1 °C Budapest

Eddig nyomhattad a gázt, de mostantól drágább lesz

Pénzcentrum
2007. február 27. 13:00

Havi rendszerességgel megjelenő üzemanyag-piaci körképünkben ezúttal semmi rendkívüliről nem számolhatunk be, a forintban kifejezett árak gyakorlatilag szinte változatlanok maradtak a szerdai (holnapi) emelésig, így hazánk továbbra is a középmezőnyt erősíti az európai összehasonlításban. Mindazonáltal figyelemre méltó, hogy az európai közös pénznemben kifejezett áremelés terén egy hónapos időtávon az élmezőnyhöz tartozunk, a forint erősödése azonban elodázta a hatást.

Amint az alábbi ábrán is látszik, a mélypontot elhagyták már a forintban kifejezett árak, óriási elmozdulásokról azonban korántsem lehet beszélni, a nemrégiben áttört lélektani 300-as szint pedig kényelmes messzeségben van.

Az európai szintű összevetésben továbbra sem lógunk ki a sorból, érdekes lehet, hogy az észtek múlt havi előzésük után megtartották első helyüket, míg a dízel mezőnyben Ciprus lett a legolcsóbb, amire körképünk fennállása óta nem volt még példa. A legolcsóbb és a legdrágább benzin között ezúttal is 71% körüli a különbség, a differencia azonban jelentősen, 63% alá mérséklődött a dízelnél.

Fenti utalásunkat, nevezetesen hogy euró-alapon igenis jelentős drágulást produkált Magyarország az alábbi grafikonok erősítik meg. A 95-ös benzin mezőnyében épphogy lecsúsztunk a dobogóról, a dízelnél azonban csak a szlovákok utasítottak maguk mögé. A forint euróval szemben történő erősödése mindenestre a vizsgált időszakban kompenzálta ezt a hatást, így a hazai fizetőeszközben kifejezett árak nem változtak. Holnap azonban itt az emelés, melynek keretében a benzin kiskereskedelmi ára bruttó 6, a gázolajé pedig bruttó 2 forinttal emelkedik.


 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?