Ingyen veszik vissza a roncsot, mégis fizetünk?

Pénzcentrum
2007. január 9. 09:00

Január 1-jétől az unióban már nemcsak a 2002 után, hanem a korábban forgalomba hozott, ronccsá vált autók átvételéről is térítésmentesen kell gondoskodniuk a gyártóknak, hiába lobbiztak, hogy az ingyenes visszavételi kötelezettség milliárdos veszteséget jelent az ágazatnak - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hazánkban a tulajdonosok a márkakereskedések mellett a szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelő regisztrált bontókban adhatják le a roncsokat.

A jogszabály ugyan előírja, hogy a roncsot ingyen kell átvenni, az átvevőket azonban kötelezi egy bontási igazolás megvételére, melynek 2,950 Ft-os díját a bontók több esetben kezelési és hasznosítási költség címén a tulajdonosra terheli.

A fentiek miatt számos tulajdonos nem regisztrált bontóba viszi az autóját, ahol több ezer forintot kap a roncsért, az adót és a kötelező biztosítást pedig úgy kerüli el, hogy bejelentik, hogy ellopták járművüket. Kerülőutas megoldást jelenthet a forgalomból történő átmeneti kivonás is, mely szintén mentesít a terhek alól, ezt követően pedig a tulajdonos döntése, hogy milyen formában szabadul meg autójától.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20