22 °C Budapest
Standard Wire-haired Dachshund relaxing on a warm summers day outside in the sunshine.

Közeledik a teljes napfogyatkozás dátuma: innen lehet majd látható a ritka égi jelenség

2024. március 4. 23:04

Küszöbön a következő teljes napfogyatkozás dátuma. 2024. április 8-án Észak-Amerikában és Közép-Amerikában lehet majd látni az égi jelenséget. A napfogyatkozás reggel éri el Mexikó csendes-óceáni partvidékét, átlósan látható lesz az Egyesült Államokat Texastól Maine-ig, és késő délutánra kilép Kanada keleti részén. A kontinens többi részén részleges napfogyatkozás várható. Utoljára 2017. augusztus 21-én volt ilyen égi jelenségre példa a földteke azon felén. Sokan utazást is terveznek áprilisra, hogy minél jobb helyről kémlelhessék az eget az adott napon. De mi a helyzet nálunk? Mutatjuk, hogy Magyarországon, vagy legalább a közelben mikor lesz látható teljes, gyűrűs, vagy részleges napfogyatkozás.

A napfogyatkozás az a csillagászati jelenség, amikor a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot. Napfogyatkozás akkor jön létre, amikor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül, azaz újholdkor - írja a Wikipédia. Azonban nem minden újholdkor következik be napfogyatkozás, hanem csak akkor, ha a Föld körüli pálya leszálló vagy felszálló csomópontjában van éppen újholdkor a Hold. A Föld forgása miatt pedig az ilyen jelenségek nem mindig láthatók minden földrészen, minden országban. Sokszor még egy adott ország területén egyes pontokon teljes, máshonnan részleges napfogyatkozás látható.

Bő egy hónap múlva Észak-Amerikában és Közép-Amerikában ismét megfigyelhető lesz az égi jelenség, a napfogyatkozás. Magyarországon utoljára 1999 nyarán lehetett megfigyelni teljes napfogyatkozást, akkor is a Balaton-Szeged tengelyen. Ezelőtt ilyen jelenség utoljára 1842-ben volt Magyarországon (amit maga Petőfi Sándor is megnézett, és mivel nem vette komolyan az intést, hogy szabad szemmel nem szabad belenézni, bal szemére a jelenség utána már sosem látott jól). A legközelebbi teljes napfogyatkozásra pedig 2081-ig, 57 és fél évet kell még várni Magyarországon.

Viszont részleges vagy gyűrűs napfogyatkozás lesz máskor is, illetve teljes napfogyatkozás is olyan helyen, ahová még könnyen elutazhat, aki szeretné megfigyelni a jelenséget. A Wikipédia a 21. század napfogyatkozásokat felsoroló listája alapján a következő napfogyatkozások lesznek megfigyelhetők a közelben a legközelebb teljes napfogyatkozásig:

  • 2025. március 29. részleges napfogyatkozás - Északnyugat-Afrika, Európa, Észak-Oroszország, (Magyarországon részleges)
  • 2027. augusztus 2. teljes napfogyatkozás - Afrika, Európa, Közel-Kelet, Nyugat- és Dél-Ázsia, (Magyarországon részleges)

Aki tehát teljes napfogyatkozást szeretne nézni, legközelebb a 2027-es nyaralását érdemes olyan helyre utazni, ahonnan ez látható lesz.

  • 2028. január 26. gyűrűs napfogyatkozás - Észak-Amerika keleti része, Közép- és Dél-Amerika, Nyugat-Európa, Északnyugat-Afrika 
  • 2029. június 12. részleges napfogyatkozás - Északi-sark, Skandinávia, Alaszka, Észak-Ázsia, Kanada északi része 
  • 2030. június 1. gyűrűs napfogyatkozás - Európa, Észak-Afrika, Közel-Kelet, Ázsia, Arktisz, Alaszka, (Magyarországon részleges)
  • 2034. március 20. teljes napfogyatkozás - Afrika, Európa, Nyugat-Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2037. január 16. részleges napfogyatkozás - Észak-Afrika, Európa, Közel-Kelet, Nyugat-Ázsia, Magyarországon részleges 
  • 2038. január 5. gyűrűs napfogyatkozás - Észak-Amerika keleti része, Dél-Amerika északi része, Atlanti-óceán, Afrika, Európa, (Magyarországon részleges)
  • 2038. július 2. gyűrűs napfogyatkozás - Észak és Közép-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Európa, Közel-Kelet, (Magyarországon részleges)
  • 2039. június 21. gyűrűs napfogyatkozás - Észak-Amerika, Nyugat-Európa, (Magyarországon részleges)
  • 2048. június 11. gyűrűs napfogyatkozás - Észak-Amerika, Karib-szigetek, Észak-Afrika, Európa, Nyugat-Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2049. május 31. gyűrűs napfogyatkozás - USA délkeleti része, Közép-Amerika, Dél-Amerika, Afrika, Dél-Európa 
  • 2050. november 14. részleges napfogyatkozás - USA északnyugati része, Kelet-Kanada, Észak-Afrika, Európa, (Magyarországon részleges)
  • 2052. szeptember 22. gyűrűs napfogyatkozás - Ausztrália, Új-Zéland, Antarktisz, Délkelet-Ázsia nyugati része, (Magyarországon részleges)
  • 2053. szeptember 12. teljes napfogyatkozás - Grönland, Afrika, Európa, Ázsia 
  • 2058. június 21. részleges napfogyatkozás - Oroszország, Grönland, Norvégia, Svédország, Finnország
  • 2059. november 5. gyűrűs napfogyatkozás - Afrika, Európa, Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2060. április 30. teljes napfogyatkozás - Afrika, Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2062. szeptember 3. részleges napfogyatkozás - Grönland, Európa, Ázsia 
  • 2065. február 5. részleges napfogyatkozás - Észak-Afrika, Európa, Nyugat-Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2065. július 3. részleges napfogyatkozás - Észak-Európa, Oroszország 
  • 2066. június 22. gyűrűs napfogyatkozás - Észak-Amerika, Észak-Európa, Észak-Ázsia 
  • 2067. december 6. hibrid napfogyatkozás - Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Dél-Európa, (Magyarországon részleges)
  • 2069. április 21. részleges napfogyatkozás - Európa, Ázsia, Észak-Afrika, Észak-Amerika, (Magyarországon részleges)
  • 2072. szeptember 12. teljes napfogyatkozás - Grönland, Európa, Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2075. július 13. gyűrűs napfogyatkozás - Európa, Ázsia, Afrika, Észak-Amerika északi része, (Magyarországon gyűrűs)
  • 2076. november 26. részleges napfogyatkozás - Afrika, Európa, Nyugat-Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2079. május 1. teljes napfogyatkozás - Észak- és Dél-Amerika nyugati része, Európa, Afrika, Ázsia, (Magyarországon részleges)
  • 2080. szeptember 13. részleges napfogyatkozás - Észak-Amerika, Európa, Afrika, (Magyarországon részleges)

2081. szeptember 3. teljes napfogyatkozás - Afrika, Európa, Ázsia, Magyarországon teljes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A napfogyatkozás megfigyelése szabad szemmel károsíthatja a szemet. Ez nem azért történik, mert más sugárzást bocsátana ki ilyenkor a Nap, hanem éppen azért, mert máskor, ha a Hold éppen nem takarja ki, képtelenek lennénk olyan sokáig a Napba nézni. Mivel azonban egy része takarásban van és így szemléljük, az erős ultra-ibolya sugárzást nem észleljük, ezért sokkal tovább kitehetjük a szemünket nagy terhelésnek, aminek maradandó következményei is lehetnek.

A 2015-ös részleges napfogyatkozás előtt az ÁNTSZ (ma: NNGYK) a közreadta az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet tanácsait: "Veszélyes, sőt akár súlyos szemkárosodást, vakságot is okozhat, ha valaki a Napot szabad szemmel nézi! Nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem. Ugyancsak kockázatos távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget. Fontos, hogy a gyermekekre is vigyázzunk, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, ha a részleges napfogyatkozást velük együtt szeretnénk megfigyelni.

A napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el. Ekkor egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk (pl. gombostűvel átlyukasztjuk) és a Nap képét ezzel vetítjük ki pl. egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánljuk azoknak, akik gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni. Azokat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg tartsuk olyan fedett helyen, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni!" - írták akkor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem