24 °C Budapest
Ennek nem lesz jó vége: még súlyosabb lehet a chiphiány a háború miatt

Ennek nem lesz jó vége: még súlyosabb lehet a chiphiány a háború miatt

2022. március 7. 08:35

A szakemberek szerint az ukrajnai háború következményeként még súlyosabb lehet a világ számos iparágát sújtó globális chiphiány.

A koronavírus-járvány egyik kellemetlen járulékos hatásaként szembesült a világ a több iparágat, elsősorban az autógyártást és a félvezetőipart (illetve minden olyan szektort, amelynek a termékeiben integrált áramkörök vannak) sújtó chiphiánnyal. 2021-ben jó pár autógyártó cég gyárakat zárt be,de az Apple is jóval kevesebb iPhone-t tudott szállítani a tervezettnél.

A neon és a palládium két olyan fontos alapanyag, amely nélkülözhetetlen az ilyen áramkörök előállításához. A világ neonkészletének 70 százalékát Ukrajna, a palládiumkészletek 44 százalékát pedig Oroszország adja – olvasható a Moody’s Analytics jelentése. Arra is figyelmeztet, hogy a piacok arra számíthatnak, hogy a világméretű chiphiány, amely a koronavírus-járvánnyal kezdődött, súlyosbodni fog, ha a katonai konfliktus elhúzódik.

Már a 2014-15-ös, a Krím bekebelezéséért folytatott háború során is mintegy 600-szorosára emelkedtek a neonárak, és a jelenlegi helyzet miatt ez megismétlődhet, ami komoly érvágás lehet a félvezetőgyártók számára, mivel ők adják a teljes neonkereslet 70 százalékát, miután a neon nélkülözhetetlen a chipek előállításához használt litográfiai folyamatokban, írta a HVG.

Európa legnagyobb chipgyártója, a holland ASML a gyáraiban használt neonok kevesebb, mint 20 százalékát szerzi be Ukrajnából vagy Oroszországból, és most a beszállítóikkal együtt alternatív forrásokat vizsgálnak az ellátási zavarok esetére – mondta el a cég szóvivője. Az Egyesült Államok sokkal sebezhetőbb, mivel az összes neongáz akár 80-90 százaléka érkezhet Ukrajnából, míg a palládium 35 százaléka Oroszországból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM