6 °C Budapest

TikTok: 6 biztonsági beállítás, így védd meg magad és a gyereked az adathalászoktól

2021. március 9. 12:31

Őrült népszerűségnek örvend hazánkban is a TikTok videómegosztó. Nem árt ugyanakkor tudatosan használni a közösségi platformot, mert könnyen kifoszthatnak minket az adathalászok. Mutatjuk a biztonsági teendőket.

A TikTok videómegosztó közösségi média platform a kínai ByteDance vállalat birtokában van. Habár az app 2016-ban jelent meg, 2020 volt az év, amikor a TikTok élre tört, ebben nagy valószínűséggel szerepet játszik a Covid járvány, amely alatt sokaknak hirtelen több ideje lett erre. A TikTokot nem csak rekreációs célokra használják, üzleti szempontból is kiváló eszköz.

Ilyen például a Little Moons, egy japán csemege, amely a mochit és a jégkrémet kombinálja. Jelen pillanatban a Little Moons hashtag a TikTokon több, mint 174 milliónyi megtekintéssel bír. A Google Trend keresési adatai hatalmas forgalmi ugrást jeleznek, mely párhuzamos a TikTok tevékenységekkel és a Little Moon eladások 700 százalékos növekedését mutatják egy szupermarketben.

Annak ellenére, hogy világszerte népszerű, sok embernek és kormánynak vannak kiberbiztonsági aggályai a TikTokkal kapcsolatban.

Az indiai kormány még be is tiltotta a közösségi média platformot 2020. júniusában 58 más kínai telefonos appal együtt; szerintük az app nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, mivel a kínai cégeknek törvény szerint meg kell osztaniuk az adatokat a kormányukkal. Az Egyesült Államok nyomozást indított a TikTok kapcsán 2019-ben, amiatt, hogy szerintük ez a kínai kormány számára potenciálisan minden eddiginél nagyobb befolyást biztosíthatott. Az Egyesült Államok hadserege már megtiltotta a TikTok használatát az államilag kirendelt telefonokon.

Az aggályok ellenére senki sem szolgáltatott szilárd bizonyítékot arról, hogy a TikTok bárkitől is “lopott" volna információkat. Mindazonáltal bármely platformot is használjuk - a TikTokot, a Facebookot, a Twittert vagy akármi mást - mindig abból a legjobb kiindulni, hogy a megosztott adatainkat nyilvánosságra hozhatják vagy mások kezébe kerülhetnek

- hívja fel a felhasználók figyelmét a Sophos, akik biztnsági tanácsokat is megfogalmaztak.

6 biztonsági tipp: így használd a TikTok videómegosztót!

1. Bizonyosodj meg arról, hogy a TikTok fiókod privát!

A fiókod priváttá tétele lényegében azt jelenti, hogy jóvá kell hagynod, mielőtt valaki követhetne. Ezzel biztosíthatod, hogy csak a barátaid férnek hozzá a videóidhoz és a like funkcióhoz. Nyisd meg a beállítások között a Beállítások és adatvédelem opciót, majd keresd az Adatvédelem sort. Ezt alatt látod majd a “Privát fiók" opciót. Kapcsold be, hogy aktiváld a funkciót.

2. Ne tedd lehetővé, hogy mások megtaláljanak!

Alapértelmezetten a TikTok meg fogja osztani a tartalmadat úgy, hogy ismeretlenek “Neked" oldalán szerepelteti azt. Ha meg akarod akadályozni, hogy idegenek láthassák a videóidat, fontos kikapcsolni a “Fiókod ajánlása másoknak" opciót. Kapcsold ki a beállítást és a fiókodat nem ajánlják majd más felhasználóknak, illetve általánosságban véve megakadályozod vele, hogy mások megtaláljanak, például a keresőmotorokon keresztül. Az opció szintén a “Beállítások és adatvédelem" szekcióban található.

3. Ne engedélyezd az interakciókat!

A TikTok felhasználók többféle műveletet hajthatnak végre a fiókoddal és tartalmaddal kapcsolatban: megnézhetik vagy letölthetik, közvetlen üzenetet küldhetnek és “duettezhetnek". Ezek az interakciók alapértelmezetten engedélyezve vannak, azonban van rád lehetőséged, hogy csak “Ismerősök"-re állítsd (azaz csak azok az emberek hajthatnak végre műveleteket a tartalmaidon, akiknek engedélyezted, hogy kövessék a fiókodat), vagy ki is kapcsolhatod őket.

Ha korlátozni akarod, hogy más felhasználók hozzáférhessenek a videóidhoz, keresd a “Beállítások és adatvédelem" > “Adatvédelem" opciót.

Az interakciók letiltásával blokkolhatod a kommenteket, duetteket és reakciókat, illetve megakadályozod azt, hogy mások lássák az általad kedvelt videókat vagy akár az üzeneteidet is. Ez az utolsó pont különösen fontos, hiszen az üzenetek lehetőséget nyújtanak a TikTok felhasználóknak arra, hogy privát módon kommunikáljanak - ezzel pedig visszaélhetnek a rossz szándékkal bíró személyek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Menedzseld az appal eltöltött időt!

A TikTok igen addiktív: az átlagos felhasználó megdöbbentő időmennyiséget, 52 percet tölt el a rövid videók között tallózva naponta. Ha korlátozni kívánod az alkalmazás használatával töltött időt, keresd meg a “Beállítások és adatvédelem" > “Digitális jólét" > “Képernyő időgazdálkodás" opciót és válassz egy időlimitet. Ha napi 40 percre állítod az időlimitet, a nap további részében nem lesz hozzáférésed a tartalmakhoz, miután elérted a korlátot. A beállítások során megadhatsz egy kódot is, amellyel megakadályozhatod, hogy például egy gyermek megváltoztassa ezt a beállítást a jövőben.

5. A gyerekek fiókjaihoz használd a korlátozott módot!

Ez egy fontos beállítás minden szülő számára, akinek a gyermeke használja a TikTokot. A “korlátozott mód" megakadályozza, hogy életkoruknak nem megfelelő tartalom jelenjen meg a gyermekek számára. Habár nem százszázalékos pontosságú, elég jól működik és megéri használni.

Itt szintén lehetőség van egy kód megadására, amellyel megakadályozhatod, hogy a gyermeked később megváltoztassa ezt a beállítást. Ezt a funkciót a beállítások > “Digitális jólét" > “Korlátozott mód" opciónál találod.

6. Használd ki a “Családi biztonság" üzemmód előnyeit!

Ez szintén egy fontos beállítás, amellyel egy fiókhoz hozzárendelheted, hogy “Szülő" vagy “Tini" a felhasználó, ez pedig távoli hozzáférést nyújt a gyermek TikTok fiókjához. Miután csatlakozott a fiókhoz, a szülő a következő lehetőségeket kontrollálhatja:

  • Képernyő időgazdálkodás: megadható, mennyi időt tölthet el gyereke a TikTokon naponta.
  • Közvetlen üzenetküldés: beállítható, hogy ki üzenhet a gyerek fiókjának, vagy teljesen ki is lehet kapcsolni az üzeneteket.
  • Korlátozott mód: korlátozhatsz bizonyos tartalomtípusokat, amelyekről azt gondolod, hogy nem megfelelőek a gyereked számára.

Mindezt kezelheti a saját okostelefonjáról is, így biztosíthatja azt, hogy gyereke mindig a lehető legjobban legyen védve. Ezeket a lehetőségeket a beállítások > “Beállítások és adatvédelem" > “Családi biztonság" szekciónál találjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem