Te miből vetted meg az első autódat?

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 12:00

A gyermeknevelés kérdése nem egyszerű, itthon általános, évről évre felvetődő problémát jelent a születések számának csökkenése. A fejlett társadalmakban a jólét növekedésével egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje, hiszen a fiatalok a továbbtanulás miatt egyre később képesek az általuk megfelelőnek vélt egzisztencia megteremtésére. Ha már úgy döntünk, hogy új taggal gyarapítjuk családunkat, arra sem árt gondolni, hogy mire a gyermek felnő, legyen miből gazdálkodnia, ne a semmiből induljon, tudjon mire támaszkodni. Nálunk hasonló célból hirdették meg több mint másfél éve a Babakötvény programot, ám nem árt tudni, hogy nem egyedülálló kezdeményezésről van szó. Nézzük meg tehát, hogy mit tud az angol Babakötvény-program!

Ikerprogram vagy mégsem?

Az angol Child Trust Fund (CTF) rövidítést viselő, hosszú távú megtakarítások elősegítését célzó program 2005. április hatodikán indult, s már a 2002. szeptember 1-e után született gyermekek után is jár az állam által kiutalt kezdeti támogatás, illetve megnyitják számukra a megtakarítási számlát.

A magyar program tavaly január elsején indult útjának, igaz nálunk visszamenőlegesen nem jár a fiatalok életkezdései támogatása, a 2005. december 31-e után születettek kaphatnak csupán 40 ezer forintot, amely persze rászorultsági alapon a későbbiekben, a 7. és 14.életévben kiegészülhet 42-42 ezer forinttal.

Ez a CTF-ben kicsit másképp működik, ott a kezdeti összeg születéskor 250 font (95 ezer forint), az alacsonyabb jövedelmű (ez az ottani kritériumok szerint a 14 155 fontos jövedelemmel rendelkező családokat öleli fel) családokból származó gyermekek ezen felül plusz 250 fontot kapnak még a számlájukra.

A szigetországban a gyermek hét éves korában automatikusan jár a plusz 250 font, illetve az összesen 500 font, amennyiben szegényebb jövedelmi rétegbe tartozó családról van szó. Az alábbiakban összefoglaljuk egy táblázatban, mikor milyen összegek járnak tehát az egyes országokban.


Persze mielőtt fognánk a fejünket a táblázat láttán, egyáltalán nem árt, ha nem feledkezünk meg arról az apró tényről, hogy ugyan nálunk alacsonyabb a kezdeti összeg, de a szülők folyamatos befizetéseihez az állam is hozzájárul, míg ez Angliában nem ismeretes.

Az állami közvetlen támogatás mértéke a számlára befizetett összeg 10 százaléka, de évente maximum 6000 forint. Emelt összegű támogatás jár az alacsonyabb jövedelmi rétegből származó családok befizetéseire, amely 20 százalék lehet, de évente maximum 12 ezer forint.

Más a működés

A két program közötti hasonlóság a két különböző rendszer működését tekintve egyből megszűnik.

A Babakötvény programban a Magyar Államkincstárnál nyitnak kincstári számlát a születést követő 10 napon belül, itt tartják nyilván az állami támogatást és annak kamatait. A szülők ezután nyithatnak úgynevezett Start számlát valamelyik banknál vagy befektetési szolgáltatónál. A számla vezetője évente maximum az éves átlagos állomány maximum 1 százalékának megfelelő díjat számíthat fel.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megtakarítások hozammal megnövelt összege legkorábban a gyermek 18. életévének betöltése után vehetőek ki, méghozzá kizárólag a nagykorú fiatal rendelkezhet a számláján lévő összegekről. A támogatás kizárólag tanulmányok, lakhatás, pályakezdés, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére, illetve jogszabályban meghatározott más célra használható fel.

A CTF program keretében a támogatás kizárólag CTF-számla nyitására használható fel, a 18. életév betöltése után pedig a gyermek szabadon dönt, mire költi el a megtakarítást. CTF-számla, eltérően a hazai rendszertől a szülők kockázattűrő képességének megfelelően három különböző típusú lehet.

Az egyes típusú részvényszámla vállalati részvényekbe fekteti a számlán lévő pénzt, a kormány által, a kockázat mérséklésének érdekében meghatározott megfelelő szabályok alkalmazása mellett. Amennyiben azonban betölti a 13. életévét a gyermek, akkor a számlán lévő pénzt automatikusan alacsonyabb kockázatú eszközökbe fektetik. Az ilyen típusú számlákra felszámított díjak maximum évente 1,5 százalékot tehetnek ki.

A második típusú részvényszámlán lévő összeget szintén vállalati részvényekbe fektetik, de erre a számlára nem vonatkoznak meghatározott szabályok, sőt ebben az esetben a számla vezetéséért felszámított díjak maximális mértéke sem került meghatározásra.

S végül, de nem utolsó sorban a harmadik típusú számla, amelyet lehetséges választani, a takarékszámla, amely kisebb kockázattal, ugyanakkor alacsonyabb hozammal is jár. Ebben az esetben sincsen maximális számlavezetési díj meghatározva.

Hozamok hajrája

Természetesen az sem mindegy, hogy mennyi lesz az induló tőkéből mire gyermekünk felcseperedik. A Babakötvény esetében jóval könnyebb meghatározni, mennyi lesz 18 év múlva a számla értéke, hiszen a CTF részvényszámlájánál nem lehet előre kalkulálni az elért hozamokat.


Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?