12 °C Budapest

Egyre öregebb autók az utakon - akiket szorít...

Pénzcentrum
2007. június 19. 10:30

Az előző év hasonló időszakához képest 1,6 százalékos csökkenést mértek az újautó-eladások terén Európában, a hangsúlyosabb nyugat-európai államokban tapasztalt szűkülést a közép-kelet európai régióban 11 százalékos bővülése mérsékelte valamelyest.

A legnagyobb veszteséget Németországban szenvedték el a gyártók, ahol a lakosság egyre ritkábban cserél gépkocsit, amelyet az is mutat, hogy a német utakon futó személygépjárművek átlagos életkora eléri a nyolc évet. Emellett most válik érezhetővé a januári három százalékos áfa-emelés hatása is.

A helyzet Franciaországban és az Egyesült Királyságban sem sokkal biztatóbb, némi reményre csak az olasz bővülés adhat okoz, melynek hátterében minden bizonnyal a vásárlásösztönző adócsökkentés áll.

A General Motors eladásai csökkentek a legnagyobb mértékben 8,9 százalékkal, a legnagyobb forgalom visszaesést elkönyvelő autógyártók listáján az amerikai óriás után a francia Renault következik, amely esetében azonban mentsvárként szolgálhat a megújult Twingo mini, illetve a középkategóriás Laguna.

Az autógyártók csatáját meglepő módon nem a piacvezető Volkswagen, hanem a Fiat nyerte kisebb modelljeivel, a Grande Puntoval és a Panda minivel. A német óriás eladásai 2,5 százalékkal estek vissza, a vállalat vezetői nehéz évre számítanak, mert a cég majd csak a jövő évben jelenik meg új modellekkel az európai piacon.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06