Teenage boy using smartphone at home

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

2024. május 23. 10:45

A Kamaszharc című ifjúsági regényt nagyon szerették az olvasók, több mint tízezer példányban kelt el. A pedagógus és oktatási influenszer, Balatoni József (Jocó bácsi) 2017-ben megjelent könyvének pedig már javában készül a színpadi adaptációja is. A darab az útkeresésről, a kamaszkor nehézségeiről, a felnőtt élet felismeréseiről is szól, rengeteg humorral.

Balatoni József, vagy, ahogy a legtöbben ismerik, Jocó bácsi, történelemtanár, százezres követőbázissal rendelkező Jocó bácsi világa Facebook és Instagram oldalak tulajdonosa a státusztörvény miatt hagyta el a tanári pályát 2023-ban. Előtte tíz éven át tanított történelmet, erkölcstant, hon- és népismeretet, tanulásmódszertant Budapesten, a XV. kerületi Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban. Pályája elejétől osztályfőnök is volt.

Jelenleg a Felelős Szülők Iskolája szakértője, oktatási szakértő, tréner, író, a TEDxYouth előadója. Nála kevesen vannak jobban tisztában egyrészt a kamaszkor problémáival – a változás megélésével –, másrészt a pedagógia, és a szülői attitűd kérdésével, határaival.  Rendszeresen tart előadásokat felnőtteknek, képez kamaszokat, pedagógusokat, vállalati szereplőket. Számos kérdéssel és problémával találkozik, amikre igyekszik válaszokat, vagy legalábbis megoldási javaslatokat adni.

Kamaszharc: Egy fiú lelkének színpadi utazása

Milyen gondolatokkal küzd egy kamasz fiú? Mit ír abba a naplóba, amit csak ő láthat és senki más? Mit kezd egy fiatal férfi a be nem teljesült álmaival? Hogyan szembesül a kamaszkori naplóján keresztül a saját életének félrecsúszásával?

Ezekre és még sok más kérdésre keresi a választ a Kamaszharc című sikerregényből készült színdarab. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket, azok tanulságait és olykor meglepő „megoldóképleteit” dolgozza fel, mind a könyvben, mind a színházban.

A könyvet szerették az olvasók, a legtöbb visszajelzés, amit kaptam, az, hogy nagyon sokaknak sokat adott. A regényből készült színdarabbal alkotói csapatunk ebben az eltérő, talán még több nézőt bevonzani képes formátumban is azt szeretné megmutatni, hogy minden fiatalnak szüksége van iránytűre a kamaszkor útvesztőjéhez

- fogalmazott Balatoni József.

A könyvből Mikó Csaba készít színpadi átiratot, az író producer társa Gerlits Réka, a darab rendezője Bereczki Csilla. A főbb szerepekben pedig Ivanics Tamást, Márfi Márkot és Grisnik Petrát láthatják majd a nézők a késő őszre tervezett bemutatóban, amely a Pinceszínházban lesz. Az előadás a Terminál Workhouse és a Pinceszínház koprodukciójában jön létre.

Az előadáshoz kapcsolódóan az alkotók a Felelős Szülők Iskolájával közösen, szakértők bevonásával feldolgozó beszélgetéseket terveznek megvalósítani, mellyel még több kapaszkodót kaphatnak a kamaszok, a kamaszokat nevelők vagy tanítok egymás megértéséhez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Kamaszharcot olvasva az jutott eszembe, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ez a könyv 25 évvel ezelőtt a kezembe kerül, mennyivel kevesebb belső küzdelmem lett volna, vagy ha nem is lett volna kevesebb, de talán nem éreztem volna magam annyira egyedül sok esetben, nem éreztem volna sokszor UFO-nak magam - a saját közegemben

- fogalmazott Bereczki Csilla, az előadás rendezője.

Hány emberi élet sodródik el és megy tönkre, csak azért, mert mindenféle befolyások miatt feladták az álmaikat. A mi álmunk létrehozni ezt az előadást, hogy emlékeztessük egymást: másképp is lehet!

tette hozzá Ivanics Tamás, az előadás főszereplője.

Jocó bácsi alternatív módon, közösségi finanszírozással kívánja előteremteni a produkcióhoz szükséges összeget. A közösségi finanszírozás nem adománygyűjtést jelent, hanem azt, hogy az előrendelők már azelőtt bizalmat szavazhatnak a terméknek, szolgáltatásnak, esetünkben a színdarabnak - különböző típusú jegyeket, vagy jegycsomagokat vásárolhatnak -, mielőtt az valójában elkészülne.

A Jocó bácsi regényéből készült Kamaszharc előadásra a Brancsokozosseg.hu felületén, Magyarország legnagyobb közösségi finanszírozással foglalkozó piacterén lehet előre helyet foglalni, a finanszírozási kampány különösen biztatóan alakul, pár nap alatt máris összegyűlt a tervezett kampánycél negyede.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem