3 °C Budapest

Eddig nyomhattad a gázt, de mostantól drágább lesz

Pénzcentrum
2007. február 27. 13:00

Havi rendszerességgel megjelenő üzemanyag-piaci körképünkben ezúttal semmi rendkívüliről nem számolhatunk be, a forintban kifejezett árak gyakorlatilag szinte változatlanok maradtak a szerdai (holnapi) emelésig, így hazánk továbbra is a középmezőnyt erősíti az európai összehasonlításban. Mindazonáltal figyelemre méltó, hogy az európai közös pénznemben kifejezett áremelés terén egy hónapos időtávon az élmezőnyhöz tartozunk, a forint erősödése azonban elodázta a hatást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amint az alábbi ábrán is látszik, a mélypontot elhagyták már a forintban kifejezett árak, óriási elmozdulásokról azonban korántsem lehet beszélni, a nemrégiben áttört lélektani 300-as szint pedig kényelmes messzeségben van.

Az európai szintű összevetésben továbbra sem lógunk ki a sorból, érdekes lehet, hogy az észtek múlt havi előzésük után megtartották első helyüket, míg a dízel mezőnyben Ciprus lett a legolcsóbb, amire körképünk fennállása óta nem volt még példa. A legolcsóbb és a legdrágább benzin között ezúttal is 71% körüli a különbség, a differencia azonban jelentősen, 63% alá mérséklődött a dízelnél.

Fenti utalásunkat, nevezetesen hogy euró-alapon igenis jelentős drágulást produkált Magyarország az alábbi grafikonok erősítik meg. A 95-ös benzin mezőnyében épphogy lecsúsztunk a dobogóról, a dízelnél azonban csak a szlovákok utasítottak maguk mögé. A forint euróval szemben történő erősödése mindenestre a vizsgált időszakban kompenzálta ezt a hatást, így a hazai fizetőeszközben kifejezett árak nem változtak. Holnap azonban itt az emelés, melynek keretében a benzin kiskereskedelmi ára bruttó 6, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal emelkedik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?