3 °C Budapest

Nincs kegyelem - minden bliccelő fizet!

Pénzcentrum
2007. október 15. 13:34

Szeptember utolsó hetében 97 esetben fordult elő, hogy a tulajdonosok alacsonyabb díjkategóriában vásároltak matricát, így ők összesen 2,6 millió forint pótdíjat fizetnek. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szakemberei ezen felül további 1305 esetben folytatnak vizsgálatot, így a kirótt pótdíjak összege valószínűleg jelentős mértékben növekedni fog.

Több mint két héttel ezelőtt röppent fel először az a sajtóértesülés, miszerint a magyar autópályákon a díjkategória-tévesztők az ellenőrző rendszer állítólagos hiányosságának köszönhetően megússzák a pótdíjfizetést. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési adatai és úthasználati jogosultság ellenőrző rendszerének kimutatásai azonban ellentmondanak ennek az állításnak.

A téves sajtóinformáció megjelenése utáni héten közel 190 000 rendszámra vásároltak matricát. Ezek közül 97 esetben bizonyítható egyértelműen, hogy a jármű besorolásához képest alacsonyabb díjkategóriában történt a vásárlás, így a tulajdonosok pár napon belül megkapják a pótdíjfizetési felszólítást. Az általuk befizetett pótdíj legkevesebb 2 600 000 Ft-tal gazdagítja majd az Útpénztárt. További 1305 rendszámmal kapcsolatban merült fel visszaélés gyanúja, ezeknek az eseteknek a kivizsgálása folyamatban van.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szakemberei folyamatosan ellenőrzik a díjkategória tévesztéseket és rendszeresen elemzik a bliccelési típusok előfordulását, így a Társaság azonnal reagálhat az esetleges változásokra. A vizsgálatok során az említett szakemberek a KEK KH-tól (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) kérik le a rendszámhoz tartozó adatokat, és amennyiben a visszaélés gyanúja beigazolódik, az érintett jármű tulajdonosai is pótdíjat kötelesek fizetni. Az eljárás a törvényi előírásoknak megfelelően, az adatvédelmi ombudsman ajánlása alapján történik, így a matricás rendszer ellenőrzőjének birtokába csak olyan adatok kerülnek, amelyekkel jogosan rendelkezhet.

Az ÁAK Zrt. ismételten felhívja az autósok figyelmét, hogy a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes matricával lehet igénybe venni, amit már az autópályára való felhajtás előtt be kell szerezni. Az alacsonyabb díjkategóriában vásárolt úthasználati jogosultság éppúgy bliccelésnek minősül, mint ha valaki egyáltalán nem fizet az autópályák igénybe vételéért, és amint a mostani példa is mutatja, minden blicceléssel próbálkozó autósnak pótdíjat kell fizetnie. A társaság ezúton is köszöni a szabályokat betartó autósoknak, hogy megvásárolták a matricát!

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK, a korábbi Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság) megbízása alapján végzi. Az így befolyt összeg a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősíti, és kizárólag a közlekedési hálózat fejlesztésére és üzemeltetésére fordítható.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?