Prága: elüldözik a külföldieket?

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 09:00

Szinte mindenhol küzdenek a belvárosokban megnövekedett forgalom, és a csökkenő állandó lakosság ellen. Újabban Prágán a sor, ahol novembertől a belvárosi parkolásért hatalmas összegeket szed be az önkormányzat azoktól az autósoktól, akik nem állandó belvárosi lakosok - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingatlan tulajdonosok, akik általában bérbe adják a lakásokat, félnek a bérlők elvesztésétől, ugyanis az állandó lakosokkal ellentétben, akik 6 400 forintnak megfelelő éves bérletet válthatnak, összesen 110 ezer forintnyi koronát kell kifizetni egy éves parkolási bérletért. Természetesen a bliccelőket elszállítja a rendőrség.

Ez különösen a külföldieket érinti, mivel általában rövid ott tartózkodásuk következtében nincs sok esélyük megszerezni az állandó lakcímet, mivel ehhez 5 évet kéne az országban tartózkodni. Ugyan még be sem vezették a magas díjakat, a külföldiek máris elkezdtek a külső kerületekben lakást keresni, ahol ingyenek marad a parkolás.

A prágai vezetés véleménye szerint ezzel megállítható lenne az a tendencia, hogy egyre kevesebb lakás van a belvárosba, sorra alakítanak át minden épültet irodaházzá, így megszűnőben van a valódi élet a város szívében.

Egy kis könnyítés azért van, lehetőség van két órás parkolójegy váltására, és a lakástulajdonosok átruházható engedélyeket válthatnak bérlőik számára, így az alacsonyabb áron tudják megoldani az autójuk parkolását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06