Parkoltál és megbüntettek? - Amit nem árt tudnod...

Pénzcentrum
2006. március 14. 12:00

A hosszú idők óta tartó parkolási vitában mindkét fél (a parkolótársaságok és az autósok) részére is újabb támpontot adhat egy februárban megjelent bírósági előterjesztés, mely ismét leszögezi, hogy a parkolással keletkező jogviszony polgári jogi jogviszonyt jelent, melyből viszont az következik, hogy a felek a szerződés teljesítésében együttműködni kötelesek - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hosszú idők óta tartó parkolási vitában mindkét fél (a parkolótársaságok és az autósok) részére is újabb támpontot adhat egy februárban megjelent bírósági előterjesztés, mely ismét leszögezi, hogy a parkolással keletkező jogviszony polgári jogi jogviszonyt jelent, melyből viszont az következik, hogy a felek a szerződés teljesítésében együttműködni kötelesek – írja a Napi.

 

A fentiek értelmében tehát a parkolótársaságnak is minden esetben a társadalmi elvárásokkal összhangban kell eljárnia.

 

Az előterjesztés szerint a szélvédőre helyezett fizetési felszólítás nem alkalmas eszköz a fizetési kötelezettségről való tudomásszerzésre, hiszen azzal is számolni kell, hogy azt onnan bárki eltávolíthatja, elfújhatja a szél, illetve az autót nem feltétlenül annak üzembentartója vezeti.

 

A bizonyítási teher tekintetében egyértelműen a parkolási cégnek kell bizonyítania az alperes tagadása esetén, mivel ha ezen teher az autósra hárulna, akkor évekre visszamenőleg kellene nemleges dolgot bizonyítania.

 

Szintén elvárható a parkolási társaságoktól, hogy fénykép, vagy videofelvételt készítsenek a kérdéses autókról. Ennek elmaradása olyan mulasztás, mely kizárhatja az igény érvényesíthetőségét. Más kérdés persze, hogy a digitális képeket hamisítani is lehet, ezt azonban már az autósnak kell bizonyítania.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20