25 °C Budapest

Parkolási számmisztika: mennyit húznak ki a zsebedből?

Pénzcentrum
2007. július 11. 12:00

Tavaly szeptemberben tekintettük végig utoljára, hogy hogyan alakulnak a főváros különböző kerületeiben a parkolási díjak, melyek meg nem fizetése kis kék csomagok megjelenését eredményezi a szélvédőnkön, melyben minden valószínűség szerint a parkolási cédulán szereplő összegnél nagyobb büntetés vár minket. Jól jellemzi azonban a budapesti autósok kockázatvállalási készségét és a közterület fenntartók szorgalmas munkáját az a több száz millió forintnyi tartozástömeg, amely sorsáról nemrégiben keveredett heves vita az egyik parkolótársaság és a VI. kerületi önkormányzat között. 

A parkolási díjak és a büntetési csomagok azonban nem csupán a fővárosban jelentenek bosszúságot az autósoknak, a megyei jogú városok és az ország több nagyobb városa is parkolási díjat szed a kiemelt területek utcáin várakozó autósoktól. A belföldi kirándulókat és turistákat segítendő a budapesti mellett a megyei jogú városokra jellemző parkolási díjakat is összegyűjtöttük.

Fővárosi parkolási díjak: van, ami nem változik?

Budapest honlapját böngészve meglepődve tapasztaltuk, hogy a budapesti kerületekre vonatkozó parkolási díjak mit sem változtak 2006 szeptemberében megjelent cikkünk óta. Ennek oka, hogy a parkolási díjakról a fővárosi önkormányzat dönt, amely rendeletben határozza meg a különböző utcákban parkoló autósok által fizetendő összegeket, az utolsó parkolási díjakról szóló rendelet pedig még 2005-ben született meg.


Tehát továbbra is a budai vár területén kell a legtöbbet fizetnünk egy órányi parkolásért, pontosan 430 forintot. A belváros egyéb kerületeiben a legalacsonyabb óránkénti tarifa 115 forint, a legmagasabb pedig 265 forint maradt.

Nyugattól keletre: nincs új a Nap alatt?

A következőkben a megyei jogú városok parkolási díjaival ismerkedünk meg közelebbről. Itt kell megjegyeznünk, hogy a vidéken jellemző díjak felkutatása egyáltalán nem egyszerű feladat, a budapesti tarifákról szóló hírek egyenest információtengernek tűnnek a vidéki díjakat magukban rejtő jórészt már nem aktuális újságcikkek mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Főként a Zalaegerszegre vonatkozó tarifák begyűjtése okozott nehézséget, Tatabányán pedig a jelek szerint még ingyen parkolhatnak a lakók, a díjak bevezetése információink szerint ugyanis még csak az önkormányzat tervei közt szerepel.


A diagramokon szereplő információk összefésülésekor is nehézségekbe ütköztünk, mert a különböző megyeszékhelyek eltérő besorolást alkalmaznak, néhány helyütt, úgy mint Győrben, Nyíregyházán és Egerben megkülönböztetnek kiemelt utcákat, területeket is. A legtöbb városban azonban a három övezetes felosztást alkalmazzák, mely a parkoló jegyek színének függvényében lehet piros, zöld, sárga, illetve zöld, sárga, kék.


Általánosságban elmondható, hogy a nyugati megyékben némileg drágább a parkolás, a tarifák azonban kevéssé függnek a település földrajzi elhelyezkedésétől, azokat főként a település lélekszáma, a lakosság által használt személygépkocsik száma, és a turisztikai célpontok minősíthető területek elhelyezkedése határozza meg.

Hiszen Budapest esetében is az önkormányzat nyíltan deklarált célja, hogy a díjakon keresztül bizonyos helyekről kiszorítsa az autósforgalmat. Vidéken a parkolási díjat elkerülni kívánó autósoknak némileg egyszerűbb a dolga, hiszen a több száz ezres lélekszámú nagyvárosokat kivéve, a kisebb távolságok miatt könnyedén parkolhatnak olyan helyen, ahol a gyaloglásért cserébe a zsebükben marad a néhol pesti átlagot is megütő tarifa.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem