24 °C Budapest
Teenage boy using smartphone at home

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

2024. május 23. 10:45

A Kamaszharc című ifjúsági regényt nagyon szerették az olvasók, több mint tízezer példányban kelt el. A pedagógus és oktatási influenszer, Balatoni József (Jocó bácsi) 2017-ben megjelent könyvének pedig már javában készül a színpadi adaptációja is. A darab az útkeresésről, a kamaszkor nehézségeiről, a felnőtt élet felismeréseiről is szól, rengeteg humorral.

Balatoni József, vagy, ahogy a legtöbben ismerik, Jocó bácsi, történelemtanár, százezres követőbázissal rendelkező Jocó bácsi világa Facebook és Instagram oldalak tulajdonosa a státusztörvény miatt hagyta el a tanári pályát 2023-ban. Előtte tíz éven át tanított történelmet, erkölcstant, hon- és népismeretet, tanulásmódszertant Budapesten, a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban. Pályája elejétől osztályfőnök is volt.

Jelenleg a Felelős Szülők Iskolája szakértője, oktatási szakértő, tréner, író, a TEDxYouth előadója. Nála kevesen vannak jobban tisztában egyrészt a kamaszkor problémáival – a változás megélésével –, másrészt a pedagógia, és a szülői attitűd kérdésével, határaival.  Rendszeresen tart előadásokat felnőtteknek, képez kamaszokat, pedagógusokat, vállalati szereplőket. Számos kérdéssel és problémával találkozik, amikre igyekszik válaszokat, vagy legalábbis megoldási javaslatokat adni.

Kamaszharc: Egy fiú lelkének színpadi utazása

Milyen gondolatokkal küzd egy kamasz fiú? Mit ír abba a naplóba, amit csak ő láthat és senki más? Mit kezd egy fiatal férfi a be nem teljesült álmaival? Hogyan szembesül a kamaszkori naplóján keresztül a saját életének félrecsúszásával?

Ezekre és még sok más kérdésre keresi a választ a Kamaszharc című sikerregényből készült színdarab. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket, azok tanulságait és olykor meglepő „megoldóképleteit” dolgozza fel, mind a könyvben, mind a színházban.

A könyvet szerették az olvasók, a legtöbb visszajelzés, amit kaptam, az, hogy nagyon sokaknak sokat adott. A regényből készült színdarabbal alkotói csapatunk ebben az eltérő, talán még több nézőt bevonzani képes formátumban is azt szeretné megmutatni, hogy minden fiatalnak szüksége van iránytűre a kamaszkor útvesztőjéhez

- fogalmazott Balatoni József.

A könyvből Mikó Csaba készít színpadi átiratot, az író producer társa Gerlits Réka, a darab rendezője Bereczki Csilla. A főbb szerepekben pedig Ivanics Tamást, Márfi Márkot és Grisnik Petrát láthatják majd a nézők a késő őszre tervezett bemutatóban, amely a Pinceszínházban lesz. Az előadás a Terminál Workhouse és a Pinceszínház koprodukciójában jön létre.

Az előadáshoz kapcsolódóan az alkotók a Felelős Szülők Iskolájával közösen, szakértők bevonásával feldolgozó beszélgetéseket terveznek megvalósítani, mellyel még több kapaszkodót kaphatnak a kamaszok, a kamaszokat nevelők vagy tanítok egymás megértéséhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Kamaszharcot olvasva az jutott eszembe, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ez a könyv 25 évvel ezelőtt a kezembe kerül, mennyivel kevesebb belső küzdelmem lett volna, vagy ha nem is lett volna kevesebb, de talán nem éreztem volna magam annyira egyedül sok esetben, nem éreztem volna sokszor UFO-nak magam - a saját közegemben

- fogalmazott Bereczki Csilla, az előadás rendezője.

Hány emberi élet sodródik el és megy tönkre, csak azért, mert mindenféle befolyások miatt feladták az álmaikat. A mi álmunk létrehozni ezt az előadást, hogy emlékeztessük egymást: másképp is lehet!

tette hozzá Ivanics Tamás, az előadás főszereplője.

Jocó bácsi alternatív módon, közösségi finanszírozással kívánja előteremteni a produkcióhoz szükséges összeget. A közösségi finanszírozás nem adománygyűjtést jelent, hanem azt, hogy az előrendelők már azelőtt bizalmat szavazhatnak a terméknek, szolgáltatásnak, esetünkben a színdarabnak - különböző típusú jegyeket, vagy jegycsomagokat vásárolhatnak -, mielőtt az valójában elkészülne.

A Jocó bácsi regényéből készült Kamaszharc előadásra a Brancsokozosseg.hu felületén, Magyarország legnagyobb közösségi finanszírozással foglalkozó piacterén lehet előre helyet foglalni, a finanszírozási kampány különösen biztatóan alakul, pár nap alatt máris összegyűlt a tervezett kampánycél negyede.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem