6 °C Budapest

Így úszhatod meg Matolcsy új adóötletét

Pénzcentrum
2012. október 5. 10:33

Már a fizetésünk közel fél százaléka mehet az államhoz Matolcsy által 9-kor bejelentett tranzakciós adónövelés miatt, ha nem vigyázunk. Az ATM-ből történő készpénzfelvétel tranzakciós illetéke 0,3 százalékra nő, amit a pénzintézet fizet meg, de annak semmilyen akadálya nincs, hogy azt áthárítsa az ügyfelekre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Matolcsy György, Nemzetgazdasági Miniszter szerint is az ügyfelek fizethetik meg a tranzakciós illetéket, hiszen elmondása szerint nincs akadálya, hogy ezt teljes egészében áthárítsák az ügyfelekre. (A bankokkal folytatott előzetes egyeztetések révén viszont csak a tranzakciós adó felének áthárítására számít a miniszter.)

Mit jelent a 0,3 százalékos adó?

Már közel a fizetésünk fél százaléka az államhoz vándorolhat, ha nem vigyázunk. A teljes nettó bérünk 0,1 százalékát fizeti be a munkáltató, amikor bankszámlára érkezik az összeg. A készpénzfelvét további 0,3 százalékot jelenthet és egy esetleges csekkes befizetés is 0,1 százalékot visz el. Ez egy 200 ezer forintos kereset esetén 800-1 000 forint is lehet a csekkbefizetés összegétől függően. Évente tehát egy családnak több ezer, tízezer forintos költséget jelent évente, ha nem állnak át a készpénzes fizetésről kártyás költésre.


A bankkártyás és hitelkártyás fizetést továbbra is csak 0,1 százalék a tranzakciós adó. Érdemes tehát még a rezsit is így fizetni, hiszen ezzel felére csökkenthetjük a tranzakciós illeték költségét. A rezsifizetésre is vannak online megoldások, ahol használhatjuk a bankkártyánkat, ilyen például a díjnet.hu rendszere, de a csoportos beszedés és kíméli készpénzünket.


További előnyökhöz juthatunk, ha megbarátkozunk a hitelkártyákkal. Az időben kifizetett hitelkártya tartozás költségmentes és a pénzintézetek által kínált jóváírásokkal, akár többszörösen túlszárnyalhatjuk a tranzakciós adó mértékét. Az addig nem használt fizetésünk meg nekünk kamatozik. Erről korábbi cikkeinkben is olvashatsz: Tízezreket is kereshetsz a hitelkártyáddal

Pénzcentrum vélemény
Bár a kormány elsődleges célja az adóbevétel növelése és a költségvetési lyuk betömködése, a lakosság terheinek növekedése helyett/mellett pénzügyi kultúráját is sikerülhet megváltoztatni a tranzakciós adó növelése révén. A sárga csekkes fizetés és a készpénzhasználat nagy aránya óriási társadalmi költségekkel járnak, visszaszorításával több milliárd forint megtakarításhoz juthat a társadalom, ami persze nem közvetlenül a költségvetést növeli, de hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?