Autóvásárlás: a csapda, amelybe sokan besétálnak

Pénzcentrum
2006. december 27. 08:00

Eldöntöttük, veszünk egy autót. A döntést követően beszerzünk egy csomó hirdetési újságot, keresgélünk a "net"-en, autószalonokba járunk ahonnan katalógusokat halmozunk fel, aztán ezek között elkezdünk böngészni. Ilyenkor rengeteg kérdéssel találjuk szembe magunkat: új vagy használt legyen, kicsi vagy inkább nagy, dízel vagy benzines, hitelből finanszírozzam vagy inkább készpénzzel fizessek érte és még sorolhatnánk az eldöntendő kérdések listáját. Megkérdezzük ismerőseinket, barátainkat, a kereskedőket, de csak nem akar tisztulni a kép mivel mindenki mást és mást tart fontosnak.

Dízel legyen vagy benzines ?

Régebben tisztább volt kép, mivel a dízel kocsik zajosabbak, lomhábbak voltak, és utazósebességük is szerényebb volt mint benzines társaknak. De köszönhetően az elektronikai forradalomnak fordult a kocka, és a dízel kocsik méltó vetélytársai lettek a benzines gépcsodáknak, oly annyira, hogy már szinte minden autógyár - a legkisebb modelljétől egészen a luxuskategóriás cirkálóig - épít dízel motorokat termékeikbe.

A dízel modellek legnagyobb hátránya kétség kívül az, hogy áruk ugyanazon modell benzines változatát akár több százezer forinttal meghaladhatja (ez márkánként és modellenként változó, kompakt autók esetében általában 20 százalék, de nagyobb és drágább autók esetében ez egy-két százalékra olvad, sőt luxuskategóriában ez meg is fordulhat). Régebben egyszerű volt a helyzet, ezt a felárat a kocsink idővel ledolgozta, de ezt már lassan elfelejthetjük, hiszen ma Magyarországon a dízel üzemanyag alig 4-5 százalékkal olcsóbb mint a benzin.

A benzines modelleknek azonban kétségkívül van még néhány előnyük az árukon kívül is (ugyanis még mindig ez az elsődleges szempont egy autó kiválasztásánál). Egyrészt olcsóbb a szervizelésük és javításuk, a korábbi változatoknál jóval halkabban működnek és sokkal hamarabb üzemmeleggé válnak (ami nagyon is jól jön téli hónapokban, mikor nem kell várnunk a fűtés bekapcsolásával), a motor élettartama hosszabb.

Van azonban egy szempont, amiben a benzinesek jelentős hátrányba kerülnek. Ez pedig nem más, mint az értékcsökkenés. Márpedig a benzines kocsiknak jóval nagyobb az értékvesztésük mint dízel társaiknak, és az autótartás legnagyobb költsége nem feltétlenül az üzemeltetés, szervízelés, fogyasztás hanem az értékcsökkenés. A jellemzően hosszabb élettartam miatt egy dízel autóból többnyire jobban "szállhatunk ki" mint benzines változatából.

Az eddig elmondottak alapján tehát a modern dízel a befutó, de ne álljunk meg itt hanem menjünk tovább.

Használt vagy Új ?

Erre a kérdésre leginkább pénztárcánk mérete adja meg a választ, de emellett a kocsi műszaki állapota sem elhanyagolható. Találkozhatunk rendkívül kedvező árú, bőségesen felszerelt új autóval, csakúgy mint kevés kilométert futott jó állapotban lévő használttal.

A döntéshez két szempontot fontos vizsgálni, az egyik az a fent említett értékcsökkenés, ami új autók esetében igen magas (mihelyt a nevemre íratták már nem annyit ér mint amennyiért megvettem). Ebből a szempontból előnyösebb ha egy egy-két éves jó állapotú kocsit veszünk tulajdonostól. Az új autók az első két évben sokszor eredeti értékük 30-40%-át is elvesztik. Az értékvesztés mértéke elsősorban a luxuskategóriában kiemelkedő.

A másik kritérium az autó állapota, ami új jármű esetében kétségtelen, hogy kiváló (kivéve ha már megsérült szállításkor, illetve néhány tesztautó esetében). Használt kocsiknál már nem ilyen egyszerű a helyzet, itt érdemes tulajdonostól vásárolni, és előtte bevizsgáltatni szakszervízben, illetve olyan kereskedést választani, ahol garanciát vállalnak az autóra bizonyos ideig. Itt érdemes pontosan utána érdeklődni, hogy a garancia pontosan mire vonatkozik. A használtautó-piacon jelenleg sok bank által visszavett, jó állapotú kocsival találkozunk, amelyek közül szintén érdemes lehet válogatni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kp, Hitel, Lízing

A legfontosabb kérdés viszont még hátra van, mégpedig az, hogy miből fizessünk. A legjobban természetesen akkor járnánk, ha készpénzben kifizetnénk az autónkat mert akkor nem kellene számolnunk a hitel költségeivel. Ez alól kivétel, ha a kocsi árát nagyobb hozammal tudjuk befektetni, mint a hitel Teljes Hiteldíj Mutatója (THM), amely tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget és a díler (autókereskedő) jutalékát.

Amennyiben hitelből szeretnénk fedezni kocsink vételárát vagy legalábbis egy részét, akkor érdemes több pénzintézet termékét összehasonlítani, és nem rögtön"beleugrani" a kereskedő által felkínált finanszírozási lehetőségbe. A különböző pénzügyi konstrukciókat a THM alapján tudjuk összehasonlítani, és kiválasztani számunkra a legkedvezőbbet.

A jármű hitelből való finanszírozásának jellemzően két eszköze lehet. Az egyik a Pénzügyi lízing, amelynek esetében szerződéskötéskor a tulajdonjog a lízingcégnél van, a futamidő végén, az utolsó részlet törlesztésével száll át a vevőre. Ez igazán akkor előnyös, ha nem magánszemélyként, hanem vállalkozásként vásároljuk az eszközt. A lízingkonstrukció során általában változó kamatot számítanak, s a kamatot a kölcsön devizanemétől függően a különböző bankközi kamatokhoz (forint - BUBOR, euró - EURIBOR, svájci frank - CHF LIBOR) igazítják.

A másik lehetőség amit választhatunk az a hitelfelvételt, ekkor az autó tulajdonjoga az első pillanattól a miénk. A hiteltermékek egyik érdekes fajtája a hitellevél, amelyet először megvásárolhatunk a finanszírozó cégtől, majd ezt felhasználhatjuk a kiszemelt gépkocsi vásárlására (erre általában negyven napunk van a hitellevél kiváltásától számítva).

Fontos még tudni, hogy a fent említetteknek megfelelően hitelünket finanszírozhatjuk euró, forint vagy svájci frank alapon is. Amennyiben nem a forintalapú hitelt választjuk, akkor a most kedvezőbb kamatok mellett számolnunk kell az árfolyamkockázattal is. Meghatározó lehet még az önrész nagysága, amely annál nagyobb, minél öregebb az autó. A hitel futamidejének hossza szinten befolyásoló tényező, a visszafizetésre jellemzően 12-120 hónap áll rendelkezésünkre.

Tehát, hogy milyen autót is vegyünk és miből finanszírozzuk azt nagy általánosságban nem lehet megmondani, mert az mindig egyén és helyzetfüggő. Az eddig elmondottak alapján viszont érdemes lehet egy fiatal, bank által visszavett és szerviz vagy kereskedő által garantált minőségű dízel autót vásárolnunk, mivel a takarékos üzemeltetése és kisebb értékvesztése jelentős előnyöket biztosít számára még akár új benzines társaival szemben is.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 20. csütörtök
Rafael
25. hét
Június 20.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 19. 21:09
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm