21 °C Budapest

Te miből vetted meg az első autódat?

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 12:00

A gyermeknevelés kérdése nem egyszerű, itthon általános, évről évre felvetődő problémát jelent a születések számának csökkenése. A fejlett társadalmakban a jólét növekedésével egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje, hiszen a fiatalok a továbbtanulás miatt egyre később képesek az általuk megfelelőnek vélt egzisztencia megteremtésére. Ha már úgy döntünk, hogy új taggal gyarapítjuk családunkat, arra sem árt gondolni, hogy mire a gyermek felnő, legyen miből gazdálkodnia, ne a semmiből induljon, tudjon mire támaszkodni. Nálunk hasonló célból hirdették meg több mint másfél éve a Babakötvény programot, ám nem árt tudni, hogy nem egyedülálló kezdeményezésről van szó. Nézzük meg tehát, hogy mit tud az angol Babakötvény-program!

Ikerprogram vagy mégsem?

Az angol Child Trust Fund (CTF) rövidítést viselő, hosszú távú megtakarítások elősegítését célzó program 2005. április hatodikán indult, s már a 2002. szeptember 1-e után született gyermekek után is jár az állam által kiutalt kezdeti támogatás, illetve megnyitják számukra a megtakarítási számlát.

A magyar program tavaly január elsején indult útjának, igaz nálunk visszamenőlegesen nem jár a fiatalok életkezdései támogatása, a 2005. december 31-e után születettek kaphatnak csupán 40 ezer forintot, amely persze rászorultsági alapon a későbbiekben, a 7. és 14.életévben kiegészülhet 42-42 ezer forinttal.

Ez a CTF-ben kicsit másképp működik, ott a kezdeti összeg születéskor 250 font (95 ezer forint), az alacsonyabb jövedelmű (ez az ottani kritériumok szerint a 14 155 fontos jövedelemmel rendelkező családokat öleli fel) családokból származó gyermekek ezen felül plusz 250 fontot kapnak még a számlájukra.

A szigetországban a gyermek hét éves korában automatikusan jár a plusz 250 font, illetve az összesen 500 font, amennyiben szegényebb jövedelmi rétegbe tartozó családról van szó. Az alábbiakban összefoglaljuk egy táblázatban, mikor milyen összegek járnak tehát az egyes országokban.


Persze mielőtt fognánk a fejünket a táblázat láttán, egyáltalán nem árt, ha nem feledkezünk meg arról az apró tényről, hogy ugyan nálunk alacsonyabb a kezdeti összeg, de a szülők folyamatos befizetéseihez az állam is hozzájárul, míg ez Angliában nem ismeretes.

Az állami közvetlen támogatás mértéke a számlára befizetett összeg 10 százaléka, de évente maximum 6000 forint. Emelt összegű támogatás jár az alacsonyabb jövedelmi rétegből származó családok befizetéseire, amely 20 százalék lehet, de évente maximum 12 ezer forint.

Más a működés

A két program közötti hasonlóság a két különböző rendszer működését tekintve egyből megszűnik.

A Babakötvény programban a Magyar Államkincstárnál nyitnak kincstári számlát a születést követő 10 napon belül, itt tartják nyilván az állami támogatást és annak kamatait. A szülők ezután nyithatnak úgynevezett Start számlát valamelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A számla vezetője évente maximum az éves átlagos állomány maximum 1 százalékának megfelelő díjat számíthat fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megtakarítások hozammal megnövelt összege legkorábban a gyermek 18. életévének betöltése után vehetőek ki, méghozzá kizárólag a nagykorú fiatal rendelkezhet a számláján lévő összegekről. A támogatás kizárólag tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére, illetve jogszabályban meghatározott más célra használható fel.

A CTF program keretében a támogatás kizárólag CTF-számla nyitására használható fel, a 18. életév betöltése után pedig a gyermek szabadon dönt, mire költi el a megtakarítást. CTF-számla, eltérően a hazai rendszertől a szülők kockázattűrő képességének megfelelően három különböző típusú lehet.

Az egyes típusú részvényszámla vállalati részvényekbe fekteti a számlán lévő pénzt, a kormány által, a kockázat mérséklésének érdekében meghatározott megfelelő szabályok alkalmazása mellett. Amennyiben azonban betölti a 13. életévét a gyermek, akkor a számlán lévő pénzt automatikusan alacsonyabb kockázatú eszközökbe fektetik. Az ilyen típusú számlákra felszámított díjak maximum évente 1,5 százalékot tehetnek ki.

A második típusú részvényszámlán lévő összeget szintén vállalati részvényekbe fektetik, de erre a számlára nem vonatkoznak meghatározott szabályok, sőt ebben az esetben a számla vezetéséért felszámított díjak maximális mértéke sem került meghatározásra.

S végül, de nem utolsó sorban a harmadik típusú számla, amelyet lehetséges választani, a takarékszámla, amely kisebb kockázattal, ugyanakkor alacsonyabb hozammal is jár. Ebben az esetben sincsen maximális számlavezetési díj meghatározva.

Hozamok hajrája

Természetesen az sem mindegy, hogy mennyi lesz az induló tőkéből mire gyermekünk felcseperedik. A Babakötvény esetében jóval könnyebb meghatározni, mennyi lesz 18 év múlva a számla értéke, hiszen a CTF részvényszámlájánál nem lehet előre kalkulálni az elért hozamokat.


PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm