night sky over a field with moon in the spring

Csodálatos égi jelenségek tanúi lehetünk októberben: ezt nem érdemes kihagyni, az idő is kedvező lehet

2023. október 7. 15:21

Ha van olyan, aki örül annak, hogy rövidülni kezdtek a nappalok, akkor azok a csillagászok - legyenek amatőrök, vagy profik. Számukra számos érdekes égi jelenséget tartogat az ősz további része, mint a holdátvonulások, csillagfedések, bolygó- és csillagegyüttállások. Viszont számos, hozzá nem értő laikus számára is élvezhető jelenséget is tartogatnak az októberi éjszakák, mint az Orionidák és más meteorrajok megjelenése, valamint a hónap végére várható részleges holdfogyatkozás! - írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapja.

Október 22-én éri el az Orionidák meteorraj a maximumát, ami azt jelenti, hogy körülbelül 20–25 hullócsillagot láthatunk óránként (ideális esetben, a valóság ennél mindig valamivel szerényebb). Bár az Orionidák nagyjából egy hétig lesz látható, október 22-én lehet majd a legtöbb hullócsillagot látni az égbolton. A Halley-üstököshöz köthető raj radiánsa az Orion csillagképbe esik – innen a név –,  és este tíz körül kel, de érdemes szemünket már előbb is a keleti látóhatár felé vetni, hiszen rajmeteorok az égbolt relatíve nagy területén észlelhetőek lesznek - írja a csillagvizsgáló honlapja. Viszont nem az Orionidák az egyetlen meteorraj, amely októberben megjelenik az égen!

Október 6-án a Camelopardalidák jön óránként várhatóan 5 hullócsillaggal, október 9-én a Draconidák körülbelül ugyanennyivel. Október 18-án észlelhetjük az Epszilon Geminidákat óránként 3 rajmeteorral, október 24-én pedig a két hullócsillag/óra teljesítményt produkáló Leo Minoridákra vadászhatunk. A kisebb rajok közül a Draconidák érdemelnek nagyobb figyelmet a mindössze 21 km/s sebességgel az égen “átvánszorgó”, ezzel különleges látványt nyújtó meteoraival - írják.

Október 28-án részleges holdfogyatkozás várható

A hónap végén vár az eget kémlelőkre egy kedvelt fotótéma: egy részleges holdfogyatkozás. Az árnyék 21:35-kor jelenik majd meg égi kísérőnkön, a fogyatkozás nagysága 12%-os lesz, és 23:51-ig tart - írják a szakértők. A Hold mellett körülbelül négy fokkal ragyog majd a Jupiter, újabb hat fokkal arrébb pislákol az Uránusz, és mi más zárná a sort, mint a Fiastyúk? Elviekben szabad szemmel sem lesz mindennapi látvány!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem