12 °C Budapest

Nincs kegyelem - minden bliccelő fizet!

Pénzcentrum
2007. október 15. 13:34

Szeptember utolsó hetében 97 esetben fordult elő, hogy a tulajdonosok alacsonyabb díjkategóriában vásároltak matricát, így ők összesen 2,6 millió forint pótdíjat fizetnek. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szakemberei ezen felül további 1305 esetben folytatnak vizsgálatot, így a kirótt pótdíjak összege valószínűleg jelentős mértékben növekedni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Több mint két héttel ezelőtt röppent fel először az a sajtóértesülés, miszerint a magyar autópályákon a díjkategória-tévesztők az ellenőrző rendszer állítólagos hiányosságának köszönhetően megússzák a pótdíjfizetést. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. értékesítési adatai és úthasználati jogosultság ellenőrző rendszerének kimutatásai azonban ellentmondanak ennek az állításnak.

A téves sajtóinformáció megjelenése utáni héten közel 190 000 rendszámra vásároltak matricát. Ezek közül 97 esetben bizonyítható egyértelműen, hogy a jármű besorolásához képest alacsonyabb díjkategóriában történt a vásárlás, így a tulajdonosok pár napon belül megkapják a pótdíjfizetési felszólítást. Az általuk befizetett pótdíj legkevesebb 2 600 000 Ft-tal gazdagítja majd az Útpénztárt. További 1305 rendszámmal kapcsolatban merült fel visszaélés gyanúja, ezeknek az eseteknek a kivizsgálása folyamatban van.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szakemberei folyamatosan ellenőrzik a díjkategória tévesztéseket és rendszeresen elemzik a bliccelési típusok előfordulását, így a Társaság azonnal reagálhat az esetleges változásokra. A vizsgálatok során az említett szakemberek a KEK KH-tól (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) kérik le a rendszámhoz tartozó adatokat, és amennyiben a visszaélés gyanúja beigazolódik, az érintett jármű tulajdonosai is pótdíjat kötelesek fizetni. Az eljárás a törvényi előírásoknak megfelelően, az adatvédelmi ombudsman ajánlása alapján történik, így a matricás rendszer ellenőrzőjének birtokába csak olyan adatok kerülnek, amelyekkel jogosan rendelkezhet.

Az ÁAK Zrt. ismételten felhívja az autósok figyelmét, hogy a díjköteles autópálya-szakaszokat csak érvényes matricával lehet igénybe venni, amit már az autópályára való felhajtás előtt be kell szerezni. Az alacsonyabb díjkategóriában vásárolt úthasználati jogosultság éppúgy bliccelésnek minősül, mint ha valaki egyáltalán nem fizet az autópályák igénybe vételéért, és amint a mostani példa is mutatja, minden blicceléssel próbálkozó autósnak pótdíjat kell fizetnie. A társaság ezúton is köszöni a szabályokat betartó autósoknak, hogy megvásárolták a matricát!

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. az autópálya-matricák értékesítését és ellenőrzését 2006. január 1. óta a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK, a korábbi Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság) megbízása alapján végzi. Az így befolyt összeg a KKK által üzemeltetett Útpénztár költségvetésének bevételi oldalát erősíti, és kizárólag a közlekedési hálózat fejlesztésére és üzemeltetésére fordítható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?