17 °C Budapest

Tovább folytatódnak a parkolási perek: jogos, vagy nem jogos a bírság?

Pénzcentrum
2007. október 4. 09:06

Évek óta húzódik a több százezer autóst érintő fővárosi parkolási vita. Az eredeti kérdés az volt, hogy a Centrum Parkoló Kft. jogszerűen szed-e parkolási díjat 8 kerületben - írja a Napi Gazdaság.

További kérdés merült fel azzal kapcsolatban is, hogy a cég jogosan engedte-e át a követelései végrehajtását az Intrum Justitiának, ez ugyanis közel 5 milliárd forintnyi büntetés behajtását vagy elengedését jelenti.

Az alapvető probléma az, hogy egyelőre nem állapították meg, hogy a kerületek koncessziós jogot értékesítettek a parkolás kiszervezésével, vagy nem. Ha igen, a szerződés semmisnek minősül, így az összes beszedett díj és büntetés szabálytalan volt. A Legfőbb Ügyészség viszont nem támadta meg a szerződéseket, vagy azok érvényesnek minősülnek.

Az önkormányzatok viszont csak egy többségi önkormányzati tulajdonban lévő cégnek adhatnák ki az ilyen feladatokat, és a Centrum nem az. Ráadásul a díjak beszedésének kiadása sem biztos, hogy jogszerű volt.

Ezekre alapozva perelte be egy magánszemély is a Centrumot, és meg is nyerte a pert. A II. és III. kerületi bíróság úgy látta, hogy nem volt joguk beszedni a díjakat. Ennek ellenére a cégek bíznak a végső győzelemben, vagyis folytatják a harcot, és a pereskedéseket...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16