-2 °C Budapest

Tovább folytatódnak a parkolási perek: jogos, vagy nem jogos a bírság?

Pénzcentrum
2007. október 4. 09:06

Évek óta húzódik a több százezer autóst érintő fővárosi parkolási vita. Az eredeti kérdés az volt, hogy a Centrum Parkoló Kft. jogszerűen szed-e parkolási díjat 8 kerületben - írja a Napi Gazdaság.

További kérdés merült fel azzal kapcsolatban is, hogy a cég jogosan engedte-e át a követelései végrehajtását az Intrum Justitiának, ez ugyanis közel 5 milliárd forintnyi büntetés behajtását vagy elengedését jelenti.

Az alapvető probléma az, hogy egyelőre nem állapították meg, hogy a kerületek koncessziós jogot értékesítettek a parkolás kiszervezésével, vagy nem. Ha igen, a szerződés semmisnek minősül, így az összes beszedett díj és büntetés szabálytalan volt. A Legfőbb Ügyészség viszont nem támadta meg a szerződéseket, vagy azok érvényesnek minősülnek.

Az önkormányzatok viszont csak egy többségi önkormányzati tulajdonban lévő cégnek adhatnák ki az ilyen feladatokat, és a Centrum nem az. Ráadásul a díjak beszedésének kiadása sem biztos, hogy jogszerű volt.

Ezekre alapozva perelte be egy magánszemély is a Centrumot, és meg is nyerte a pert. A II. és III. kerületi bíróság úgy látta, hogy nem volt joguk beszedni a díjakat. Ennek ellenére a cégek bíznak a végső győzelemben, vagyis folytatják a harcot, és a pereskedéseket...

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm