Alkudd le az autó árát! Most kell venni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 13:00

Nemrégiben olvashattunk az egyik hazai napilap hasábjain a márkakereskedők egyre súlyosbodó helyzetének tüneteiről. A betegség, melynek szimptómáit manapság már a vásárlók is saját bőrükön tapasztalhatják, a fizetőképes kereslet és ezáltal az új autóeladások jelentős visszaesése.

Hazánkban ugyanis a Kelet-Európában jellemző növekedési trenddel szemben az idei évben, ahogy az az alábbi diagrammon is jól látható, visszaestek az új autó eladások, és vásárlók látóterében egyre nagyobb számban a használt autók szerepelnek.


A márkakereskedők hasonló jelenséggel küzdenek a hitelválság által sújtott Egyesült Államokban, ahol az akciókra vadászó vásárlók most nagy döntés előtt állnak: vásároljanak-e még a nyárvégi kedvezmények közepette az új modellek megérkezése előtt, vagy inkább várjanak az autógyártók visszaeső fogyasztásra adott reakcióra és így a még nagyobb lehetőségre.

Az új autó eladások ugyanis az elmúlt két hónapban jelentős visszaesést mutattak a tengerentúlon, a forgalom csökkenéséből pedig a detroiti óriások és a legnagyobb japán gyártók is "kivették a részüket". A Ford lefelé módosította a 2007-ben értékesített mennyiségre vonatkozó becsléseit.

A kereslet csökkenése mögött persze egyrészről a hitelfelvételi lehetőséget beszűkülése áll. Másrészről azonban az a jelenség, hogy a gyártók a visszaesésre reagálva azonnal megszüntették akcióikat. Az elmúlt időszakban a gyártók a folyamatosan és tömegével nyújtott kedvezményeken keresztül tartották élénken a piacot, és csökkentették le az autók megvásárlása és értékesítési között eltelő időszakot a 1995-ben jellemző 63 hónapról 50 hónapra.

A vásárlók azonban rezisztenssé váltak a folyamatos akciókra, amelyek így követelményként beépültek az árazási politikába, de pótlólagos előnyhöz már nem jutatták a gyártókat, akik emiatt a kereslet drasztikus esése után megszüntették ezeket az akciókat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Manapság a tengerentúlon csakis kifutó és egyébként eladhatatlan modelleket lehet akciósan megkapni, a 0 százalékos hitelkonstrukciók és a vételárból történő visszatérítések is lekerültek a kereskedők "polcairól."

Így a tengerentúli szakértők a kivárást tartják optimális megoldásnak, bár hozzáteszik, hogy aki válogatni szeretne színekben és extrákban, annak fel kell áldoznia a plusz kedvezményeket és még most lépnie kell.

Itthon egészen más helyzettel találkozunk, az árak ugyanis eddig is nyomottak voltak a nyugat-európai szomszédainknál jellemző újautó árakhoz képest. Így bár kifutó és éppen bevezetésre kerülő modellek esetében találkozhatunk akciókkal, azok értéke korántsem éri el a külföldön jellemző szintet.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem