3 °C Budapest

Ingyen veszik vissza a roncsot, mégis fizetünk?

Pénzcentrum
2007. január 9. 09:00

Január 1-jétől az unióban már nemcsak a 2002 után, hanem a korábban forgalomba hozott, ronccsá vált autók átvételéről is térítésmentesen kell gondoskodniuk a gyártóknak, hiába lobbiztak, hogy az ingyenes visszavételi kötelezettség milliárdos veszteséget jelent az ágazatnak - írja a Világgazdaság.

Hazánkban a tulajdonosok a márkakereskedések mellett a szigorú környezetvédelmi előírásoknak megfelelő regisztrált bontókban adhatják le a roncsokat.

A jogszabály ugyan előírja, hogy a roncsot ingyen kell átvenni, az átvevőket azonban kötelezi egy bontási igazolás megvételére, melynek 2,950 Ft-os díját a bontók több esetben kezelési és hasznosítási költség címén a tulajdonosra terheli.

A fentiek miatt számos tulajdonos nem regisztrált bontóba viszi az autóját, ahol több ezer forintot kap a roncsért, az adót és a kötelező biztosítást pedig úgy kerüli el, hogy bejelentik, hogy ellopták járművüket. Kerülőutas megoldást jelenthet a forgalomból történő átmeneti kivonás is, mely szintén mentesít a terhek alól, ezt követően pedig a tulajdonos döntése, hogy milyen formában szabadul meg autójától.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?