A womans hand with a wedding ring points with her finger to a date on a cardboard calendar. A woman points to a calendars day

Hihetetlen együttállás: ilyen csak 823 évente egyszer történik, mint idén októberben

2023. október 7. 14:06

Az ember sokszor előveszi a naptárat, hogy megvizsgálja, hány hosszúhétvége van még hátra az évből, milyen napra esik saját vagy szeretteinek születésnapja, vagy hogy hány nap van még karácsonyig. Ilyenkor szokott megakadni a szemünk olyan furcsaságokon, ritka együttállásokon, mint amikor például az adott hónapban 13-a péntekre esik. Jövő héten valóban így lesz, de nem ez az egyetlen furcsaság az októberi naptárunkban. Egy sokkal ritkább együttállás esik meg 2023-ban: idén 5 hétfő, 5 szombat és 5 vasárnap esik októberre. Ilyen pedig csak minden 823. évben esik meg.

2023-ban még vár ránk egy háromnapos hosszúhétvége, hiszen október 23-a hétfőre esik, egy négynapos hosszúhétvége karácsonykor, mivel december 25-e és 26-a hétfőre és keddre esik. November 1-je szerdára esik, viszont jó hír, hogy így aki az őszi szünetre - október 30-tól november 5-ig - időzítette a szabadságát, annak csak 4 napot kellett kivennie így emiatt. A téli szünet két hetes lesz: 2023. december 22-től 2024. január 7-ig tart majd. Az új évet szintén hosszúhétvégvel kezdjük majd, mert január 1-je is szerdára esik.

Ha elkezdjük vizslatni a naptárat sakkozva a megmaradt szabadságainkkal, őszi kiruccanásokat tervezve, szülinapokat karikázgatva, megakadhat a szemünk olyan egybeeséseken, minthogy október 13-a péntekre esik. Egyesek babonából éppen szerencsésnek, míg mások szerencsétlennek tartják az ilyen dátumokat, valaki pedig nem is foglalkozik velük. Idén már januárban és szeptemberben is 13-ra esett egy-egy péntek, valójában ez a jelenség nem is olyan ritka. Októberben utoljára 2017-ben fordult elő ilyesmi.

Viszont ami sokkalta ritkábban esik meg az októberi naptárban: ebben a hónapban 5 szombat, 5 vasárnap és 5 hétfő van. Egy TikTok-videó szerint ez csak minden 823. évben fordul elő.

Közeleg az óraátállítás

2023-ban október 29-én esedékes az őszi óraátállítás, amikor vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat. Vagyis "egy órával többet alhatunk", ahogy sokan szokták értelmezni. A fiatalok számára könnyebbséget jelenthet az átállásban, hogy október 30-án már kezdődik is az őszi szünet, legközelebb november 6-án, hétfőn kell majd iskolába menni.

Az óraátállítás eltörléséről már sok éve döntés született, a kivezetés azonban még mindig várat magára. Még 2018-ban történt az a népszavazás, amelnyek keretében megkérdezték az EU lakosságát, mi a véleményük az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük is a magyarok körében volt az egyik legmagasabb az időszámítás-váltásokat ellenzők tábora.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az sem segít a helyzeten, hogy a lakosság inkább a nyári időszámítást, míg a tudomány inkább a télit támogatja. A Magyar Alvás Szövetség főtitkára, G. Németh György korábban elmondta, hogy az óraátállításhoz az emberi szervezet nehezen alkalmazkodik, sőt a biológiai ritmust vizsgáló szakemberek egyenesen azon a véleményen vannak, hogy igazából sohasem képes alkalmazkodni. Kutatások szerint a tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, mely idővel 19 percre csökken, de az elveszett idő teljesen nem tűnik el. Azt pedig igenis megérzi a szervezetünk, ha mesterséges módon megbontjuk az évmilliók során kialakult biológiai ritmusunk, alvás esetében a cirkadián ritmusunkat.

A Pénzcentrum idén is kíváncsi olvasói véleményére az óraátállítás kapcsán. Kérjük, hogy rövid kérdőívünk kitöltésével segítsd te is a munkánkat:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem