20 °C Budapest

Bankkártyás csalássorozat a magyar éjjel-nappali láncban

Pénzcentrum
2013. szeptember 10. 11:31

Bankkártyás csalássorozatra hívják fel a vásárlók figyelmét egy budapesti éjjel-nappali hálózatban. A csalások kiszűrése érdekében, kártyás fizetés esetén mindenkitől igazolványt kérnek.

"Tisztelt Vásárlók! Kérem Önöket, hogy amennyiben bankkártyás fizetést választanak üzletünkben, kérem készítsék hozzá valamelyik igazolványukat is. Több ízben hamis kártyával vásároltak üzletünkben, ezt kerülnénk a jövőben! Megértésüket köszönjük, Manna ABC" - olvasható a kasszánál a bolthálózat Böszörményi úton található egységében.

Ráadásul az értetlenkedő vásárlóknak készséges szóbeli tájékoztatást is adnak. E szerint azért született a kártyás fizetéseknél az új eljárási rend, mivel a hálózat összes egységében előfordult már, hogy hamis kártyával próbáltak meg fizetni. Kerestük a bolthálózat vezetőségét is, lapzártánkig azonban nem sikerült senkit sem elérnünk. Így egyelőre arról nincs információ, hogy a csalássorozat hány boltot, milyen kártyákat érint, illetve mekkora nagyságrendű kárról beszélhetünk.

A hálózat megoldása mindazonáltal magától értetődő. Szakértők tapasztalatai szerint ugyanis a személyazonosság igazolásának előírása kártyahasználatkor a legtöbb esetben sokat segíthet a bankkártyás visszaélések csökkentésében. Bár Magyarország kimondottan jól áll a bankkártyák biztonságának szempontjából, a statisztikák szerint három területen még mindig gyakrabban fordulnak elő bankkártyás visszaélések: a készpénzfelvételnél, a bankkártyás fizetésnél, illetve az online vásárlásnál. Éppen ezért vannak olyan szabályok, tanácsok, amelyeket érdemes időről-időre átismételni ahhoz, hogy úgy használjuk kártyánkat, hogy az a lehető legkevesebb kockázattal járjon.

Már az első perctől vigyázzunk kártyánkra

Közvetlenül az új bankkártya kézhezvétele után nem végezhető a kártyával semmiféle művelet, azaz például sem készpénzfelvétel, sem vásárlás nem történhet. Ahhoz, hogy a bankkártya használható legyen, az első használat előtt aktiválni kell - ez lényegében a bankkártya működőképessé tételét jelenti. A kártya aktiválását a kibocsátó szolgáltató iránymutatása szerint kell elvégezni az erre rendelkezésre álló csatornák valamelyikén (például bankjegykiadó automatánál, telefonon vagy netbankon) keresztül.

Az aktiválást követően a kártya az előlapon feltüntetett lejárati dátumig érvényes, tehát eddig az időpontig végezhetőek vele különböző pénzügyi műveletek. A lejárati dátum hónap és az évszám utolsó két számjegyének bontásában szerepel, a kártya a megadott év és hónap utolsó napján éjfélkor jár le. Az érvényességi időt a kibocsátó határozza meg, mely általában egy és három év közötti időtartam.

Az első használat előtt nemcsak aktiválni szükséges a kártyát, hanem azt a hátoldalán alá is kell írni, méghozzá a biztonság növelése érdekében olyan módon, ahogy az egyéb személyazonosító okmányok is aláírásra kerültek. Ez az aláírás szolgálhat azonosításra a vásárlás során, továbbá megakadályozhatja, hogy arra jogosulatlan személyek visszaéljenek a kártya használatával. Soha, semmilyen körülmények között ne írjuk rá PIN-kódunkat a kártyára, ne tároljuk közvetlenül a plasztik mellett - például a pénztárcánkban.

Jó tipp lehet olyan PIN-kódot választani, ami jellemző az ügyfélre, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Fontos kiemelni, hogy a PIN-kódot a kártyáról nem lehet megszerezni. A kártyán vannak olyan biztonsági jelek, a PIN-kód azonosításához szükséges információk, amelyekből a titkosítást visszafejtve a bank azonosítani tudja a kártyát, de maga a kód soha nem szerepel a kártyán.

Az ügyfélnek tudnia kell azt is, hogy a bank milyen információt kérhet tőle, és milyet nem, főleg akkor, ha a bank hívja fel őt. Vannak olyan esetek, amikor a bank hívja fel az ügyfelét, akár marketingcélból, akár egy tranzakciót szeretne ellenőrizni, de azon túlmenően, hogy a tranzakció részleteiről kérdezzen az ügyféltől, a PIN-kódot itt sem kérdezheti meg. A banknak ugyanis semmi szüksége a PIN-kódra. Ilyen eset a szakértők egyöntetű véleménye szerint kizárható.

Sokat tehetünk a tranzakció biztonsága érdekében

Ha ATM-et használunk, érdemes odafigyelnünk arra, hogy lehetőség szerint olyan automatánál vegyünk fel készpénzt, amit rendszeresen szoktunk használni. Ha lehetőségünk van rá, használjuk azt, amiről tudjuk, hogyan néz ki, észre tudjuk venni az esetleges változtatásokat, módosításokat. Nagyon fontos, hogy ismerjük az ATM fizikai megjelenését, olyan ATM-et használjunk, amely valamilyen biztonsági környezetben van. Óriási a különbség biztonság szempontjából egy elhagyatott, sötét külvárosi, és egy plázában lévő ATM között - lehetőleg az utóbbit válasszuk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A készpénzfelvételnél vannak olyan alapvető szabályok, amelyeket érdemes betartani: fontos, hogy a PIN-kód megadásakor takarjuk el a kezünkkel a klaviatúrát. Ha bármilyen eszköz fel van szerelve az automatára, ami a kártyaadatok megszerzésére irányul, akkor az egyik fontos mozzanat az, hogy megszerezzék a PIN-kódot is - ezt általában valamilyen kamerával kísérlik meg elérni. Ezt nagyon jól ki tudjuk védeni, ha a kód megadásakor eltakarjuk egyik kezünkkel a másikat. Ha ezt a minimumot betartják az ügyfelek, már nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a kártyájuk biztonságban maradjon.

Nagyon fontos, hogy figyeljünk oda, ne együnk, ne telefonáljuk miközben készpénz veszünk föl az automatából. Előfordul, hogy a bűnözők megfigyelik azt az embert, aki szétszórt a tranzakció lebonyolítása közben: egyik kezében egy táska, a másikkal telefonál, közben beüti a PIN-t - ez szinte a legjobb terep ahhoz, hogy egy kártyabirtokost megtévesszünk. Létező módszer az is, hogy az ügyfélnek szólnak, hogy leejtett valamit, miközben az ATM éppen adja vissza a kártyáját vagy adja ki a pénzt. Elég egy pillantást vetni a földre, hogy tényleg van-e ott valami, esetleg fel is venni azt a bankjegyet, amit ők tettek oda, és közben egy harmadik ember elszalad a kártyával vagy a pénzzel. Ugyanakkor abban a pillanatban, amikor az ügyfél már készpénzzel rendelkezik, egy újabb támadási felületet nyit - kifigyelhetik, kirabolhatják. Többek között ezért a legjobb a kártyát inkább vásárlásra használni, mint készpénz felvételre.

A bolti vásárlás során ritkán kerülnek illetéktelen kézbe bankkártya-adatok, de a vásárlásnál is nagyon fontos, hogy védjük PIN-kódunkat. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy lehetőleg takarjuk el a PIN padet, azaz a numerikus billentyűzetet, amikor az üzletben megadjuk a kódot.

Állítsunk be limitet, sms-értesítést

A kártyás vásárlásra, valamint készpénzfelvételre beállítható felhasználási limit is. A felhasználási limit egy előre meghatározott időszakra, jellemzően egy napra vonatkozik, továbbá kapcsolódhat az egy nap alatt végzett műveletek számához, vagy összegéhez, vagy akár a kettőhöz együtt, továbbá jellemzően eltérő limit adható meg a készpénzfelvételre és a vásárlásra. Azaz a limit meghatározza, hogy naponta maximum mekkora összeget és/vagy hány alkalommal lehet készpénzben felvenni, valamint vásárlásra fordítani.

A limit beállítások tetszőleges gyakorisággal igény szerint módosíthatók, azonban számos kártyakibocsátó meghatároz felső felhasználási limiteket. A felhasználási limitek beállítása azért jelent biztonságot a kártyahasználónak, mert ha a kártya illetéktelen kezekbe kerülve (elvesztés, ellopás esetén) nem lehet azonnal felvenni vagy elkölteni a számlán lévő teljes összeget, csak a limit erejéig.

Kérjük bankunktól, hogy állítson be sms-értesítést, amely azonnal jelzi, ha valaki pénzt vett fel, vagy vásárolt bankkártyánkkal.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?