4 °C Budapest

Műholddal a rablók nyomában - ennek ára van!

Pénzcentrum
2007. április 13. 12:00

Nem is olyan rég tártuk fel a mechanikus gépkocsi lopásvédelmi formák széles, színes világát az Olvasók előtt. Itt az ideje, hogy a lopásgátlás ismeretanyagát bővítsük az elektronikus, illetve egyéb eszközökkel.

Matrica - ez nem az autópálya miatt kellhet

Kakukktojásnak bizonyulhat a matricázás módszere, ugyanis ebben az esetben nem is a lopásgátlásról van szó, hanem az újraértékesítés megakadályozásáról. A német fejlesztésű Iltag (Intelligent License Tag) nevet viselő matricát egy chipet rejt magában, amely pedig az autóról, illetve a tulajdonosról tárol információkat.

A matricát a szélvédő belső felületére kell felragasztani, s a chipben tárolt információ kizárólag a speciális leolvasóval nyerhető ki. A matricát nem lehet úgy eltávolítani a szélvédőről, hogy ne sérüljön meg a chip.

Riasztó

Már az előző lopásvédelemmel kapcsolatos cikkünkben is említettük, hogy a hagyományos riasztók hatékonysága az iránta kifejlődött immunitás miatt megkérdőjelezhető. Ennek ellenére számos ilyen termék kapható a piacon, illetve sokan vállalják ezek beszerelését is.

Egy valamirevaló riasztó több funkcióval is rendelkezik, így nem csupán ajtó-, csomagtér-, motortér nyitás-érzékelővel van ellátva, hanem több funkcióval is rendelkezik. Így például ütésérzékelővel, vagy belső légnyomás-érzékelővel.

Az alábbi táblázatban különböző típusú riasztók árát kerestük fel annak érdekében, hogy általános képet nyerjünk, mennyibe is kerülhet egy-egy készülék, illetve annak esetleges beszerelése.


Rablásgáltás

A gyárilag beépített indításgátló mellett hasznos szolgálatot tehet számunkra, ha úgynevezett rablásgátlóval látjuk el gépkocsinkat. Ezek az eszközök akkor nyújthatnak igazán hasznos szolgáltatást számunkra, ha a motor már jár, amikor valaki meglovasítja autónkat. Ugyanis az, aki ekkor elindítja az autót, de nem tudja azt, hogy mi az amit ilyenkor be kell nyomni, meg kell érinteni, és milyen sorrendben, az nem jut messzire, ugyanis a motor leáll, ha a rablásgátló illetéktelen felhasználást érzékel.


Amikor a kocsi telefonál

Egy lehetséges megoldás lehet, ha lopás gyanúja esetén maga az autó telefonál. A GSM telefonhívó, amely az ajtó nyitását, vagy a sziréna megszólalását érzékeli, s tárcsázza a megadott telefonszámot. Persze kérdéses, hogy mennyire örülünk egy esetleges éjszakai téves riasztásnak, vagy van-e merszünk megvédeni tulajdonunkat.


A "mindenható" GPS

A legszélesebb körben ismert, s talán a leginkább elterjedt a gépjárművek műholdas védelmi rendszerekkel való ellátása. Számos GPS-rendszer található az autók lopásvédelmi piacán, ezek a rendszerek általában komplex, összetett védelmet kínálnak, nem ritka, hogy a fentebb leírt egyedi eszközöket is kombinálják.

Amitől a GPS nevet viselhetik ezek a rendszerek, az az a plusz, amit a műholdas helymeghatározás lehetősége nyújt.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?