16 °C Budapest
Closeup of african man hands using phone to calculate expenses. Man checking invoice balance on mobile phone app. Close up hands of black guy taking a closer look at his budget and calculating credit card bills.

Adókártya igénylés 2021: Tudd meg, az adókártya igénylés hol történik és mennyi idő!

2021. október 24. 12:05

A személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya mellett az adókártya az egyik legfontosabb okmányunk, amire bármilyen, pénzüggyel és adózással kapcsolatos ügyintézés kapcsán szükségünk lehet. Az adókártya igénylés már nem csak személyesen történhet meg, hanem online is: adókártya igénylés Ügyfélkapun keresztül.

Cikkünkben az adókártya igénylés témakörével kapcsolatban nyújtunk átfogó tájékoztatást: eláruljuk, hogyan történik az adókártya igénylés online (adókártya igénylés Ügyfélkapun keresztül), illetve az adókártya igénylés hol lehet elintézni személyesen. Tudd meg, az adókártya igénylés hány nap leforgása alatt megy végbe, illetve, hogy az adókártya mennyi idő alatt jön meg! NAV adókártya igénylés Budapest hol lehetséges, honnan kérhető le adókártya igénylés 2021 nyomtatvány?

Mi az adókártya?

Az adókártya az egyik legfontosabb igazolványunk, amire feltétlenül szükségünk van pénzügyeink intézéséhez (például hitelfelvétel), illetve minden esetben, amikor adóköteles jövedelmet szerzünk. Az adókártya bemutatása szükséges egy új munkahely létesítése során, már a munkaszerződés megkötése esetén, gépjármű- és ingatlanvásárlásnál, illetve az éves személyi jövedelemadó bevallásnál is. Az adókártya megléte és az adóazonosító jele elengedhetetlen, hogy az adók megfizetése mellett juthassunk hozzá hivatalos nettó jövedelmünkhöz.

Az adókártya egy, a személyi igazolványhoz hasonló méretű plasztikkártya, amelyen szerepel a családi- és utónevünk, az anya leánykori családi- és utóneve, a születés helye és ideje, az adóigazolvány kiállításának dátuma és természetesen az adóazonosító jele, amelyet az azonosításunkhoz használunk. Az adókártya önmagában nem bizonyító erejű okirat, vagyis a személyi igazolvány és a lakcímkártya felmutatása nélkül nem lehet használni – természetesen ettől függetlenül az adókártya ellopását, elvesztését a rendőrségen jelentenünk kell.

Amennyiben az adókártya tulajdonosa elhalálozik, vagy véglegesen elhagyja Magyarországot, a NAV bevonja az okmányt. Új NAV adókártya igénylés során a régi adókártyát le kell adnunk a vámhivatal ügyfélszolgálatán. Újszülöttek részére családi adókedvezmény igénylés céljából a gyermek anyakönyveztetése után a NAV hivatalból kiállítja a baba részére az adókártyát (nem kell külön adókártya igénylés).

Adókártya igénylés 2021

Az adókártya igénylés egy egyszerű procedúra, amelyet megtehetünk saját nevünkben, meghatalmazottként és gyámként is, azonban szükséges hozzá a személyi igazolvány és a lakcímkártya bemutatása, illetve az adókártya igénylés 2021 nyomtatvány kitöltése. Az elmúlt évek során, különösen a koronavírus járvány térhódításának köszönhetően a hivatalos okiratok igénylése leegyszerűsödött: jelenleg történhet az adókártya igénylés online és postai úton is.

Adókártya igénylés hol lehet?

Az adókártya igénylés postai úton, személyesen, illetve online is elintézhető, azonban mi az online adókártya igénylést javasoljuk, ugyanis ezen az úton a legegyszerűbb és a leggyorsabb az adókártya igénylés.

Adókártya igénylés online

A hivatalos azonosító okiratok, igazolványok ügyintézése a mo.hu oldalán keresztül történik. Az adókártya igénylés Ügyfélkapun keresztül igazán egyszerű: töltsük le az adókártya igénylés nyomtatványt (21T34), ezt egészítsük ki a ránk vonatkozó adatokkal, majd töltsük vissza a rendszerbe. 2021-ben bővült az intézhető ügyek köre a NAV-nál, amelyekhez segítséget nyújt az ONYA (Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Adókártya igénylés személyesen vagy postán

A postai adókártya igénylés 2021 során szintén szükségünk van az adókártya igénylés nyomtatványra, amelyet kitöltve, 2 példányban kell postáznunk a NAV részére. A személyes adókártya igénylés megtehető bármelyik NAV Ponton (olyan kormányablakokban, ahol van NAV Ügyfélszolgálat is).

Adókártya igénylés Budapest hol?

Adókártya igénylés esetén, ha a személyes ügyintézést választjuk, mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy Budapesten nincs minden kerületben NAV Ügyfélszolgálat! A következő helyszíneken található NAV Pont, ahol az adókártya igénylés 2021 évében elvégezhető:

  • Budapest IV. kerület: István út 15.
  • Budapest VIII. kerület: Baross utca 59.
  • Budapest X. kerület: Havas Ignác utca 1-3.
  • Budapest XI. kerület: Bocskai út 39-41.
  • Budapest XII. kerület: Kiss János altábornagy utca 33-35.
  • Budapest XIX. kerület: Városház tér 18-20.
  • Budapest XX. kerület: Vörösmarty utca 3.

Adókártya igénylés 2021 nyomtatvány

Az adókártya igénylés 2021 nyomtatvány kitöltése nem bonyolult – egy aránylag rövid és egyszerű dokumentumról van szó. Az adókártya igénylés nyomtatvány a 21T34-es kóddal van ellátva, egyszerűen hozzáférhető és letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal oldalán. Az adókártya igénylés nyomtatvány kitöltése során láthatjuk, hogy nem minden rész vonatkozik ránk – ezeket hagyjuk üresen! Amennyiben túl bonyolultnak tartjuk a nyomtatványt, az adókártya igénylés során kérjük a NAV Ügyfélszolgálat egyik alkalmazottjának a segítségét.

Az adókártya igénylés mennyi idő?

A NAV adókártya igénylés leadását követően a szerv megkezdi az ügyintézést, ami a leadástól számított 15 napon belül végbe megy. Ezt követően a NAV postai úton juttatja el az igazolványt az igénylőhöz, ez idő alatt pedig használhatunk az adókártya helyett egy ideiglenes igazolást az adóazonosító jelünkről.

Az adókártya igénylés mennyibe kerül?

Az adókártya igénylés alapesetben illetékmentes – ez vonatkozik az első adókártya igénylés esetére (például egy újszülött részére), az adatmódosítás esetére (például házasságkötésből származó névváltoztatás), a sérülten kiállított adókártya illetve az ellopott adókártya esetére. Minden olyan esetben, amikor az adókártya a mi hibánkból semmisült meg (elveszett, megrongálódott), az adókártya igénylés díja 3.000 Ft – ezt az összeget a NAV-nak fizetjük, amit megtehetünk banki átutalással, bankkártyával, vagy kézpénzzel a NAV ügyfélszolgálatán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm