33 °C Budapest
Anonymous hacker in front of his computer with red light wall backgroundAnonymous hacker in a black hoody with laptop in front of a code background with binary streams cyber security concept

A deepfake átverések a gigacégeket is érinti: 25 milliót csaltak ki ebből a vállaltból

2024. május 17. 15:12

A londoni székhelyű, világhírű épületeket tervező Arup vállalat egy deepfake csalás áldozata lett. Egy hongkongi alkalmazottjuk 25 millió dollárt fizetett ki csalóknak, akik a cég vezetőinek hamisított hangjait és képeit használták fel - jelentette a CNN. .

A brit Arup vállalat, mely a Sydney-i Operaházhoz hasonló világhírű épületek tervezésében és mérnöki munkáiban vett részt, bejelentette, hogy egy deepfake csalás áldozatává vált. Ennek eredményeképpen egy hongkongi alkalmazottuk 25 millió dollár kifizetését bonyolította le csalóknak. A londoni központú cég szóvivője pénteken a lapnak nyilatkozva elmondta, hogy januárban értesítették a hongkongi rendőrséget az incidensről, amely során hamis hangokat és képeket használtak fel.

A szóvivő e-mailben küldött közleményében hangsúlyozta, hogy a cég pénzügyi stabilitása és üzleti tevékenysége nem szenvedett kárt az esemény következtében, és belső rendszereik sem kerültek veszélybe. A hongkongi rendőrség februárban arról tájékoztatott, hogy az átverés során egy pénzügyi dolgozót videóhívásra csábítottak, ahol úgy tűnt, mintha

a cég pénzügyi igazgatója és más munkatársai is részt vennének. Kiderült azonban, hogy valójában minden résztvevő deepfake utánzat volt.

Az áldozattá vált alkalmazott kezdetben gyanúsnak találta az adathalász e-mailt, amit állítólag a vállalat brit irodájából kapott egy titkos tranzakcióval kapcsolatosan. A videóhívás után azonban félretette fenntartásait és beleegyezett abba, hogy összesen 200 millió hongkongi dollár (kb. 25,6 millió dollár) összeget utaljon el 15 tranzakcióban.

A deepfake technológia mesterséges intelligenciát használ fel rendkívül élethű videók létrehozásához. Az elmúlt időszakban ez a technológia egyre nagyobb aggodalomra ad okot világszerte az aljas felhasználási lehetőségei miatt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Arup vállalat globális informatikai igazgatója, Rob Greig szerint a céghez hasonlóan sok más vállalkozást is érintenek rendszeresen különböző online támadások, mint például számlacsalások vagy adathalász csalások. Ezeknek a támadásoknak a számát és kifinomultságát az elmúlt hónapokban jelentős növekedést tapasztalták.

Michael Kwok, az Arup kelet-ázsiai regionális elnöke egy belső feljegyzésben kiemelte az ilyen típusú támadások gyorsan növekvő gyakoriságát és kifinomultságát világszerte. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy mindenki tájékozott és éber legyen ezekkel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem