16 °C Budapest

Fegyverkezz a parkolási cégek ellen!

Pénzcentrum
2006. április 19. 09:00

Törvénynek kellene rendeznie a parkolási díjjal kapcsolatos alapvető kérdéseket, hosszabb távon ugyanis elfogadhatatlan, hogy a pótdíj felső határát a bevételben érdekelt önkormányzat állapíthatja meg. a kusza szabályozás természetesen a perekben is eltérő bírósági gyakorlatot eredményez.A Fővárosi Ítélőtábla szerint a parkolótársaságok gyakorlata sem segíti elő a másik fél teljesítését. A felek közti polgári jogviszonyban nem érvényesül a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés követelménye, amint arról korábban beszámoltunk.
A parkolni akaró többnyire kiszolgáltatott a parkolási társaságnak, amely pedig vélelmezi rosszhiszeműségét. Több bíróság esetében is igaz, hogy nem fogadják el azt az érvelést, miszerint az autós nem értesült a felszólításról, pedig ez a gyakorlatban könnyen előfordulhat.
Mivel azonban a parkolási cégek csak az eset után évekkel indítanak eljárást, az autós szinte nem is tudja megvédeni magát, hiszen nem gyűjti évekig a bizonylatokat.
A parkolási társaságok szerint sok esetben a bizonyítási teher az ellenfélre hárul, melyet több bíróság is elfogad - írja a Világgazdaság. A Fővárosi Ítélőtábla álláspontja ezzel szemben az, hogy a felek egyenrangúak, így mindenkinek azt kell bizonyítania, amit állít.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?