18 °C Budapest

Újabb 10 ezer állás forog veszélyben

Pénzcentrum
2007. február 14. 13:00

Mint ismeretes, nem igazán megy az utóbbi időkben a legnagyobb amerikai autógyártóknak, akiket távol-keleti versenytársaik folyamatosan szorítanak vissza saját piacukon is. A Ford és a General Motors eddig már több mint 70 ezer munkahelyet volt kénytelen megszüntetni, mostanra pedig minden jel arra utal, hogy a Daimler Chrysler sem lesz kivétel...

Egy éve még úgy tűnt, hogy a Chrysler megtalálhatja a kiutat, néhány új modellje és erős motorjai ugyanis elnyerték a vásárlók tetszését, az üzemanyagárak szárnyalása azonban halálos ítéletként érkezett. A piac átalakulása ellenére a gyártó nem változtatott stratégiáján, így egyre több modell maradt eladatlan, mely meg is látszik a 2006-os év pénzügyi adatain.

A készleteket csak hatalmas kedvezményekkel lehetett elfogadható szintre szorítani, ez azonban a jövedelmezőség rovására ment. A bejelentett átszervezés következtében szakértők szerint akár 10 ezer állás is veszélyben foroghat. (2001-ben több mint 26 ezer dolgozójától vált meg a cég.)

Az elbocsátásokkal párhuzamosan a gyártókapacitás is csökken majd, valamint előtérbe kerülhet a minőség kínos kérdése, mely területen a távol-keleti gyártók rendre megszégyenítik amerikai versenytársaikat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?