23 °C Budapest

Autós ülés teszt: biztonságban vagy a kormány mögött?

Pénzcentrum
2007. április 6. 13:00

Az amerikai autószövetség által hagyományos elkészített ülés teszt eredményei szerint, bár a helyzet némileg javult 2004 óta, az vizsgált modellek fele még mindig a elfogadható, illetve az egyáltalán nem ajánlott kategóriába tartozik.

A nyak és fejsérülések bekövetkezésének valószínűségét vizsgáló tesztek jelentősége, hogy a biztonság javulásával évi 2 millió sérülést lehetne megelőzni, melyek együttvéve 8,5 milliárd dollárnyi (1564 milliárd forintnyi) összeget emésztenek fel.

A legbiztonságosabb autómárkák között végzett az Audi, a Volvo, a Saab, a Subaru és a Nissan, a legrosszabb minősítéseket pedig a Toyota, a GM és a Honda által gyártott gépjárművek kapták.

A Toyota szerint a rossz eredményeket a teszt metodikája okozta, mivel az üléseket nem a gépjárművekkel együtt, hanem csupán önmagukban tesztelik, a Nissan által gyártott autók azonban összességükben tudják biztosítani a kívánt garanciát.

Az autósbiztonságra való folyamatosan növekvő igény az legújabb technológiai fejlesztések és megoldások általános alkalmazását is szükségessé teszi, így várhatóan 2012-től kezdve minden személygépkocsi kötelező kelléke lesz a menetstabilizáló rendszer.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A borulást akadályozó technológia használatával ugyanis, a statisztikák szerint, több ezer életet lehetne megmenteni évente és 238 ezer balesetet lehetne megakadályozni csupán az Egyesült Államokban.

Az autószövetség szerint a rendszer beépítése 111 dollárba (20 424 forintba) kerülne azok gépjárművek esetében, amelyek már rendelkeznek ABS-szel és 479 dollárba (88 136 forintba) abban az esetben, ha a teljesen menetstabilizáló rendszert újonnan kell beszerelni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?