Műholddal a rablók nyomában - ennek ára van!

Pénzcentrum
2007. április 13. 12:00

Nem is olyan rég tártuk fel a mechanikus gépkocsi lopásvédelmi formák széles, színes világát az Olvasók előtt. Itt az ideje, hogy a lopásgátlás ismeretanyagát bővítsük az elektronikus, illetve egyéb eszközökkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Matrica - ez nem az autópálya miatt kellhet

Kakukktojásnak bizonyulhat a matricázás módszere, ugyanis ebben az esetben nem is a lopásgátlásról van szó, hanem az újraértékesítés megakadályozásáról. A német fejlesztésű Iltag (Intelligent License Tag) nevet viselő matricát egy chipet rejt magában, amely pedig az autóról, illetve a tulajdonosról tárol információkat.

A matricát a szélvédő belső felületére kell felragasztani, s a chipben tárolt információ kizárólag a speciális leolvasóval nyerhető ki. A matricát nem lehet úgy eltávolítani a szélvédőről, hogy ne sérüljön meg a chip.

Riasztó

Már az előző lopásvédelemmel kapcsolatos cikkünkben is említettük, hogy a hagyományos riasztók hatékonysága az iránta kifejlődött immunitás miatt megkérdőjelezhető. Ennek ellenére számos ilyen termék kapható a piacon, illetve sokan vállalják ezek beszerelését is.

Egy valamirevaló riasztó több funkcióval is rendelkezik, így nem csupán ajtó-, csomagtér-, motortér nyitás-érzékelővel van ellátva, hanem több funkcióval is rendelkezik. Így például ütésérzékelővel, vagy belső légnyomás-érzékelővel.

Az alábbi táblázatban különböző típusú riasztók árát kerestük fel annak érdekében, hogy általános képet nyerjünk, mennyibe is kerülhet egy-egy készülék, illetve annak esetleges beszerelése.


Rablásgáltás

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyárilag beépített indításgátló mellett hasznos szolgálatot tehet számunkra, ha úgynevezett rablásgátlóval látjuk el gépkocsinkat. Ezek az eszközök akkor nyújthatnak igazán hasznos szolgáltatást számunkra, ha a motor már jár, amikor valaki meglovasítja autónkat. Ugyanis az, aki ekkor elindítja az autót, de nem tudja azt, hogy mi az amit ilyenkor be kell nyomni, meg kell érinteni, és milyen sorrendben, az nem jut messzire, ugyanis a motor leáll, ha a rablásgátló illetéktelen felhasználást érzékel.


Amikor a kocsi telefonál

Egy lehetséges megoldás lehet, ha lopás gyanúja esetén maga az autó telefonál. A GSM telefonhívó, amely az ajtó nyitását, vagy a sziréna megszólalását érzékeli, s tárcsázza a megadott telefonszámot. Persze kérdéses, hogy mennyire örülünk egy esetleges éjszakai téves riasztásnak, vagy van-e merszünk megvédeni tulajdonunkat.


A "mindenható" GPS

A legszélesebb körben ismert, s talán a leginkább elterjedt a gépjárművek műholdas védelmi rendszerekkel való ellátása. Számos GPS-rendszer található az autók lopásvédelmi piacán, ezek a rendszerek általában komplex, összetett védelmet kínálnak, nem ritka, hogy a fentebb leírt egyedi eszközöket is kombinálják.

Amitől a GPS nevet viselhetik ezek a rendszerek, az az a plusz, amit a műholdas helymeghatározás lehetősége nyújt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?