12 °C Budapest
A woman taking a bath and smiling while messaging someone she met on a dating app using her smartphone.

Magas sugárzást adnak ki ezek a mobiltelefonok: itt a lista - a tiéd köztük van?

2022. január 20. 16:45

Számos népszerű mobil bocsát ki igen magas sugárzást. A német sugárzásvédelmi hivatal rendszeresen megméri a nagyobb gyártók modelljeinek értékeit. A most publikált adataikból pedig kiderült, számos hazánkban is forgalomban lévő mobil, így a ZTE, a Sony és a Google termékei esetében is a határértéket megközeltítő nagyságú sugárzást mértek. Igaz arról nincs konszenzus, milyen mellékhatásai lehetnek az elektromos sugárzásnak való kitettségnek, annyi biztos, hogy jót nem tesz az emberi szervezetnek. Egyes kutatók a rákkal, az alvászavarokkal és a férfi terméketlenséggel is összefüggésbe hozták már a mobilok által kibocsátott sugárzást. Mutatjuk a legrosszabb értékeket produkáló modelleket és a magyarok kedvenc modelljein mért számokat is.

A KSH adatai szerint 2021 végén hazánkban 134,2 mobilelőfizetés jutott 100 lakosra. Persze sokan hordanak több számot és sok mobilt használnak sim kártya nélkül. Annyi mindenesetre egyértelműn, hogy a mobiltelefonok a legtöbb magyar életének fontos részévé váltak. Egész nap magunk mellett tartjuk őket. Ha úton vagyunk a zsebünkben, otthon pedig az asztalon, vagy az éjjeliszekrényen, de mindig a közelünkben vannak. A legtöbben nem is tudják, de ezek az okos eszközök különböző minőségű elektromos sugárzást bocsátanak ki, ami ha meghaladja a határértéket, veszélyes is lehet az azt használók egészségére.

Bár a szakemberek között nincs egyetértés abban, hogy pontosan mennyire veszélyes a mobilok által kibocsátott sugárzás az egészségre, de azt már kimutatták, hogy extrém értékek esetén az képes akár a DNS-molekulákat is roncsolni.

Az is ismeretes ugyanis mostanra, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott sugárzás károsíthatja a fejlődő agyat is. A gyerekek koponyája vékonyabb, mint a felnőtteké, tehát rájuk akár ilyen hatással is lehet a sugárzás. Kimutatták többek között azt is, hogy azoknál az gyermekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség alatt mobilozott, később magatartásproblémák alakultak ki.

Emellett a rákmegelőzési szervezet tudósai azt is megfigyelték, hogy bizonyos esetekben az agy azon oldalán alakult ki daganat, amelyik fülén az illető telefonálni szokott. A kutatók a rákos megbetegedések mellett az alvászavarokat, a gyakori migréneket és a férfi terméketlenséget is az okostelefonok által kibocsátott sugárzás számlájára írták.

Régóta mérik a sugárzást

A német sugárvédelmi hivatal hosszú ideje rendszeresen frissíti adatbázisát arról, melyek a legsugárzóbb telefonok a piacon. Adatbázisukban jelenleg is több, mint 3500 okos készülék szerepel. A mostani sugárzási toplistát a Google és a Sony dominálják, az első helyen azonban a Motorola készüléke végzett.

A német szakértők watt per kilogrammban adják meg a sugárzás mértékét és a fülhöz tartot készülékre vonatkoztatva mérik azt. Bár a piacon lévő mobilok mindegyike megfelelt a 2 W/kg-ban maximalizált határértéknek, ahogy grafikonunkon is látható, a Motorola Edge például vészesen megközelítette azt.

A listán az amerikai gyártó 1,79 W/kg-t produkáló készülékét a ZTE Axon 11 5G-s csúcsmobilja követi, aminél 1,59 százalékos sugárzást mértek fülközelben.  A harmadik olyan készülék, ami túllépte az 1,5 watt per kilogrammos értéket a kínai OnePlus 6T modellje volt (1,55 W/kg).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kiemelkedően magas sugárzást mértek ezen kívül a Sony két modelljénél {Xperia XA2 Plus 1,40 W/kg és Xperia XZ1 Compact (1,36 W/kg)}, illetve a Google két mobiljánál is {Pixel 3 XL/3a XL (1,39 W/kg) és  Pixel 4a (1,37 W/kg)}. Ezeken kívül még egy hazánkban kevésbé ismert márka, az Oppo Reno 5G-s modellje mutatott extrém (1,37 W/kg-os) értéket.

Kiváncsiak voltunk arra is, a hazánkban jelenleg legnépszerűbb mobilok hogyan állják ki az összevetést sugárzás szempontjából. Megnéztük hát az egyik legnépszerűbb árösszehasonlító oldal keresési toplistáját és utánanéztünk, hogy teljesített a 10 magyar slágertelefon a német hatóság kutatásán.

Az eredmény a csúcsmobilok esetén azért sokkal árnyaltabb, mint az összes mobilt tekintve. Bár a Xiaomi legkeresettebb készülékeiből kettőt (Xiaomi Redmi Note 10 Pro, Xiaomi Poco X3) sem találtuk a német listán, a sugárzás az összes vizsgált csúcsmobil estében 1 W/kg, tehát a határérték fele alatt maradt.

Az amerikai gyártó korábbi modellje, az iPhone 11 esetében a sugárzás valamivel ennél is alacsonyabb, 0,95 W/kg volt. Ez azonban még mindig magasabb, mint a magyarok kedvenc telefonja, a Samsung Galaxy A52s 5G esetében mért 0,88 W/kg-os értéket.

A koreai gyártó készülékét a Xiaomi Redmi Note 9 Pro követi a sugárzást tekintve, aminél 0,66 W/kg-os értéket mértek. A Samsung további, a 10 legkeresettebb közé tartozó készülékei esetén ugyanis az érték ennél is alacsonyabb volt. A Samsung Galaxy S21 esetében ez 0,54 W/kg-ot jelent, míg a Galaxí S20 FE-nél 0,241 W/kg-ot. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem