17 °C Budapest

Tovább folytatódnak a parkolási perek: jogos, vagy nem jogos a bírság?

Pénzcentrum
2007. október 4. 09:06

Évek óta húzódik a több százezer autóst érintő fővárosi parkolási vita. Az eredeti kérdés az volt, hogy a Centrum Parkoló Kft. jogszerűen szed-e parkolási díjat 8 kerületben - írja a Napi Gazdaság.

További kérdés merült fel azzal kapcsolatban is, hogy a cég jogosan engedte-e át a követelései végrehajtását az Intrum Justitiának, ez ugyanis közel 5 milliárd forintnyi büntetés behajtását vagy elengedését jelenti.

Az alapvető probléma az, hogy egyelőre nem állapították meg, hogy a kerületek koncessziós jogot értékesítettek a parkolás kiszervezésével, vagy nem. Ha igen, a szerződés semmisnek minősül, így az összes beszedett díj és büntetés szabálytalan volt. A Legfőbb Ügyészség viszont nem támadta meg a szerződéseket, vagy azok érvényesnek minősülnek.

Az önkormányzatok viszont csak egy többségi önkormányzati tulajdonban lévő cégnek adhatnák ki az ilyen feladatokat, és a Centrum nem az. Ráadásul a díjak beszedésének kiadása sem biztos, hogy jogszerű volt.

Ezekre alapozva perelte be egy magánszemély is a Centrumot, és meg is nyerte a pert. A II. és III. kerületi bíróság úgy látta, hogy nem volt joguk beszedni a díjakat. Ennek ellenére a cégek bíznak a végső győzelemben, vagyis folytatják a harcot, és a pereskedéseket...

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?