mértékig megfelel az előre felállított kritériumoknak, pontosan annyit fogyaszt majd, amennyit szerettünk volna, akkora lőerővel bír és biztonságot jelent majd számunkra az utakon.

A gyártó és a modell kiválasztásakor azonban nem csak ezek a szempontok vezérelnek bennünket, világít rá az autóipart górcső alá vevő AutoPacific nemrégiben készült felmérése. A gyártók ugyanis a külső designnal, az adott modell kényelmi funkcióival, felszereltségével és erejét hangsúlyozó reklámokkal ugyanis könnyedén elfeledtethetnek velünk addig fontosnak vélt szempontokat.

Az autógyártás esetében is, bár furcsa módon csak korlátozott formában, de működik a marketing egyik alapszabálya, vagyis, hogy egy célcsoport számára készített terméket sokkal könnyebb eladni, könnyebb a csoport tagjait elérni a marketingkommunikáció eszközein keresztül.

Egyáltalán nem meglepő, hogy bizonyos modellek esetében a reklámokban csakis férfiak szerepelnek, ráadásul általában kifejezetten férfiasnak tartott tevékenységet végeznek, például rodeóznak. A modellek egy részét ugyanis szándékosan úgy tervezik meg, hogy azok a férfiaknak tetszenek. Így például nagyobb teret engednek a kormány mögött ülő számára, vagy úgy alakítják ki a kilincseket, hogy egy férfi kesztyűs keze számára kényelmesek legyenek.
Az alábbi táblázatból is látszik, hogy a férfiak számára tervezett autók esetében a marketing rendkívül sikeres, ezeket az autókat ugyanis szinte csak kizárólag férfiak vásárolják. Ehhez persze nem elég a külső és a belső dizájn és a marketingkommunikáció, ezeknek a modelleknek erőt sugárzóknak kell lenniük. Itt kerül a képletbe a nagy motor és a lóerő.


Az AutoPacific szakemberei azonban arra is rámutattak, hogy a női modellek esetében a marketing már korántsem olyan sikeres. Egyértelműen felismerhető, hogy a gyengébbik nem inkább a Hondát, a Hyandait, a Volkswagent és Saturnt kedveli az autógyártól közül, a csoport megcélzása azonban korántsem egyszerű feladat.

Ezt bizonyítja, hogy kifejezetten női autó egyáltalán nincs a piacon, csupán olyan modellek vannak, melyek vásárlói közt enyhe többségben vannak a nők. Még az 1950-es években kudarcba fulladt az első olyan próbálkozás, mely kifejezetten a női vásárlóréteget célozta. A Dodge LaFemmet mindössze két évig gyártották és összesen 2500 darabot sikerült belőle eladni.

Forrás:www.autopress.be

A női modellek gyártása eleve kudarcra volt ítélve azért, mivel a családok többsége akkortájt főként, de még manapság is csak egy autóval rendelkezik. Ez az autó pedig nem lehet nőies, mert bár a nők kifejezetten szívesen ülnek férfias modellek volánja mögé, nagyon kevés férfi vállalja fel, hogy ugyanezt fordított esetben megtegye.

Ennek köszönhető, hogy a főként nők által vásárolt modellek esetében a női vevők nincsenek jelentős többségben. A legkedveltebb feminin modell gyártója, a Volkswagen tagadja, hogy a Beetlet női autónak tervezték volna. A szóvivő azonban annyit elismert, hogy a modell azért maradhatott fenn eredeti formájában nagyobb változtatások nélkül 2003 óta, mert megtalálta a maga vásárlói rétegét. A Volkswagen mindebben annyit segített, hogy nőiesebb színeket, így az élénk zöldet és a napsárgát is felvette a termékpalettára.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?