Így úszhatod meg Matolcsy új adóötletét

Pénzcentrum
2012. október 5. 10:33

Már a fizetésünk közel fél százaléka mehet az államhoz Matolcsy által 9-kor bejelentett tranzakciós adónövelés miatt, ha nem vigyázunk. Az ATM-ből történő készpénzfelvétel tranzakciós illetéke 0,3 százalékra nő, amit a pénzintézet fizet meg, de annak semmilyen akadálya nincs, hogy azt áthárítsa az ügyfelekre.

Matolcsy György, Nemzetgazdasági Miniszter szerint is az ügyfelek fizethetik meg a tranzakciós illetéket, hiszen elmondása szerint nincs akadálya, hogy ezt teljes egészében áthárítsák az ügyfelekre. (A bankokkal folytatott előzetes egyeztetések révén viszont csak a tranzakciós adó felének áthárítására számít a miniszter.)

Mit jelent a 0,3 százalékos adó?

Már közel a fizetésünk fél százaléka az államhoz vándorolhat, ha nem vigyázunk. A teljes nettó bérünk 0,1 százalékát fizeti be a munkáltató, amikor bankszámlára érkezik az összeg. A készpénzfelvét további 0,3 százalékot jelenthet és egy esetleges csekkes befizetés is 0,1 százalékot visz el. Ez egy 200 ezer forintos kereset esetén 800-1 000 forint is lehet a csekkbefizetés összegétől függően. Évente tehát egy családnak több ezer, tízezer forintos költséget jelent évente, ha nem állnak át a készpénzes fizetésről kártyás költésre.


A bankkártyás és hitelkártyás fizetést továbbra is csak 0,1 százalék a tranzakciós adó. Érdemes tehát még a rezsit is így fizetni, hiszen ezzel felére csökkenthetjük a tranzakciós illeték költségét. A rezsifizetésre is vannak online megoldások, ahol használhatjuk a bankkártyánkat, ilyen például a díjnet.hu rendszere, de a csoportos beszedés és kíméli készpénzünket.


További előnyökhöz juthatunk, ha megbarátkozunk a hitelkártyákkal. Az időben kifizetett hitelkártya tartozás költségmentes és a pénzintézetek által kínált jóváírásokkal, akár többszörösen túlszárnyalhatjuk a tranzakciós adó mértékét. Az addig nem használt fizetésünk meg nekünk kamatozik. Erről korábbi cikkeinkben is olvashatsz: Tízezreket is kereshetsz a hitelkártyáddal

Pénzcentrum vélemény
Bár a kormány elsődleges célja az adóbevétel növelése és a költségvetési lyuk betömködése, a lakosság terheinek növekedése helyett/mellett pénzügyi kultúráját is sikerülhet megváltoztatni a tranzakciós adó növelése révén. A sárga csekkes fizetés és a készpénzhasználat nagy aránya óriási társadalmi költségekkel járnak, visszaszorításával több milliárd forint megtakarításhoz juthat a társadalom, ami persze nem közvetlenül a költségvetést növeli, de hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez.

 

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16