Parkolási számmisztika: mennyit húznak ki a zsebedből?

Pénzcentrum
2007. július 11. 12:00

Tavaly szeptemberben tekintettük végig utoljára, hogy hogyan alakulnak a főváros különböző kerületeiben a parkolási díjak, melyek meg nem fizetése kis kék csomagok megjelenését eredményezi a szélvédőnkön, melyben minden valószínűség szerint a parkolási cédulán szereplő összegnél nagyobb büntetés vár minket. Jól jellemzi azonban a budapesti autósok kockázatvállalási készségét és a közterület fenntartók szorgalmas munkáját az a több száz millió forintnyi tartozástömeg, amely sorsáról nemrégiben keveredett heves vita az egyik parkolótársaság és a VI. kerületi önkormányzat között. 

A parkolási díjak és a büntetési csomagok azonban nem csupán a fővárosban jelentenek bosszúságot az autósoknak, a megyei jogú városok és az ország több nagyobb városa is parkolási díjat szed a kiemelt területek utcáin várakozó autósoktól. A belföldi kirándulókat és turistákat segítendő a budapesti mellett a megyei jogú városokra jellemző parkolási díjakat is összegyűjtöttük.

Fővárosi parkolási díjak: van, ami nem változik?

Budapest honlapját böngészve meglepődve tapasztaltuk, hogy a budapesti kerületekre vonatkozó parkolási díjak mit sem változtak 2006 szeptemberében megjelent cikkünk óta. Ennek oka, hogy a parkolási díjakról a fővárosi önkormányzat dönt, amely rendeletben határozza meg a különböző utcákban parkoló autósok által fizetendő összegeket, az utolsó parkolási díjakról szóló rendelet pedig még 2005-ben született meg.


Tehát továbbra is a budai vár területén kell a legtöbbet fizetnünk egy órányi parkolásért, pontosan 430 forintot. A belváros egyéb kerületeiben a legalacsonyabb óránkénti tarifa 115 forint, a legmagasabb pedig 265 forint maradt.

Nyugattól keletre: nincs új a Nap alatt?

A következőkben a megyei jogú városok parkolási díjaival ismerkedünk meg közelebbről. Itt kell megjegyeznünk, hogy a vidéken jellemző díjak felkutatása egyáltalán nem egyszerű feladat, a budapesti tarifákról szóló hírek egyenest információtengernek tűnnek a vidéki díjakat magukban rejtő jórészt már nem aktuális újságcikkek mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Főként a Zalaegerszegre vonatkozó tarifák begyűjtése okozott nehézséget, Tatabányán pedig a jelek szerint még ingyen parkolhatnak a lakók, a díjak bevezetése információink szerint ugyanis még csak az önkormányzat tervei közt szerepel.


A diagramokon szereplő információk összefésülésekor is nehézségekbe ütköztünk, mert a különböző megyeszékhelyek eltérő besorolást alkalmaznak, néhány helyütt, úgy mint Győrben, Nyíregyházán és Egerben megkülönböztetnek kiemelt utcákat, területeket is. A legtöbb városban azonban a három övezetes felosztást alkalmazzák, mely a parkoló jegyek színének függvényében lehet piros, zöld, sárga, illetve zöld, sárga, kék.


Általánosságban elmondható, hogy a nyugati megyékben némileg drágább a parkolás, a tarifák azonban kevéssé függnek a település földrajzi elhelyezkedésétől, azokat főként a település lélekszáma, a lakosság által használt személygépkocsik száma, és a turisztikai célpontok minősíthető területek elhelyezkedése határozza meg.

Hiszen Budapest esetében is az önkormányzat nyíltan deklarált célja, hogy a díjakon keresztül bizonyos helyekről kiszorítsa az autósforgalmat. Vidéken a parkolási díjat elkerülni kívánó autósoknak némileg egyszerűbb a dolga, hiszen a több száz ezres lélekszámú nagyvárosokat kivéve, a kisebb távolságok miatt könnyedén parkolhatnak olyan helyen, ahol a gyaloglásért cserébe a zsebükben marad a néhol pesti átlagot is megütő tarifa.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?