Alkudd le az autó árát! Most kell venni?

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 13:00

Nemrégiben olvashattunk az egyik hazai napilap hasábjain a márkakereskedők egyre súlyosbodó helyzetének tüneteiről. A betegség, melynek szimptómáit manapság már a vásárlók is saját bőrükön tapasztalhatják, a fizetőképes kereslet és ezáltal az új autóeladások jelentős visszaesése.

Hazánkban ugyanis a Kelet-Európában jellemző növekedési trenddel szemben az idei évben, ahogy az az alábbi diagrammon is jól látható, visszaestek az új autó eladások, és vásárlók látóterében egyre nagyobb számban a használt autók szerepelnek.


A márkakereskedők hasonló jelenséggel küzdenek a hitelválság által sújtott Egyesült Államokban, ahol az akciókra vadászó vásárlók most nagy döntés előtt állnak: vásároljanak-e még a nyárvégi kedvezmények közepette az új modellek megérkezése előtt, vagy inkább várjanak az autógyártók visszaeső fogyasztásra adott reakcióra és így a még nagyobb lehetőségre.

Az új autó eladások ugyanis az elmúlt két hónapban jelentős visszaesést mutattak a tengerentúlon, a forgalom csökkenéséből pedig a detroiti óriások és a legnagyobb japán gyártók is "kivették a részüket". A Ford lefelé módosította a 2007-ben értékesített mennyiségre vonatkozó becsléseit.

A kereslet csökkenése mögött persze egyrészről a hitelfelvételi lehetőséget beszűkülése áll. Másrészről azonban az a jelenség, hogy a gyártók a visszaesésre reagálva azonnal megszüntették akcióikat. Az elmúlt időszakban a gyártók a folyamatosan és tömegével nyújtott kedvezményeken keresztül tartották élénken a piacot, és csökkentették le az autók megvásárlása és értékesítési között eltelő időszakot a 1995-ben jellemző 63 hónapról 50 hónapra.

A vásárlók azonban rezisztenssé váltak a folyamatos akciókra, amelyek így követelményként beépültek az árazási politikába, de pótlólagos előnyhöz már nem jutatták a gyártókat, akik emiatt a kereslet drasztikus esése után megszüntették ezeket az akciókat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Manapság a tengerentúlon csakis kifutó és egyébként eladhatatlan modelleket lehet akciósan megkapni, a 0 százalékos hitelkonstrukciók és a vételárból történő visszatérítések is lekerültek a kereskedők "polcairól."

Így a tengerentúli szakértők a kivárást tartják optimális megoldásnak, bár hozzáteszik, hogy aki válogatni szeretne színekben és extrákban, annak fel kell áldoznia a plusz kedvezményeket és még most lépnie kell.

Itthon egészen más helyzettel találkozunk, az árak ugyanis eddig is nyomottak voltak a nyugat-európai szomszédainknál jellemző újautó árakhoz képest. Így bár kifutó és éppen bevezetésre kerülő modellek esetében találkozhatunk akciókkal, azok értéke korántsem éri el a külföldön jellemző szintet.

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?