Nyaralni indulsz? Komoly veszélyek leselkednek rád

Pénzcentrum
2013. augusztus 2. 05:36

Fontos közleményt adott ki csütörtökön a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőrség hivatalos honlapján megjelent (magyar nyelvű) tájékoztató külföldiek számára készült, és bemutatja azokat a veszélyeket, amelyek egy magyarországi utazás során kockázatot jelenthetnek. A felmerült bűncselekmények és az elkövetők trükkjei ugyanakkor nem csak a külföldi turisták számára érdekesek, mi is tanulhatunk belőle, ha utazunk, legyen szó külföldi vagy belföldi nyaralásról. 

Trükkös lopások

Európa több országában - így Magyarországon is - új módszerekkel próbálkoznak a bűnözők. Egyes esetekben már a határátkelőhelyeken kiszemelik áldozataikat. Különösen veszélyeztetettek az egyedül utazó, fáradtnak látszó, vagy idős autósok és a női vezetők. Követik gépkocsijukat, majd melléjük érve - látszólag a figyelemfelhívás segítő szándékával - integetnek, jelezve, hogy a kerék defektes, vagy más műszaki hiba áll fenn. A lassító, majd alkalmas helyen megálló gépkocsi vezetőjének felajánlják segítségüket, akit a jármű hátsó részéhez hívnak, és segítőkészen vizsgálgatják a gumiabroncsot. Eközben társuk villámgyorsan a gépkocsihoz lopódzik - melynek ajtaja legtöbbször nyitva maradt - és magához veszi a látható-elérhető értéktárgyakat, igazolványokat, készpénzt, vagy magát az autót lopja el. Nem ritkán menet közben szándékosan sérüléseket okoznak a kiszemelt gépkocsin, így kényszerítve megállásra annak vezetőjét.

Más esetekben parkolóban, vagy benzinkútnál pihenő, alvó autósokat ébresztenek fel azzal, hogy gumiabroncsuk defektes. Néha - a hitelesség kedvéért- előzőleg valóban kilyukasztják a kereket. A kocsijából álmosan kiszálló sofőr figyelmét az autó hátsó részénél lekötik, miközben társuk ellopja az utastérben őrizetlenül hagyott tárgyakat, vagy a bennfelejtett gyújtáskulcs segítségével magát az autót lopja el. A trükkös lopások elkövetői a bizalom felkeltése érdekében többnyire az EU tagországok rendszámával ellátott gépkocsikat használnak.

A rendőrség azt tanácsolja, hogy útlevelünket, pénztárcánkat, mobiltelefonunkat mindig tartsuk magunknál. Ha kiszállunk, ne hagyjunk értéket az utastérben és vegyük ki az indítókulcsot. Értéktárgyainkat a csomagtartóban helyezzük el, minden esetben zárjuk be gépkocsi ajtaját, ha elhagyjuk az autót! Jó, ha tudjuk, hogy ha a gumiabroncs defektet kap, az minden esetben észrevehető.

Bankkártyával kapcsolatos veszélyek

Az ATM használatánál - tanácsolja a rendőrség - lehetőleg olyan automatát válasszunk, amely ajtóval ellátott önálló helyiségben, fülkében található. Ezzel jelentősen csökkenthetjük annak kockázatát, hogy a hátunk mögül meglepetés érjen.

PIN-kódunkat úgy gépeljük be, hogy idegen ne láthassa. Az automata által kiadott pénzt gondosan számoljuk át. A rendőrök találkoztak már olyan bűnelkövetési módszerrel, amikor preparált lemez felhelyezésével megakadályozták, hogy a gép által kiadott valamennyi bankjegy megjelenjen a kiadónyílásban.

Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy kártyánk ne kerüljön ki a látókörünkből. Ha az eladó gyanús mozdulatokat tesz, kártyáját egy hátsó helyiségbe viszi, vagy kétszer húzza le, inkább töröltessük a tranzakciót és fizessünk készpénzzel. PIN kódunkat úgy gépeljük be, hogy más ne láthassa.

Zseblopás

A zseblopás jellegzetes nagyvárosi bűnelkövetési forma. A zsebtolvajok lételeme a tömeg. Közforgalmú közlekedési eszközökön, zsúfolt buszokon, villamosokon, metrón "dolgoznak".

Az átlagoshoz képest rosszabbul öltözött, zömében fiatalok, karjukon valamilyen ruhadarabbal, mely jól takarja kézmozdulataikat. A zsebtolvaj sosincs egyedül. Csoportban dolgoznak, ahol megosztottak a szerepek. Van, aki figyel, kiszemeli az áldozatot. Vannak, akik valamilyen konfliktust okoznak, belekötnek a gyanútlan utazóba, lökdösik, taszigálják. Megint mások ez alatt megszabadítják az áldozatot táskája, zsebei tartalmától.


A zsebtolvajok különösen kedvelik a (külföldi) turistákat! Azt gondolják: nagyobb összegű készpénzt, értékesebb tárgyakat tartanak maguknál, emellett gyanútlanok, figyelmetlenek, óvatlanok, mert nézelődnek, ismerkednek környezetükkel. Ez sajnos mind igaz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendőrség azt tanácsolja, hogy csak a szükséges mennyiségű pénzt, értéktárgyat tartsuk magunknál, azt is zsebben, vagy szoros testi őrizetben. Használjunk olyan övtáskát, mely nehezebben oldható. Fényképezőgépet, videokamerát hordtáskában tartsunk, és vessük át a vállunkon. Ne viseljünk feltűnő ékszereket, érzékeljük, ha valaki túl közel kerül hozzánk. Válltáskánkat ne a hátunkon, hanem elöl, a mellkasunkon, vagy a karunk alatt, leszorítva hordjuk.

Ablakmosók

A világ szinte minden országában ismert az a jelenség, hogy közúti kereszteződéseknél a piros lámpa miatt feltorlódott sorban várakozó gépkocsikhoz önkéntes "ablaktisztítók" lépnek és kérés nélkül, néhány másodperces maszatolás után aprópénzért tartják a markukat. A rendőrség tapasztalatai szerint az ablakmosók nem bűnözők, inkább szemfüles fiatalok, akik így próbálnak pénzhez jutni. Ezzel együtt nem árt az óvatosság, mert előfordulhat, hogy nemfizetés esetén kisebb kárt tesznek az autóban, vagy megsértik a benne ülőket.

Ha nem akarjuk, hogy kocsink szélvédőjét az önként jelentkezők lemossák, úgy határozottan utasítsuk ezt el. Előfordul, hogy a tisztogatók ezt nem veszik figyelembe, és mégis munkához látnak, ezzel hozva kényszerhelyzetbe az autóst. Ilyenkor húzzuk fel az ablakokat és zárjuk le belülről az ajtót. A lehető leghamarabb haladjunk át a kereszteződésen.

Gépkocsilopás

A külföldi állampolgárok gépkocsijai különösen veszélyeztetettek, mert a bűnelkövetők számolnak a külföldi kiszolgáltatottságával, nyelvi nehézségeivel, helyismeretének hiányával. Magyarországon ebből a szempontból a legkeresettebbek a német márkák (Mercedes, Audi, BMW), ezenkívül a nagy értékű, különleges gépkocsikat és a terepjárókat tulajdonítják el a leggyakrabban.

Mindenekelőtt szereltessük fel gépkocsinkat korszerű védelmi eszközökkel, riasztóval, GPS - szel, alkalmazzunk mechanikai védelmi eszközöket. Ne hagyjuk a gépkocsit lakatlan, elhagyatott területen még akkor sem, ha kirándulni indulunk. Városban, ha őrzött parkolóban hagyjuk a gépjárművet, jelentősen csökkenthetjük a gépkocsilopás kockázatát. A legjobb, ha szálláshelyünkön (hotel parkolója, magánház udvara stb.) hagyjuk a gépkocsit és tömegközlekedési eszközzel, vagy gyalogosan fedezzük fel a környék nevezetességeit.

A gépkocsifeltörés gyakori bűnelkövetési forma, ugyanakkor igen könnyen kivédhető, megelőzhető. A legfontosabb szabály: semmit ne hagyjunk látható helyen a gépkocsiban. Értéket, pénzt, műszaki cikket még rejtett, nem látható módon se tartsunk autónkban. Használjunk levehető előlapú, vagy kiemelhető rádiósmagnót.

Fontos: személyes-, vagy a gépkocsi iratainkat soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk a gépkocsiban! Ha az autót mégis támadás éri, ne nyúljunk semmihez, ne változtassuk meg a helyszínt, haladéktalanul értesítsük a rendőrséget.

Álrendőrök

Előfordult már Magyarországon is olyan eset, amikor a bűnelkövetők magukat rendőrnek álcázva, hivatalos eljárás színlelésével csaltak ki pénzt gyanútlan külföldiektől. Ezek a cselekmények zömében az autósokat érintik, általában külterületi, nem túl forgalmas országutakon fordulnak elő. A rendőrt intézkedése során az egyenruhája és az azonosító jelvénye, vagy szolgálati igazolványa igazolja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm