4 °C Budapest

Így úszhatod meg Matolcsy új adóötletét

Pénzcentrum
2012. október 5. 10:33

Már a fizetésünk közel fél százaléka mehet az államhoz Matolcsy által 9-kor bejelentett tranzakciós adónövelés miatt, ha nem vigyázunk. Az ATM-ből történő készpénzfelvétel tranzakciós illetéke 0,3 százalékra nő, amit a pénzintézet fizet meg, de annak semmilyen akadálya nincs, hogy azt áthárítsa az ügyfelekre.

Matolcsy György, Nemzetgazdasági Miniszter szerint is az ügyfelek fizethetik meg a tranzakciós illetéket, hiszen elmondása szerint nincs akadálya, hogy ezt teljes egészében áthárítsák az ügyfelekre. (A bankokkal folytatott előzetes egyeztetések révén viszont csak a tranzakciós adó felének áthárítására számít a miniszter.)

Mit jelent a 0,3 százalékos adó?

Már közel a fizetésünk fél százaléka az államhoz vándorolhat, ha nem vigyázunk. A teljes nettó bérünk 0,1 százalékát fizeti be a munkáltató, amikor bankszámlára érkezik az összeg. A készpénzfelvét további 0,3 százalékot jelenthet és egy esetleges csekkes befizetés is 0,1 százalékot visz el. Ez egy 200 ezer forintos kereset esetén 800-1 000 forint is lehet a csekkbefizetés összegétől függően. Évente tehát egy családnak több ezer, tízezer forintos költséget jelent évente, ha nem állnak át a készpénzes fizetésről kártyás költésre.


A bankkártyás és hitelkártyás fizetést továbbra is csak 0,1 százalék a tranzakciós adó. Érdemes tehát még a rezsit is így fizetni, hiszen ezzel felére csökkenthetjük a tranzakciós illeték költségét. A rezsifizetésre is vannak online megoldások, ahol használhatjuk a bankkártyánkat, ilyen például a díjnet.hu rendszere, de a csoportos beszedés és kíméli készpénzünket.


További előnyökhöz juthatunk, ha megbarátkozunk a hitelkártyákkal. Az időben kifizetett hitelkártya tartozás költségmentes és a pénzintézetek által kínált jóváírásokkal, akár többszörösen túlszárnyalhatjuk a tranzakciós adó mértékét. Az addig nem használt fizetésünk meg nekünk kamatozik. Erről korábbi cikkeinkben is olvashatsz: Tízezreket is kereshetsz a hitelkártyáddal

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzcentrum vélemény
Bár a kormány elsődleges célja az adóbevétel növelése és a költségvetési lyuk betömködése, a lakosság terheinek növekedése helyett/mellett pénzügyi kultúráját is sikerülhet megváltoztatni a tranzakciós adó növelése révén. A sárga csekkes fizetés és a készpénzhasználat nagy aránya óriási társadalmi költségekkel járnak, visszaszorításával több milliárd forint megtakarításhoz juthat a társadalom, ami persze nem közvetlenül a költségvetést növeli, de hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez.

 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem