12 °C Budapest

Retteghetnek a szlovák rendszámmal közlekedők - lecsap a VPOP?

Pénzcentrum
2007. június 15. 09:30

A Vám- és Pénzügyőrség fokozott ellenőrzést ígér azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak, akik adóelkerülési céllal az Európai Unió más tagállamában forgalomba helyezett személygépjárművet üzemeltetnek Magyarországon.

Tegnapi cikkünkben kifejtettük, hogy miként tehtünk szert egy szlovák rendszámú autóra és ez milyen számszerűsíthető előnyöket tartogathat számunkra. Abban utaltunk arra IS, hogy hazánkban az olcsó autós ígéretek napjai mindig meg vannak számlálva. Nos, ebben az esetben is megkezdődött a visszaszámlálás, állást foglalt a VPOP.

Véleményük szerint, a hosszú távú üzemeltetés feltétele ugyanis, hogy a tulajdonos 30 napon belül kezdje meg a külföldi rendszámmal rendelkező személygépjármű magyarországi forgalomba helyezését, ellenkező esetben a külföldi autó Magyarországon belül való üzemeltetése jogsértő. Éppen ezért fokozott ellenőrzésekre számíthatnak az idegen rendszámmal közlekedő autósok.

Adóügyi szakértők véleménye szerint nem beszélhetünk adójogi szabályok megsértéséről, amennyiben egy magyar vállalat más uniós tagállamban alapított leányvállalata megvásárolja az autót és azt vissza bérbe adja a magyar cégnek.

Ily módon egy szlovák leányvállalat esetében elkerülhető a regisztrációs adó, az áfa csökkentésére vonatkozó intézkedések azonban már nem tekinthető teljesen jogszerű ügyletnek, bár erre is van megoldás.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06