7 °C Budapest
Ennek nem lesz jó vége: még súlyosabb lehet a chiphiány a háború miatt

Ennek nem lesz jó vége: még súlyosabb lehet a chiphiány a háború miatt

2022. március 7. 08:35

A szakemberek szerint az ukrajnai háború következményeként még súlyosabb lehet a világ számos iparágát sújtó globális chiphiány.

A koronavírus-járvány egyik kellemetlen járulékos hatásaként szembesült a világ a több iparágat, elsősorban az autógyártást és a félvezetőipart (illetve minden olyan szektort, amelynek a termékeiben integrált áramkörök vannak) sújtó chiphiánnyal. 2021-ben jó pár autógyártó cég gyárakat zárt be,de az Apple is jóval kevesebb iPhone-t tudott szállítani a tervezettnél.

A neon és a palládium két olyan fontos alapanyag, amely nélkülözhetetlen az ilyen áramkörök előállításához. A világ neonkészletének 70 százalékát Ukrajna, a palládiumkészletek 44 százalékát pedig Oroszország adja – olvasható a Moody’s Analytics jelentése. Arra is figyelmeztet, hogy a piacok arra számíthatnak, hogy a világméretű chiphiány, amely a koronavírus-járvánnyal kezdődött, súlyosbodni fog, ha a katonai konfliktus elhúzódik.

Már a 2014-15-ös, a Krím bekebelezéséért folytatott háború során is mintegy 600-szorosára emelkedtek a neonárak, és a jelenlegi helyzet miatt ez megismétlődhet, ami komoly érvágás lehet a félvezetőgyártók számára, mivel ők adják a teljes neonkereslet 70 százalékát, miután a neon nélkülözhetetlen a chipek előállításához használt litográfiai folyamatokban, írta a HVG.

Európa legnagyobb chipgyártója, a holland ASML a gyáraiban használt neonok kevesebb, mint 20 százalékát szerzi be Ukrajnából vagy Oroszországból, és most a beszállítóikkal együtt alternatív forrásokat vizsgálnak az ellátási zavarok esetére – mondta el a cég szóvivője. Az Egyesült Államok sokkal sebezhetőbb, mivel az összes neongáz akár 80-90 százaléka érkezhet Ukrajnából, míg a palládium 35 százaléka Oroszországból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem