33 °C Budapest

Alkudd le az autó árát! Most kell venni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 13:00

Nemrégiben olvashattunk az egyik hazai napilap hasábjain a márkakereskedők egyre súlyosbodó helyzetének tüneteiről. A betegség, melynek szimptómáit manapság már a vásárlók is saját bőrükön tapasztalhatják, a fizetőképes kereslet és ezáltal az új autóeladások jelentős visszaesése.

Hazánkban ugyanis a Kelet-Európában jellemző növekedési trenddel szemben az idei évben, ahogy az az alábbi diagrammon is jól látható, visszaestek az új autó eladások, és vásárlók látóterében egyre nagyobb számban a használt autók szerepelnek.


A márkakereskedők hasonló jelenséggel küzdenek a hitelválság által sújtott Egyesült Államokban, ahol az akciókra vadászó vásárlók most nagy döntés előtt állnak: vásároljanak-e még a nyárvégi kedvezmények közepette az új modellek megérkezése előtt, vagy inkább várjanak az autógyártók visszaeső fogyasztásra adott reakcióra és így a még nagyobb lehetőségre.

Az új autó eladások ugyanis az elmúlt két hónapban jelentős visszaesést mutattak a tengerentúlon, a forgalom csökkenéséből pedig a detroiti óriások és a legnagyobb japán gyártók is "kivették a részüket". A Ford lefelé módosította a 2007-ben értékesített mennyiségre vonatkozó becsléseit.

A kereslet csökkenése mögött persze egyrészről a hitelfelvételi lehetőséget beszűkülése áll. Másrészről azonban az a jelenség, hogy a gyártók a visszaesésre reagálva azonnal megszüntették akcióikat. Az elmúlt időszakban a gyártók a folyamatosan és tömegével nyújtott kedvezményeken keresztül tartották élénken a piacot, és csökkentették le az autók megvásárlása és értékesítési között eltelő időszakot a 1995-ben jellemző 63 hónapról 50 hónapra.

A vásárlók azonban rezisztenssé váltak a folyamatos akciókra, amelyek így követelményként beépültek az árazási politikába, de pótlólagos előnyhöz már nem jutatták a gyártókat, akik emiatt a kereslet drasztikus esése után megszüntették ezeket az akciókat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Manapság a tengerentúlon csakis kifutó és egyébként eladhatatlan modelleket lehet akciósan megkapni, a 0 százalékos hitelkonstrukciók és a vételárból történő visszatérítések is lekerültek a kereskedők "polcairól."

Így a tengerentúli szakértők a kivárást tartják optimális megoldásnak, bár hozzáteszik, hogy aki válogatni szeretne színekben és extrákban, annak fel kell áldoznia a plusz kedvezményeket és még most lépnie kell.

Itthon egészen más helyzettel találkozunk, az árak ugyanis eddig is nyomottak voltak a nyugat-európai szomszédainknál jellemző újautó árakhoz képest. Így bár kifutó és éppen bevezetésre kerülő modellek esetében találkozhatunk akciókkal, azok értéke korántsem éri el a külföldön jellemző szintet.

NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?