17 °C Budapest

Testőrök gyűrűjében az Il Ferro vezetője - Miből fizet Körmendi Ákos?

Pénzcentrum
2007. április 20. 11:37

Egy belvárosi kávézóban, különleges biztonsági intézkedések mellett megtartott mai sajtótájékoztatóján, Körmendi Ákos, az Il Ferro Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy júniustól ismét fizetnek ügyfeleiknek. De még mielőtt valaki félreértené, nem az elmaradt három hónapot fogják kifizetni, hanem csak az aktuális havi díjat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A sajtótájékoztatóra való bejutás sem volt egyszerű dolog, testőrök álltak a bejáratnál és a kávézó több pontján. Nem a megjelent újságírók testi épségére vigyáztak annyira a "civilkommandósok", hanem Körmendi Ákost óvták. Ugyanis az újdonsült cégtulajdonost több elégedetlen ügyfél életveszélyesen megfenyegette. Vagy a fenyegetés, vagy a kameradrukk miatt félelem hagyott nyomot Körmendi úr arcán.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy június 1-5 között szemlére várják a mintegy nyolcezer ügyfelüket, és a szemlét követő nyolc munkanapon belül mindenkinek átutalják a május hónapra jutó díjat.

Az elmaradt három havi (február, március, április) díjat nem fizetik ki ügyfeleiknek, hanem a szerződés futamidejét hosszabbítják meg ennyi idővel. Ezáltal valós kár nem éri őket, legalábbis az ügyvezető szerint. Valószínűleg azok az ügyfelek akik emiatt nem tudták fizetni a kocsijuk törlesztőrészletét nem így gondolják, talán ezért is volt a fenyegetés.

Arra kérdésre, hogy ez a három hónap, amelyben a cég felfüggeszti a fizetést, előfordulhat-e a jövőben, Virág Márton, a cég képviselője elmondta, hogy a szerződés ezt lehetővé teszi, de a cégnek nem érdeke (gondolom eddig se volt az mégis megtörtént...).

A mintegy nyolcezer ügyfél kifizetéséhez havonta közel 300-400 millió forintra van szükség. Ez több mint 4 milliárd forint éves reklámbevételt feltételez, ami egy egész szép szelet (lenne) a hazai reklámtortából. Körmendi Ákos azonban bizakodva néz a jövőbe (a remény hal meg utoljára) és elmondta, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások, valamint sok jelentős piaci szereplővel már szóbeli megállapodásokat kötöttek. A szóbeli megállapodásokról még a későbbiekben esik szó, ugyanis ezek a jelenlegi probléma egyik forrásai is.

A tulajdonos-ügyvezetője szerint azonban, ha nem is teljesül maradéktalanul júniusra az összes tervezett szerződés megkötése, illetve a bevételek alakulása, akkor is kifizetik ügyfeleiket. Ő már látja erre a megfelelő forrást, de természetesen nem árulta el, mi is az.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Körmendi Ákos ez év február elseje óta tulajdonosa az Il Ferro Kft.-nek. Az átvétel előtt azonban nem történt meg a teljes jogi és pénzügyi átvilágítás. Ezek még most is tartanak és csak remélni tudjuk, hogy nem kerül elő újabb csontváz a szekrényből. Arra a kérdésre, hogy miért vette meg a céget, ha nem volt tisztában a hátterével és a működésével, Körmendi Úr annyit válaszolt, hogy látott benne fantáziát, és ma is így cselekedne, nem bánt meg semmit.

A folyamatban lévő átvilágítások során kiderült, hogy a szerződések megkötésekor hiányosságok voltak tapasztalhatók. Az Il Ferro előző vezetői némely reklámozó céggel ugyanis nem írásbeli, hanem szóbeli megállapodást kötöttek. Emiatt ezek a cégek csak késve, vagy egyáltalán nem teljesítik a kötelezetségeiket. Az Il Ferro emiatt jogi útra tereli a kérdést.

A jogi huzavonának azonban itt még közel sincs vége, ugyanis az Il Ferro büntető feljelentést tesz, illetve vagyoni és erkölcsi kártérítésért folyamodik, több, az autós piacon kívül rekedt konkurens cég ellen.

Ezek mellet még egy érdekes kérdés merülhet fel: mi történik abban az esetben, ha a reklámcég valamelyik ügyfele, vagy azok egy csoportja, felszámolási eljárást indít a cég ellen, akkor végleg eltűnnek a színről fizetés nélkül vagy állják majd a sarat? A sajtószóvivő szerint erről korai még beszélni, majd, ha bekövetkezik a dolog ráérnek vele akkor foglalkozni. Körmendi Ákos ezt nem kívánta kommentálni, ez a jogászaira tartozik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?